Осигурителната вноска се вдига с 3%
Социалният министър Тотю Младенов и шефовете на КНСБ и "Подкрепа" обявиха, че са постигнали съгласие   
Източник: Гергана Костадинова / БГНЕС
291

Правителството и синдикатите са постигнали съгласие за увеличаване на осигурителната вноска от 1 януари 2011 г. с 3 процентни пункта - 2% за фонд "Пенсии" и 1% за фонд "Безработица".

Ще бъде криминализирано укриването на вноски.

Очакването от тези мерки е да влязат допълнително 700 милиона лв в ДОО.

Това съобщи социалният министър Тотю Младенов след среща с премиера и синдикатите.

Промените в условията за пенсиониране ще се разсрочат дълго във времето, стажът ще се вдига по-плавно от предвиденото.

Законопроектът за промени в Кодекса за социално сигуряване (КСО) ще се изтегли от Народното събрание и ще бъде обсъден отново от Националния съвет за тристранно сътрудничество. До 19 октомври ще бъде внесен в Министерския съвет и оттам в парламента, за да бъде приет до края на годината, каза министър Младенов.

Има консенсус по стабилизиране на приходите на ДОО до 2015 г. чрез увеличаване на осигурителната вноска , криминализиране на укриването на вноски и ежегодното повишаване на минималните осигурителни доходи.

Тотю Младенов обяви, че повишаването на осигурителната тежест заедно с решението за криминализиране на невнасянето на осигуровки и повишаването на минималните осигурителни доходи с 5.6% догодина ще доведе до допълнителни 700 млн. лв. приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Сега дефицитът в НОИ е около 2 млрд. лв. От НАП обясниха, че до края на годината трябва да съберат още близо 1 млрд. лв от невнесени осигуровки и данъци.

В момента вноската за пенсии е 16% за родените преди 1960 г. и се разпределя между работодателя и работника в съотношение 8.9 към 7.1 на сто.

За родените след 1960 г. вноската е 11% и съотношението е 6.1 към 4.9 на сто.

Вноската за безработица е 1%. Личната вноска на работниците ще бъде увеличена с 1.2 и ще стане 8.3% за родените преди 1960 г. и 6.1% за родените след това. Делът на работодателите ще се повиши съответно на 9.7 и 6.9 на сто.

Втората цел на пенсионната реформа, по която има консенсус, е подобряване адекватността на пенсиите и овладяване на демографските предизвикателства чрез повишаване на приноса на всяка година осигурителен стаж във формулата за определяне размера на пенсиите от 2016 г.

Предвижда се също повишаване на коефициента на заместване до 2025 г. до достигане на 65% от личния осигурителен доход.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че протестният митинг на синдиката на 7 октомври остава.

Нямаме подписан протокол за съгласие, а само договорени точки, вярваме на премиера, но искаме да чуем и другите две мерки,

по които още нямаме съгласие, допълни Димитров.

По думите му все още не е ясно как ще бъде прието искането за удължаване на преходния период за ранно пенсиониране на категорийните работници до 2014 г., както и въпросът за това как ще се решат условията за пенсиониране в общата категория труд.

Димитров съобщи, че двете точки са отложени заради изразени притеснения на финансовия министър, свързани с евентуален ръст на дефицита.

Димитров каза, че протестът на КНСБ на 7 октомври може да се окаже завършващ с овации, ако стъпките бъдат завършени докрай. Може и министърът на труда да получи овации и да оглави нашия митинг, допълни Димитров.

Социалният министър заяви, че ще отиде на митинга и ще говори за правата и задълженията на работниците. За мен ще бъде удоволствие, допълни Тотю Младенов.

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева каза, че средствата от вноските за здраве не са използвани за пенсии, защото това не е възможно по законови причини.

Според Митрева

3-процентното увеличаване на осигурителната вноска допълнително ще натовари работодателите с около 360 млн.лв във фонд "Заплата",

който е около 14 млрд. лв.

Това не е сериозно натоварване, вноската за фонд "Пенсии" е една от най-ниските от всички страни от ЕС и това е първата стъпка за стабилизиране на фондовете за обществено осигуряване, допълни Митрева.

За работещите увеличението на вноската ще се равнява на 1,2% ръст на личната вноска до 8,3 на сто.

Това не е сериозно натоварване, това е инвестиция в бъдещето за по-високи пенсии, каза Митрева.

По-рано днес повишаването на осигуровките за пенсия бе обявено от министър-председателя Бойко Борисов пред Националния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС).

 Борисов заяви, че огромният дефицит в пенсионната система се дължи на изключителния популизъм на предишното правителство и използването на парите за здраве за подпиране на фискалния резерв.

Здравната вноска остава 8%, съобщи днес премиерът и добави, че от днес нататък парите за здраве ще отиват за здраве.

Същевременно Борисов подчерта, че

резервът на здравната каса в БНБ е гарантиран и от него не е похарчена нито стотинка.

"Няма да допусна да се шикалкави за парите за здраве, ще говорим истината. Аз не желая повече да бъда съучастник на нещо, което съм заварил", заяви той.

Борисов обаче обясни, че няма как бюджетът на НЗОК да не е част от консолидирания бюджет на държавата, както настояват лекарите.

По думите му от догодина всички пари, които се съберат от здравни вноски и това, което държавата плаща като вноски, ще остават за разплащане в системата.

Това означава, че 500 млн. лв., които миналата година бяха заделени в резерва, няма да отидат там. Другото, което Борисов обеща, е

управлението на здравната каса да стане публично.

Той ще изтегли зам.- министъра на финансите Владислав Горанов от надзорния съвет на НЗОК. Премиерът не прие предложението на лекарите шефът на касата да се избира от надзорния съвет.

Ще има и прогнозириуеми бюджети на болниците, които ще са на базата на харченото през тази година, за да се гарантира, че няма да има злоупотреби.

Цветан Райчинов, предедател на Лекарския съюз, декларира пред колегите си, че разходите догодина няма да са по-ниски от приходите.

За първи път догодина целият резерв на НЗОК ще бъде използван за здравеопазване,

заяви той. Това означава, че догодина в разходната част на здравната каса ще има 2,6 млрд. лв., а не 554 млн. лв., които да отиват във фискалния резерв, каза Райчинов.

Той съобщи, че вместо поисканите 205 млн. лева до 30 януари болниците ще получат 190 млн. лв., които ще бъдат изплатени на три транша и според него това ще удовлетвори гилдията.

Работодателите възразиха остро срещу увеличаването на вноската

за държавно обществено осигуряване. Такова увеличение би имало процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години, смятат те.

То ще забави излизането на страната от кризата, се казва в декларация на организациите на българските работодатели, разпространена днес.

Това предложение се прави под безпрецедентен уличен натиск, съпроводен от натиск и на лобистки съюзи за запазване каналите за източване на бюджета на НЗОК, се казва още в съобщението.

"Това е безумие", заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

С обща декларация излязоха Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Българският съюз на частните предприемачи "Възраждане", Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - Гласът на българския бизнес и Съюз за стопанска инициатива.

Коментари 291
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

291 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 4 минути

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 30 минути

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 1 час

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 2 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 2 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 2 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 9 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 10 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 11 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 11 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 12 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 12 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 12 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност