3

В секи, който попадне зад решетките, твърди, че не е виновен. Възможно ли е обаче в затворите да има и невинни? 

Владимир Илиев. Той е различен от останалите "невинни", които изтърпяват присъди в родните затвори. Защото други са признали, че са извършили жестокото престъпление, за което едноръкият музикант е осъден и лежи в затвора в Троян вече 8 години. За страната ни това е прецедент.

Задържаха двама разследващи полицаи при получаване на подкуп

След като се запознава с материалите по делото, главният прокурор поиска то да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен. А търновските прокурори, които дълго време не искат да признаят, че са сбъркали, най-накрая се съобразиха с постановлението на висшестоящата прокуратура, съобщава NOVA.

Разследване: Полицаи от другата страна на закона

Кой е Владимир Илиев и как се стига дотук?

Да загубиш ръката си. А след това и свободата си. И да прекараш 8 години в затвора за убийство, за което няма доказателства, че си извършил. Въпреки всичко това обаче 42-годишният Владимир Илиев от търновското село Куцинада не губи вяра, че истината един ден ще излезе наяве.

След две години домашен арест и над 6 години затвор, той е на път да бъде оневинен.

"Екзекутираха брат ми посред бял ден": Гневът след смъртта на Джордж Флойд

Историята

Всичко започва на 1 ноември 2010  г. Късно вечерта  54-годишният приятел на Владимир-Йордан Йорданов под прякор "Лудия"  е намерен мъртъв в локва кръв пред дома му. Починал е заради тежки травми по главата и тялото след удари с тъп предмет.

Цялата полиция е на крак. Задържани са 15 души. Сред тях и едноръкият музикант Владимир. Часове след като е задържан, той  разбира, че е в ареста заради Йордан "Лудия".

Месец преди убийството Владимир дал пари назаем на Йордан. Част от тях той му върнал.

"Дадох му 150 лева да си поправи съединителя на колата. Той беше седнал и каза: "Гледай". Показа ръката и каза: "Настръхнах за жеста, който ми правиш". И "Лудия" ме целуваше по ръцете", казва Владимир Илиев в интервю от затвора в Троян.

При първоначалния оглед  в дрехите на убития  са открити пари. Т.е ако Владимир Илиев е искал да убие и е убил фактически пострадалия за връщането на тази сума, е щял да си я вземе", смята адвокат Лили Матева.

В ареста Владимир е разпитван няколко часа.  

Разследване: Как полицаи живеят в лукс на ръба на закона

"И аз си казах, че ще кажа, че сме се сбили, за да ме остави на мира. И му казах: "Да, сбихме се". Това обаче изобщо не е така, аз бях на съвсем друго място", разказва Владимир.

"Аз се съгласявам, само и само да ме оставят на мира. Аз пак не знам какво е станало. И казвам, ще се видя вечерта с "Лудия", няма проблем, ще се разберем", допълва той. По-късно той  се отрича от това признание и казва, че му е изтръгнато под натиск от разследващите в Полски Тръмбеш.

"Владимир е бил привлечен като обвиняем в 21.50. Протоколът е започнал в 21.55 минути и е завършил в 22.00 часа. Сами  разбирате, че за 5 минути, няма как който  и да е средноинтелигентен или високоинтелигентен човек, поставен в такава екстремна ситуация да бъде обвинен в едно от най-тежките престъпления, предвидени в наказателния кодекс", категорична  е адвокат Матева.

Реакцията на МВР след разкритията за корупция сред пътни полицаи

Всички обаче бързат да обявят убийството за разплетено, а случаят за приключен.

Според прокуратурата във Велико Търново Илиев, макар и с ампутирана ръка, пребил до смърт  Даньо "Лудия", въпреки че в експертизата е посочено: "убийство с ръце".  

По време на разследването оръдието  на убийството не е открито, а  ДНК-експертизата от кръвта по дрехите на Владимир се оказва от петел. 

След разпити на свидетели и няколко експертизи Окръжният съд във Велико Търново обявява, че Илиев е невинен.  Следва обаче протест на прокуратурата.  През 2013 г. Върховният касационен съд  потвърждава 12-годишната присъда, постановена от Апелативния съд във Велико Търново. Той трябва да плати също 240 000 лева на близките на убития.

