Новият културен министър не знае дали да се радва
Бойко Борисов и Огнян Герджиков (в средата) на церемонията по приемственост в изпълнителната власт   
Източник: БГНЕС
12

Н овият министър на културата Боил Банов не може да прецени дали се радва, че е заема поста.

Той обаче е сигурен, че с удоволствие ще продължи да работи с целия екип на ведомството.

Защо БСП и ДПС гласуваха против кабинета

Рашидов сам се отказал да е министър

"От цялото си сърце ще правя всичко възможно за създаването на условия за творчество на хората на изкуството, за развитието и популяризирането на българската култура, за да създаваме всички заедно "прибавена стойност" и за държавата", заяви Банов при приемането на властта в министерството от служебния ръководител Рашко Младенов.

Банов беше зам. министър на Рашко Младенов, както и на предшественика му Вежди Рашидов. Тази сутрин Рашидов заяви, че се е отказал да заеме поста за трети път в правителство на Бойко Борисов заради здравето си и защото иска да бъде запомнен като скулптор.

"Доскоро бях оклюмал за бъдещето на българската култура, но при този избор съм обзет от надежда", заяви Младенов и определи назначението на Банов като "радостен момент".

Служебният министър спази традицята и връчи на приемника си преписа на средновековната Манасиева хроника, който си предават шефовете на културното ведомство при смените на правителствата.  Новият културен министър е "добър менажер", заяви тази сутрин в NOVA шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров. 

Новият министър на отбраната Красимир Каракачанов

встъпи в длъжност, заявявайки, че поема отговорността в рисково за България време. „С много конфликти около нас. Конфликти в точки, от които могат да произведат напрежение, не само в България, но и в целия регион”, заяви Каракачанов и даде за пример кризата в Украйна, войната в Сирия, цялата ситуация в Близкия изток и др.

Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов Източник: БГНЕС

При сдаването на поста служебният министър Стефан Янев заяви: „Наред с основните задачи на служебния кабинет да проведе парламентарните избори и да подготви председателството на Република България на Съвета на ЕС в началото на следващата година, за нас основните задачи са били и ще бъдат – ежедневният процес подготовка на въоръжените сили. Тяхното изграждане така, че да бъдат в състояние да изпълняват конституционните си задължения”.

По стара традиция при предаването на длъжността новият военен министър получи като подарък икона на св. Георги, който е патрон и пазител на военнослужещите.

Цецка Цачева прие поста на министър на правосъдието.

Пред журналисти тя каза, че приема новия си пост като предизвикателство, което посреща с отговорност. Цачева посочи, че за нея само две думи имат значение – диалог и баланс, и в работата ѝ няма да има експерименти. Тя допълни, че ще се старае по-бързо да придвижва съдебната реформа и акцент ще бъде антикорупционното законодателство.

Цецка Цачева приема поста на министър на правосъдието
Цецка Цачева приема поста на министър на правосъдието Източник: БГНЕС

„Имам амбицията с по-ускорени темпове, на по-висока скорост да се случва реформата в съдебната система“, каза председателят на 41-то и 43-то Народно събрание. Тя каза още, че в работата си с Висшия съдебен съвет ще се старае тонът на противопоставяне да бъде заменен с тон на диалог.

Цачева отбеляза, че ще се чувства много комфортно и в новата роля на министър. „В политиката има от много по малко, има върхове, има падове. Аз опитах от всичко и днес това ме прави по-силна, по-здраво стъпила на земята, в ново амплоа и с нови надежди“, каза тя.

Новоизбраният министър на туризма Николина Ангелкова

ще покани туристическия бранш на среща още в понеделник. Това стана известно от думите ѝ пред журналисти в парламента след избора на кабинета „Борисов“ 3. Най-важната тема според Ангелкова е предстоящият летен сезон. Тя заяви, че ще провери въпроса с плажовете, които не са били отдадени на концесия.

Министърът на туризма Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова Източник: Боби Тошев/БГНЕС

Служебният министър на туризма Стела Балтова, която предаде поста на Николина Ангелкова пък сподели: „Политиката, която провеждах в сектор „Туризъм“, беше последователна и приемствена“. „За мен беше предизвикателство, но едновременно с това истинско удоволствие да продължа да работя с екипа, който тя е създала.

