36

А нализът на изпълнението на План 2020 („План за развитие на въоръжените сили до 2020 година") показа, че през първия етап набелязаните цели в по-голямата си степен са постигнати. Това заявява министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на депутатски въпрос за Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2020 г., предаде БГНЕС.

Планираните мероприятия по организационното изграждане на въоръжените сили са изпълнени в съответствие със заложените параметри и е постигната относителна стабилност на въоръжените сили във функционално и структурно отношение. Въоръжените сили изпълняват конституционните си задължения, но с редица затруднения и риск за хората, свързани с финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника, се казва в отговора.

Недостигът на финансови средства продължава да оказва акумулиращо негативно влияние върху изпълнението на Целите за способности. Критично е положението с онези от тях, които са с настъпил или наближаващ срок за готовност. В резултат на финансовия недостиг част от декларираните формирования са сертифицирани с редица ограничения или с натрупано изоставане в плановете, което води до неизпълнение в срок на поетите съюзни ангажименти, добавя Каракачанов. Той е категоричен, че състоянието на основното въоръжение и техника е критично. Основните бойни платформи в Сухопътни войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили се експлоатират с отклонение в параметрите на тактико- техническите изисквания и на предела на техническите им възможности. Налице е забавяне на процеса на утилизацията на излишните боеприпаси, което води до рискове по тяхното съхранение, невъзможност за своевременно освобождаване на складови площи и отделяне на допълнителни разходи на военните формирования по съхранението.

Забавеното реализиране на инвестиционните проекти акумулира негативен ефект по отношение поддържането на съществуващите и изграждането на планираните нови отбранителни способности, както и по отношение извършването на част от планираните структурни промени във въоръжените сили, подчертава Каракачанов.

В резултат на извършения преглед на Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. (План 2020), отчитайки тенденциите в развитието на средата на сигурност, необходимостта от развитие на нови способности в съответствие с пакет Цели за способности 2017, както и извършения анализ и направените изводи от изпълнението на План 2020 през първия му етап, се налага промяна в реорганизирането на част от военните формирования, както и извършване промяна на някои от планираните мероприятия, сроковете за тяхното изпълнение и промяна в числеността на структури от въоръжените сили, отбелязва още министърът.

Той подчертава, че през втория етап, основните дейности в организационното изграждане на въоръжените сили ще бъдат насочени към оптимизиране на организационната структура на формированията от тактическото ниво с цел нарастване на способностите им за изпълнение на задачи в съответствие с поетите ангажименти, новите предизвикателства в стратегическата среда на сигурност и промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България по отношение участието в охраната на държавната граница и противодействие на тероризма. Предстоят незначителни промени и на оперативно ниво.

Националният план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г., предвижда осигуряване на заложените в План 2020 приоритетни инвестиционни проекти „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада", „Придобиване на нов тип боен самолет" и „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб". С осигуряване на тези средства нивото на капиталови разходи ще достигне на ниво около 30 % от планираните финансови средства за отбрана, допълва Каракачанов.

Той отбелязва и че разходите за отбрана, определени в Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г., създават възможности за назначаване на военнослужещи на вакантните длъжности (1300 през 2018 г. и по 800 през 2019 и 2020 г.) през втория етап на действие на План 2020.

Реализирането на Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г., както и направените предложения за изменение и допълнение на План 2020, в голяма степен ще осигурят изпълнението на ангажиментите на въоръжените сили, произтичащи от съществуващите способности и ще създадат условия за ефективно и ефикасно планиране изграждането на способности в дългосрочен аспект, отчитайки динамиката на средата на сигурност, националните приоритети, ангажиментите към НАТО и ЕС и ресурсното осигуряване, заявява още министърът. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@