В края на 2018 г. обаче следват нови разкрития на двама търновски криминалисти и  справедливостта е на път да възтържествува. Полицията и прокуратурата проявяват интерес, защото Владимир пуска поредната си жалба до тогавашния окръжен прокурор на Велико Търново Емил Денев. 

Идват и подозренията, че  до убийството в Куцина се е стигнало заради любовен триъгълник. Съпругата на убития Йорданов – Мария, тайно имала връзка с англичанина Малкълм Райс Шейн, който накупил няколко къщи в района.

Полицаите  решават да проверят версията на Владимир, още повече, че някои факти, пренебрегнати в началото на разследването, се набиват на очи. А Мария и Малкълм са разпитани пред полиграф.

Няколко месеца след погребението на Йорданов, Мария и Малкълм заживяват заедно. Към днешна дата имат две деца. С тях живее и синът на Мария от брака й с убития Йордан.

Откриха тялото на журналист до тръбата във Варненското езеро

Осем години по-късно вдовицата на Даньо "Лудия" и новият ѝ  съпруг Малкълм са изправени пред детектор на лъжата. Пръв не издържа британецът и прави пълни самопризнания, че е извършил убийството. Пред полиграфа и Мария признава, че е съучастник в престъплението.

Няколко дни след направените самопризнания Мария и Шейн обаче се отричат от тях и разследването зацикля, а случаят обявен за приключен. До появата на екипа на NOVA.

По телефона вдовицата отрече да е виновна.В момента тя и новият ѝ съпруг Малкълм Райс са в Англия заедно със сина на Мария от брака й с Йордан и останалите две деца.

Докато излежава 12-годишната присъда за убийство, Владимир Илиев има възможност няколко пъти да кандидатства за предсрочно освобождаване.

"Не искам да излизам предсрочно. Аз искам да изляза невинен. Знаят ги кои са направили убийството. Да върнат делото и да ме пуснат. Те да си оправят бакиите. Виновните  хора ги имат - да си ги съдят, да ги правят, каквото искат. Пожелавам на Майкъл и на Мария в най-скоро време да се запознаят с член 116. Те ще го разберат кой е", споделя още Владимир Илиев.

Според адвокат Димитър Марковски има дълбок резон в неговото поведение, защото основанието  той да бъде пуснат предсрочно има отношение към труда, че се е поправил и възпитал.

През юли миналата година Върховната касационна прокуратура отмени постановленията на великотърновските апелативни и окръжни прокурори, които  отказаха да се направи искане за възобновяване на наказателното производство против Илиев. 

"Допусната е една брутална съдебна грешка с него. Извършителите на престъплението свободно си се разкарват", категоричен  е адвокат Марковски.

През годините Владимир Илиев е сезирал всички институции в страната ни. Заради отказа от направените първоначално признания Окръжната прокуратура във Велико Търново в лицето на окръжния прокурор Христо Христов отказваше да възобнови делото  досега.

Владимир Илиев и екипът на NOVA сезираха Главния прокурор Иван Гешев и резултатът не закъсня. Главна прокуратура прие постановлението на ВКП и постанови на  окръжния прокурор на Велико Търново да изготви искане за възобновяване на делото срещу Владимир Илиев.

Имаме уверението на окръжния прокурор на Велико Търново –Христо Христов, че искането за възобновяване на делото срещу Владимир Илиев ще бъде внесено в най-кратък срок за разглеждане пред Върховния касационен съд. Сега остава и в най-кратък срок да бъдат прекъснато и наказанието, което Владимир изтърпява 8 поредна година в затвора в Троян.

Случаят е прецедент за страната ни. Според криминалния психолог Тодор Тодоров убийството е разкрито и трябва да бъде доказано.

"За да бъде доказано, трябва разследващите органи да свършат определен обем работа, постепенно, методично и целенасочено, за да може всичко това да бъде използвано в съдебна зала", казва Тодор Тодоров.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 минута

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 12 минути

Единственият оцелял е осемгодишно дете

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 54 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 1 час

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 2 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 2 часа

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 2 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 2 часа

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 2 часа

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 3 часа

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон