12

Европейският съюз даде заявка, че ще инвестира 10 млрд. евро в инфраструктура и дигитални мрежи за Западните Балкани. За изпълнителния директор на Международната банка за възстановяване и развитие (Световната банка– и бивш български еврокомисар Кристалина Георгиева по-важен е акцентът върху дигиталната, отколкото физическата инфраструктура.

"Ние от Световната банка имаме два много интересни проекта за Западните Балкани", обясни тя пред NOVA

Единият, коментира Георгиева, е да превърне опашките по границите от реални във виртуални, използвайки нови технологии и оптимизация на движението. А другият - чрез създаването на дигитална магистрала в Западните Балкани и допълни: 

Борисов убеждава ЕС за евроинтеграцията на Западните Балкани

Таяни: Западните Балкани са Европа

Меркел: Бойко, се справи прекрасно по темата за Западните Балкани

"Мобилизацията вчера остави надеждата за тласък на тези проекти да станат по-бързо и по-добре координирани между отделните страни", посочи Кристалина Георгиева.

Изпълнителният директор на Световната банка даде пример как, когато имаме два гранични пункта, на които трябва да спрем, би означавало два пъти повече отделено време за една и съща работа. "С нашия проект това ще го премахнем", заяви тя. 

Темата доведе и до въпроса как ще се правят вътрешните проверки в автомобилите, на което Георгиева отговори, че ако се извършват с технология, вместо с ръце - това ще спести много повече време.

Конкретният фонд, предоставен от Европейската комисия, е предвидил средствата от 10 млрд. евро в общия фонд. 

"Тези пари са от една страна финансиране, което идва от Комисията - около 1 млрд. грантове за подпомагане на развитието на инфраструктурата - физическа и дигитална, но и за изграждане на човешкия капитал в тези страни. Те са и финансиране от Международните банки за развитие. Третото е финансиране от самите страни. Това, което ние, международните финансови организации, ще поемем, в по-голямата си част са заеми при много изгодни условия", поясни гостът на телевизията.

Кристалина Георгиева подчерта, че всичко това е за сметка на фондовете, а участието на България в тях е на нетен бенефицит. "Страната ни получава еквивалент на 4% от брутния си продукт от европейските фондове. Приблизително толкова е и растежът на България", заяви тя.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@