„Акцентирахме върху промотирането на иновативни продукти. Насочихме нашето внимание към краткосрочните пътувания, потърсихме влиянието на нискотарифните компании върху профила на туриста. Наистина установихме и проведохме такава политика с форумите, които организирахме в рамките на националните изложения“, каза още Стела Балтова.

Служебните министри предадоха властта на наследниците си
Служебните министри предадоха властта на наследниците си Източник: БГНЕС

Трябва да се търси баланса между опазването на околната среда, качеството на живот на хората и икономиката

заяви новият министър Нено Димов при предаването на властта в екоминистерството.

Първите приоритети в работата му ще са чистотата на атмосферния въздух и тази на питейната вода.

"Наскоро ЕК излезе с план, в който опазването на околната среда не е самоцел, а трябва да бъде гледано през това как се приема от хората, живеещи в регионите и от бизнеса", смята още Димов.

Той заяви, че екипът му ще взима два типа решения - експертни и политически.

Близо час продължи разговора между досегашния и бъдещия министър на здравеопазването,

съответно Илко Семерджиев и Николай Петров.

Проф. Петров, който до този момент беше ръководител на Военно-медицинска академия, е бил поканен на поста от Бойко Борисов.

Тук съм, за да дам всичко от себе си за реализацията на политическата програма, заяви той.

Петров подчерта, че всичко добро, направено от екипа на Илко Семерджиев, е добре дошло, ще бъде надградено и ако се налага - ще се коригира. 

Теменужка Петкова и Николай Павлов
Теменужка Петкова и Николай Павлов Източник: БГНЕС

В сектора има много предизвикателства и ни предстои сериозна работа, за да надградим постигнатото през последните две години.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на церемонията за приемане на поста от Николай Павлов. Тя посочи

финализирането на процеса по пълна либерализация на електроенергийния пазар и пазара на природен газ

като една от най-важните предстоящи задачи в сектора.

Основен фокус ще бъде и антимонополното дело в ЕК срещу Булгаргаз, Булгартрансгаз и Българския енергиен холдинг. Делото срещу държавния монопол е започнато след сигнал на шефа на "Овергаз" Сашо Дончев. 

Петкова благодари на своя предшественик и наследник за постигнатата финансова стабилност на енергийните дружества. 

Николай Денков и Красимир Вълчев
Николай Денков и Красимир Вълчев Източник: БГНЕС

Корекция на делегираните училищни бюджети и повече пари за учителите в малки населени места, 

обеща новият министър Красимир Вълчев, който заменя Николай Денков. 

Вълчев обеща приемственост в започнатите програми за научната дейност и превенцията на насилие в училище. Той се ангажира и с изпълняване на обещанието за двоен скок на учителските заплати, залегнало в програмата на ГЕРБ 

Ивайло Московски и Христо Алексиев
Ивайло Московски и Христо Алексиев Източник: БГНЕС

Основната ни задача са приоритетите в управленската програма, 

заяви старият нов министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той ще заеме поста за трети път. Служебният министър Христо Алексиев му пожела успех и допълни, че е доволен от свършеното през последните месеци. 

Румен Порожанов прие поста министър на земеделието, храните и горите,

след като му бе предаден от служебния министър Христо Бозуков. Бозуков каза, че няма да дава съвети на Порожанов. „Той е достатъчно запознат със ситуацията. Удовлетворен съм, че тази година въпреки тежката ситуация ще успее кампанията по изплащането на субсидиите с месец по-рано. С чиста съвест ще предадем министерството на новия министър и му желая успешна работа и успех в начинанията”, добави Бозуков.

Христо Бозуков и Румен Порожанов
Христо Бозуков и Румен Порожанов Източник: БГНЕС

Румен Порожанов каза от своя страна, че за първи път влиза през тази врата (бел. ред. – централния вход на МЗХ). „Убеден съм, че проф. Бозуков за три месеца, толкова кратък мандат, е успял да се докосне до разнообразието и сложните проблеми и процеси, които стоят. Лично се надявам в една малко по-средносрочна перспектива да можем да се преборим и с теми, които са отлагани с години”, подчерта той.

