38

П ремиерът Бойко Борисов и кметът на Перник Станислав Владимиров провериха ремонта на пречиствателната и помпената станция за питейна вода в града. 

Инспекцията беше предавана на живо в официалния профил на министър-председателя във Facebook.

Заедно с Борисов е министърът на финансите Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Опозицията ще я гледате най-много. Тук трябва да е най-хубавата вода, опозицията трябва да пие най-хубавата вода", заяви Бойко Борисов. Владимиров от своя страна изтъкна, че водата няма (политически) цвят.

"С 1/3 е спаднал разходът на вода след смяната на главния водопровод, докладваха от ръководството на станцията. От 750 литра в секунда в момента е под 500", посочиха още от станцията.

Източник: Правителствена информационна служба
Източник: Правителствена информационна служба

Изграден е 60 км водопровод, като за строителството му са използвани най-качествените материали, отбеляза Борисов. Той припомни, че само преди година в Перник имаше водна криза и множество аварии на ВиК мрежата. Тогава беше изграден нов утаител на пречиствателната станция, което трябваше да гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

"Тази година започва воден проект в Перник", изтъкна кметът на Перник. Станислав Владимиров уточни, че чрез този проект ще бъде ремонтирана канализацията и ще се изгради несъществуващата канализация на територията на целия град. Тази година ще се подменя водопровод и в пернишките села.

"Скоро ще започне разчистването и укрепването на дигите на река Струма. Коритата и деретата първо ще бъдат изчистени, а след това ще бъдат бетонирани", добави Бойко Борисов.

"До 10 дни започват и вторият етап на ремонта на входа на Перник", посочи зам.-министър Нанков.

"Правителството е отпуснало средства за финансиране на ремонт на църкви в региона", добави министърът на финансите Кирил Ананиев.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов за пореден път инспектира строежа на най-дългия пътен тунел у нас "Железница".

Той бе придружен от заместник-министъра на благоустройството и регионалното развитие Николай Нанков и министъра на финансите Кирил Ананиев.

"Това трябваше да стане готово за олимпиадата в Гърция през 2004 г. Ще стане септември месец едното платно. Това ще стане септември месец и ще е готово. Тунели по над 2 км. Общо над 4 км. Пожароизвестителни инсталации, аварийни паркинги, вентилация, генератори, лед осветление. Всички най-съвременни изисквания са направени", коментира Борисов.

"Трябваше да е готово през 2004 г., когато беше олимпиадата в Гърция. Колко години са назад, нека хората да си правят изводи. По-интересното е какво се случва сега от Симитли нататък. Едната лента от Симитли минава вляво и се качва в планината, правим я нея, и веднага се връщаме на старото трасе, където разширяваме Кресна. Това май месец. Това е коридор юг-север. От топлите пристанища на Гърция през България за Румъния. Оттук направо излизат нагоре през Дунав мост-2. Затова е толкова важна и връзката Ботевград-Мездра-Видин-Монтана-Враца. На практика свързваме Дунава и Солун по този начин", коментира премиерът.

Той определи съоръжението като уникално.

"Вече сме по средата на едната тръба. Може да се мине и по едната, и по другата тръба. Чест и слава на българските строители, за техния капацитет и възможности. С най-голяма точност. Скалите са меки и подават, затова имаше и пострадали строители. Изключително сложна скала. Целият този участък е много сложен. Виждате този тунел в тунелите, е направено при авария, пожар и катастрофа да може да се изтеглят колите през другата тръба. Има джобове, ако аварира някой да се изтегли и остане там, докато дойде "Пътна помощ", каза Борисов.

"Трябва да заделим пари, за да направим и другите големи тунели в България така. Впечатляващо, работа, работа, на строители, инженери, проектанти", коментира още премиерът.

Борисов разговаря и със строителите на обекта. "Пазете се", каза той.

Строителите отбелязаха, че е свършена много работа.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че септември пускат абсолютно за всички участъка.

"Изключително съоръжение, строено по австрийски метод. Такова съоръжение наистина не е строено. От октомври 2019 г. се строи. Европейско е финансирането", добави той.

Министърът на финансите Кирил Ананиев допълни, че контролът е сериозен и няма оплаквания.

"Просто едната планина я преместихме от другата страна, това е на практика в България да строиш пътища и магистрали", каза още Борисов.

"Утре е 3 март, по една премия, мисля че е справедливо и закономерно. Такава реклама ви направиха. Велинградската бригада такова хвалене", обърна се Борисов към строителите на съоръжението.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков допълни, че и в двете тръби има по един см отклонение.

"В живота винаги по 1 см е плюс-минус, не стига, така че 1 см бива", отговори премиерът.

"Огромно съоръжение. Ще има хеликоптерна площадка. Ей, така обичам - това беше като дойдохме планината. Сега гледаш тунелите, мостовете и после викат "ама защо и как". Нали внимавате вече, че един път видях иконите да са вградени в тунелите, дано повече нямаме такива инциденти. Нали сме се погрижили за хората, които паднаха от скелето. Грижете се, докато се върнат на работа. Човещина трябва", коментира министър-председателят.

"Магистралата е високо в планината, 90 метра денивелация. 4 км към Симитли е готова, но ще пуснем, когато и тръбата. Отдолу се пада и хеликоптерната площадка. Старият път Е-79 е под нас. Колко насип, колко нещо е изрязано, извадено, наслагано, за да може да стане равно. Просто едната планина я преместихме от другата страна, това е на практика в България да строиш пътища и магистрали. Те и затова не са правени, защото не са желали. Огромно съоръжение", коментира премиерът.

Бойко Борисов разговаря със сирийски работник на обекта. Мъжът отбеляза, че се е срещал с Борисов и на друг обект, където е имало протест. Премиерът заяви:

"Протестите са част от демокрацията се съобразяваме с тях. В същото време толкова работа и неща се правят, че българите трябва да са горди. Ще дойде и това време в Сирия. Българският ти става перфектен".

"Баба ми навремето викаше очи плахи, ръце роби. Като погледнеш и се уплашиш, но като започнеш с мотиката на нивата или влязат с багерите и ей го. Само след няколко месеца ще видиш как ще изглежда. Това ще го минават за две минути, няма да го усещат, ама как е станало", каза още премиерът Бойко Борисов.

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 2 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 10 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 11 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 12 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 13 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.