ДПС с предложение към ГЕРБ
Източник: БГНЕС
70

Необходимостта от спешни мерки за излизане от кризата подчертаха представители на различни партии в изказванията си по повод началото на новата парламентарна сесия.

От ГЕРБ определиха излизането от икономическата криза и повишаването на благосъстоянието на хората като основните приоритети на парламентарната им група.

Лидерът на БСП Сергей Станишев посочи, че левицата ще продължи да бъде корективна и алтернативна опозиция и обвини управляващите в "популизъм и надменност".

Не се нуждаем от провала на други партии, в случая ГЕРБ, за да подчертаем собствената си значимост, заявиха от ДПС.

От Синята коалиция  призоваха изпълнителната власт за решителност и категорични действия, тъй като "обществото няма да прости, ако това не се случи веднага".

Знаем за

намеренията да се дестабилизира държавата

и за опитите страната да бъде докарана до политическа криза, но няма да се поддадем на провокации, заяви Искра Фидосова в декларация от името на групата на ГЕРБ. Ще работим за една правова държава, в която последна дума има законът, декларира тя.

Като приоритет за групата на ГЕРБ Фидосова посочи и промените, свързани с наказателното правораздаване -  измененията в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, в закона за съдебната власт, както и за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин.

Като много важна за депутатите от ГЕРБ тя определи и законодателната дейност в областта на престъпността сред малолетните, както и на посегателство над деца.

Постигнахме финансова стабилност и най-нисък в Европа бюджетен дефицит, спазихме обещанията си и водим безкомпромисна борба с корупцията и организираната престъпност, успяхме да гарантираме прозрачното усвояване на средствата от европейските фондове, отчете Фидосова.

За поетия ангажимент за промени в изборното законодателство и приемане на Изборен кодекс тя посочи, че срокът за определяне на политическа рамка на новото изборно законодателство е 10 февруари.

Сред законопроектите, които се очаква да влязат в законодателната програма за новата сесия на парламента, Фидосова посочи промените в закона за държавната собственост, в закона за общинската собственост, в Закона за устройство на територията.

Очаква се депутатите да обсъдят и промени в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, промени в Закона за културното наследство, законопроект за българите и българските общности извън България.

ПГ на ГЕРБ планира в програмата за новата сесия да се включи и законопроект за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, като основна цел е да се повиши ефективността на комисията за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност.

Ще се промени и Закона за здравето, както и закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че

сега вече всичко зависи от управляващите

Дано сте го разбрали с отрезвяването след многото празнувания по Нова година, каза Станишев и допълни, че вече няма как управляващите да се оправдават с наследството от предишното правителство за лошата финансова картина през 2010 г.

Не виждам основания да ви спестяваме критики, обърна се той към управляващите.

Прави впечатление, че министър-председателят, след като изчете едно административно изказване, веднага напусна пленарната зала - това е отношение към най-висшия орган на страната и това прави впечатление, каза Станишев в началото на изказването си.

Той припомни, че мнозинството е приело Закон за държавния бюджет, даващ пълна свобода на правителството да прекроява бюджета, което създава среда на непредсказуемост и липса на реални приоритети в политиката, която ще се осъществява през тази година.

Станишев допълни, че предприемат действия да сезират Конституционния съд за тази промяна.

България не може да излезе от само себе си от кризата, въпреки заклинанията, че вече било достигнато дъното и от тук нататък следва изплуване на горе, посочи лидерът на левицата.

Мисля, че и Нетаняху със своите идеи няма да помогне, нямате ясна визия и никаква идея какво трябва да се предприеме като управляващи, каза Станишев и допълни, че ГЕРБ не предлагат адекватни антикризисни мерки.

ДПС призова да се изработи национална визия за излизане от кризата,

която да е консенсусен продукт на проевропейските партии в България, които не поставят под съмнение евроатлантическото развитие на България.