„Благодаря на екипа на министерството за работата, която е извършена и да се надявам, че ще можем да продължим и ускорим някои други теми”, каза още Порожанов.

Министърът на финансите Владислав Горанов

заяви по време на церемонията по предаване на поста в МФ: „При нас не е класическото приемане – предаване на този пост, тъй като ние от години сме екип със служебния министър Ананиев“. Горанов поздрави Кирил Ананиев, че е успял да запази „физиономията“ на МФ и не се е поддал на доста непривични за служебен кабинет опити за прекрояване на финансовата рамка на държавата.

Кирил Ананиев и Владислав Горанов
Кирил Ананиев и Владислав Горанов Източник: БГНЕС

Горанов посочи, че работата в МФ продължава с актуализация на тригодишната бюджетна прогноза, в която трябва да намерят място приоритетите, заложени в управленската програма на новото правителство. Министърът потвърди, че ще продължи да разчита и занапред на експертизата на Кирил Ананиев и Маринела Петрова като свои заместник-министри, като уточни, че третият му заместник предстои да бъде определен.

От своя страна Кирил Ананиев пожела на министъра пълен, успешен и ефективен мандат. Той представи накратко резултатите от действията и инициативите в МФ, с които се е осигурила приемственост в ежедневната оперативна дейност, както и изпълнение на задачите, възложени на служебния кабинет.

Николай Нанков и Спас Попниколов
Николай Нанков и Спас Попниколов Източник: БГНЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков

на церемония в министерството днес прие поста от министъра в служебното правителство Спас Попниколов. „Наш основен приоритет ще е да продължи програмата за саниране. Трябва да завършим водната реформа, кадастъра, строителния контрол и устройството на територията. С поне същите темпове ще продължим да отстояваме националните интереси в областта на пътната инфраструктура“, каза Нанков.

Спас Попниколов от своя страна благодари на екипа на министерството и обяви, че предава отчета за свършеното през мандата на служебния кабинет на министър Нанков.

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Приоритетите в българската външна политика са ясни от години. Очаквайте от мен да ги продължим,

заяви новият външен министър Екатерина Захариева при приемането на властта от Ради Найденов.

Чуваме постоянно, че България нямала силен глас в ЕС. Това изобщо не е вярно, заяви Захариева. По думите й Евросъюза изживява трудни времена, а българското председателството на Съвета на ЕС ще е ключово, защото през него ще започне Брекзит. Новият първи дипломат заяви, че приоритет ще бъде и външната политика в Балканския регион. Като вицепремиер Захариева ще отговаря и за правосъдната реформа. Тя заяви, че комбинацията от двата й поста не означава, че "реформата ще я правим за пред ЕС".

Найденов приветства избора на Захариева за първи дипломат и заяви, че ще я подкрепя. "Професията е консервативна, но изисква и нови идеи, модернизиране", отбеляза Найденов.

Валентин Радев и Пламен Узунов
Валентин Радев и Пламен Узунов Източник: БГНЕС

Министър Валентин Радев изказа благодарност към всички свои предшественици,

работили за доброто име на Министерството на вътрешните работи у нас и в чужбина. „Надявам се на приемственост, ще се опитам да добавя към направеното досега, така че МВР да подобрява работата си“, заяви министър Радев по време на церемонията по приемане на поста. Вътрешният министър потвърди и от свое име оценката на министър-председателя Бойко Борисов, че МВР и служебното правителство са се справили много добре с провеждането на изборите. Той коментира, че предстои да се запознае със състоянието на министерството и с многото добри неща, които са направени във времето.

Разум, вяра, мъдрост и успех – пожела досегашният министър на вътрешните работи Пламен Узунов. Той подчерта, че очакванията на обществото и на гражданите към министерството са големи. Припомни, че паралелно с това предстои и решаването на наболелите проблеми на служителите.

Деница Златева и Лиляна Павлова
Деница Златева и Лиляна Павлова Източник: БГНЕС

Лиляна Павлова, която от днес оглави Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018

заяви: „Радвам се, че поемам тази важна и отговорна позиция, темите в нея са надпартийни и е важно България да се представи достойно на предстоящото първо председателство на Съвета на ЕС“. Тя изрази очакване в следващите месеци темите да бъдат обсъждани в диалог и единство: „Вярвам, че в духа на приемственост ще продължим да работим с госпожа Златева както досега. Работата продължава още от днешния ден. Имаме добре работещ Национален център и много ясен план за действие“, каза Павлова.

