83

Ж урналистът и депутат от БСП Елена Йончева коментира и днес искането на имунитета ѝ от главния прокурор Сотир Цацаров. „Запознах се подробно с искането на Главния прокурор да образува дело срещу мен.

В това искане пише, че делото е по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров.

Всички предприети действия на прокуратурата се базират единствено на твърденията на тези три лица“, заяви Йончева.

Цацаров поиска имунитета на Йончева и още 5 депутати

Тя е категорична: „Няма нито един факт, който да сочи, че от мен са били извършвани незаконни действия. Нито един факт за извършени престъпления. Надявам се делото, възможно най-бързо, да влезе в съда. Това е мястото, където истината ще стане ясна.

Отправеното искане е потресаващо. Клевети, които отдавна се лансират от депутати на ГЕРБ. Няколко пъти призовах съответните отговорни институции да направят проверка – призовах, както от трибуната на Народното събрание, така и пред представители на медиите.

Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ. Това е класическа схема“.

Според нея обвиненията са свързани с настояването ѝ за независима техническа експертиза на качеството на строителството на българските магистрали. „Твърденията за „вероятно пране на пари: идват само два дни, след като аз и мои колеги настояхме за тази експертиза  – вземане на вертикални ядки и анализ в лицензирани европейски лаборатории“.

„През последната година внесох в ДАНС и прокуратурата документи, свързани с вероятни корупционни практики при строителството на преградното съоръжение на българо-турската граница. Бях обвинена от вицепремиера Валери Симеонов в национално предателство. По този повод той внесе срещу мен и сигнал в прокуратурата.

В ДАНС и прокуратурата съм внесла и документи за създадената от Делян Добрев схема в община Хасково – схема за усвояване на огромни финансови ресурси от приятелско-роднински кръг – ферата „кумгейт“. Клевета срещу мен е отправяна и от Бойко Борисов, за което беше осъден“, подчертава Йончева.

„Работата ми като журналист винаги е била публична, видима.

Прословутият договор, за който депутати от ГЕРБ са поискали от прокуратурата да насочи своето внимание, е за закупуване на телевизионна техника) камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура). Тази техника е налична, както и цялата документация.

В своята дейност по заснемането на документални филми в Сирия, Турция, Украйна, Ирак, Афганистан, Чечня…. съм се срещала и с бандити, с престъпници. По нашия екип е стреляно, били сме отвличани и бити…

Опитът за сплашване няма да мине“,

категорична е депутатът от БСП.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@