Така, както фалитите на предприятията са априори заложени в природата на икономическата криза и не могат да бъдат вменени във вина нито на сегашните, нито на предишните управляващи, така и излизането от кризата едва ли ще е по силата само на ГЕРБ и на мнозинството, каза зам.-председателят на ДПС Люгви Местан.

Той заяви, че по-нататъшното демонизиране на ДПС като универсален виновник няма да реши нито един реален проблем на българските граждани.

Не ни ласкае признанието за най-силния противник, защото нашата сила е градивна, а не деструктивна, коментира той.

"ДПС не познава политическото злорадство. Не се нуждаем от провала на други партии, в случая ГЕРБ, за да подчертаем собствената си значимост, защото значимостта ни не извира от провала на другите, а от правилните управленски решения в съответствие с националния интерес", каза Лютви Местан.

България е в много тежка ситуация,

за нас от "Синята коалиция" е важно това правителство да е успешно, заяви съпредседателят на сините Мартин Димитров.

По думите му никой не трябва да си мисли, че няма алтернатива.

Алтернативи много и въпросът е работата да бъде свършена, време е за решителност и категорични действия, каза Димитров и допълни, че обществото няма да прости, ако това не се случи веднага.

Мартин Димитров посочи, че трябва да продължи работата по ревизирането на управлението на тройната коалиция. Друга важна задача пред управляващите е излизането от кризата.

Трябва да бъдат взети ясни и категорични мерки, каза Димитров и добави, че е бил предложен добър план, но той не се изпълнява и често се ревизира, а е необходима изключителна решителност.

Мартин Димитров призова да бъде започната реформата в областта на образованието, здравеопазването, социалната сфера, административната област.

Ако не бъде направено това сега, утре ще бъде късно, заяви той и поиска "Синята коалиция" да участва при разработване на позициите на правителството по големите енергийни проекти.

Усещаме натиск от Русия и известна промяна, трябва да бъдат предприети действия за защитаване на интересите на България, каза Мартин Димитров.

Вчера лидерът на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов призова управляващите да направят нов план за излизане от кризата.

Няма обрат в противодействието на кризата - тя продължава да се развива, а с нея и престъпността, заяви Костов.

По думите му, програмата на ГЕРБ, насочена към възстановяване доверието на Европейския съюз и развитие на инфраструктурните проекти няма напредък, дискусия, а само коригиране на срокове.

България няма да излезе от кризата от само себе си така, както "вредно започнаха да си мислят ключови представители на ГЕРБ", отбеляза бившият премиер.

2010 година ще бъде нелека за България,

тъй като предстои да бъдат набелязани рамките на рационална стратегия за развитието на страната, както и икономическа доктрина, каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров".

Опитите да бъде саботиран пътят на България няма да успеят, заяви той и обясни, че има предвид опитите на някои политически сили да саботират кандидатурата на Румяна Желева за български еврокомисар, както и действията на определени хора и групи, които не искат страната ни да стане по-уредена държава, с по-малко корупция.

Тук саботажите срещу властта на тези, които загубиха изборите заради лошо управление, няма да помогнат, декларира Волен Сидеров. Той заяви, че "Атака" ще остане на досегашните си позиции.

Сидеров изброи от трибуната слабости на бившите управляващи от тройната коалиция.

Според него до юли 2009 г. България е управлявана от правителство на демагогията, което в разгара на най-голямата криза е обяснявало, че такава няма.

След изборите, до които Брюксел беше замразил милиони фондове, започна тяхното размразяване, посочи лидерът на "Атака" и отбеляза, че през октомври 2009 г. докладът на Европейската комисия за България за първи път е бил положителен.

Коментари 70
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

70 коментара
 
- Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена? - Не, първо ще си почина малко...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

България Преди 13 минути

ЕЦБ приветства предвидените текстове в законопроекта

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 34 минути

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 2 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 3 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 4 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 4 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 4 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 5 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 5 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 6 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 6 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 6 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 7 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 7 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 7 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 8 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?