При предаването на ресора Деница Златева връчи на министър Павлова пет папки с информация за свършеното досега и план за действие в оставащите месеци. Според Павлова, вицепремиерът Златева е реализирала необходимите действия за това България да има добра подготовка за българското председателство на Съвета на Европа.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макрон опита да скрие луксозен часовник в ефир

Макрон опита да скрие луксозен часовник в ефир

Свят Преди 7 часа

Днес милиони французи излязоха на улиците, имаше и сблъсъци с полицията

Русия търси 400 000 наемни войници

Русия търси 400 000 наемни войници

Свят Преди 7 часа

Целта да се избегне втора вълна на мобилизация

Отмениха част от полетите на „Луфтханза“ през летище София

Отмениха част от полетите на „Луфтханза“ през летище София

България Преди 10 часа

Германия се готви за сериозни нарушения на транспорта

Полша ще получи поне 3,5 млрд. евро компенсации от ЕС заради Украйна

Полша ще получи поне 3,5 млрд. евро компенсации от ЕС заради Украйна

Свят Преди 10 часа

Варшава е един от най-големите поддръжници на Киев от началото на войната

Испанският премиер: Да се вслушаме в Китай за Украйна

Испанският премиер: Да се вслушаме в Китай за Украйна

Свят Преди 10 часа

Педро Санчес ще посети китайската столица Пекин

Три български кораба са задържани на пристанище в Констанца

Три български кораба са задържани на пристанище в Констанца

Свят Преди 12 часа

Общо на корабите има десет български моряци

Протестите във Франция срещу пенсионната реформа

Иран призова Франция: "Вслушайте се в гласа на своя народ и избягвайте насилието срещу него"

Свят Преди 12 часа

Иран призова Франция да говори със своя народ и да се вслушва в гласа му

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

България Преди 12 часа

Помощта няма да надвишава 250 000 евро на получател

Две модерни трафик-кули следят денонощно акваторията в родното Черноморие

Две модерни трафик-кули следят денонощно акваторията в родното Черноморие

Технологии Преди 12 часа

Модерни дигитални технологии гарантират максимална безопасност на корабоплаването и свеждат до минимум риска от екологични инциденти

<p>Радев за арест на Путин: Въпросът е безсмислен</p>

Радев за арест на Путин: Въпросът в момента е безсмислен

България Преди 13 часа

Радев: България няма да даде снаряди на Украйна

Красиви или не толкова: Кои са най-привлекателните зодии

Красиви или не толкова: Кои са най-привлекателните зодии

Любопитно Преди 13 часа

Вижте кои са най-красивите представители на зодиака

Ще успее ли опозицията в Турция да детронира Ердоган?

Ще успее ли опозицията в Турция да детронира Ердоган?

Свят Преди 13 часа

На изборите този май турският президент ще бъде изправен пред най-голямото предизвикателство в 20-годишното си управление

Нова Броудкастинг Груп и УНИЦЕФ България обявиха стратегическо партньорство

Нова Броудкастинг Груп и УНИЦЕФ България обявиха стратегическо партньорство

Любопитно Преди 13 часа

Меморандумът отразява ангажимента на двете страни в подкрепа на децата и техните семейства в България

<p>Певицата Мария след ареста на съпруга ѝ: Добре съм</p>

Попфолк певицата Мария след ареста на мъжа ѝ: Добре съм

България Преди 13 часа

Съдът наложи домашен арест на Мирослав Соколов заради закана за убийство и нанесена телесна повреда

Сенатор поиска Румъния да анексира част от Украйна

Сенатор поиска Румъния да анексира част от Украйна

Свят Преди 14 часа

Диана Сосоака неведнъж е била критикувана за връзките си с Русия

Откриха 1,5 млн. евро в колата на семейство с бебе

Откриха 1,5 млн. евро в колата на семейство с бебе

България Преди 14 часа

Парите са били скрити в 8 плика