12

М инистър-председателят Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на Общинския съвет-Царево във връзка с казуса „Силистар“, съобщиха от правителствената информационна служба.

Областният управител ще упражни своите правомощия за контрол по законосъобразност на решението след постъпване на протокола от заседанието в Областна администрация. Ще бъде преценена възможността за връщане или оспорване пред съда на решението.

Разглежда се и алтернативата - да бъде сигнализирана Окръжна прокуратура.

По-рано днес стана ясно, че директорът на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас инж. Тонка Атанасова е изпратила писма до министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на Бургас.

Тя пише, че проверка на обстоятелствата по решението на Общинския съвет за разрешение за изработване на проект на ПУП-ПЗ (план за застрояване) за поземлен имот в с. Резово, м. „Силистар“ е показала, че с взетото решение е допуснато нарушение на Закона за устройство на територията.

Заданието за изработване на проекта на ПУП-ПЗ за имота е следвало да бъде внесено в РИОСВ-Бургас за определяне на приложимите процедури по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. В РИОСВ-Бургас обаче не е постъпвало такова задание.

С цел недопускане на нарушения на законодателството РИОСВ-Бургас се обръща към институциите за предприемане на действия в рамките на тяхната компетентност, посочват от инспекцията.

Миналата седмица от пресцентърра на ГЕРБ съобщиха, че Бойко Борисов е разпоредил на кмета на Царево Георги Лапчев, избран с листата на ГЕРБ, да задържи и да не изпълнява решението на Общински съвет – Царево по казуса „Силистар“.

Това стана след като Общинският съвет гласува да се изработи проект за застрояване в местност, недалече от плажа „Силистар“. В същото време обаче кметът на общината е категоричен, че единственото намерение е да се направи път..

В предложението на Георги Лапчев пише, че теренът е предназначен за вилни сгради, високи до 5 метра и половина. Сега допустимите метри са до 10. Според кмета строителството в терена и сега е възможно, защото е урбанизирана територия. Имотът обаче попада в границите на две защитени зони и заради това всички планове за строителство трябва да минат през екооценки.

Борисов нареди да не се изпълнява решението за „Силистар“

Кметът на Царево: Фалшива новина е, че "Силистар" ще бъде застрояван

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@