Няма кворум за обсъждане на вота в парламента
Източник: БГНЕС - архив
632

Н ародното събрание днес няма да има пленарно заседание, поради липса на кворум.

Отсъствието на няколко депутати от "Коалиция за България" и ДПС и пълната липса на групата на „Атака”, заминала на посещение в Брюксел, осуети кворума и Народното събрание бе разпуснато.

Два пъти беше правен опит за осигуряване на необходимите 121 народни представители.

Първо се събраха 93-ма,  след това 103 депутати. Депутатите от ГЕРБ бяха в пленарната зала, но не се регистрираха.

Парламентарната седмица трябваше да започне с разисквания по внесения вот на недоверие на кабинета "Орешарски".

Вотът, внесен от Бойко Борисов и депутати от ГЕРБ, е за "провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране". 

За да е успешен вотът на недоверие, той трябва да е подкрепен с абсолютно мнозинство - т.е. от най-малко 121 депутати.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е станало ясно - това правителство е заложник на „Атака”

"Вижда се, че БСП и ДПС нямат кворум по простата причина, че те не ходят на работа. Затова виждате – ние цялата партия вътре в залата и искаме да видим колко им е силата... Аз няма да нося БСП, ДПС и „Атака” на гръб. Аз съм в парламента и наблюдавам провала на тази тройна коалиция. Те не могат да си осигурят кворум. Те самите не си подкрепят правителството”.

Самият факт, че те не могат да се съберат и да защитят правителството, е пълен успех на вота на недоверие, смята Борисов.

Аз съм победител днес, каза Борисов,

няма заседание на парламента, което да защити това пагубно за България правителство, подчерта бившият премиер.

Малко по-късно Борисов написа в "Туитър":"Станишев обяви, че днес съм вдигнал политическата цена на „Атака“. Нека да признае сега каква е цената???"

А в профила си във "Фейсбук" бившият министър-председател коментира така: "Днес е добър ден за българската демокрация. Вотът на недоверие към правителството успя. Стана безпощадно ясно, че това правителство на БСП и ДПС е функция на „Атака“. Без „Атака“ няма да има парламент, няма да има правителство и ще има незабавни избори.

С днешния си ход ГЕРБ показа, че дори депутатите от БСП, начело със Станишев, и от ДПС, не идвайки на работа, най-вероятно, защото са се успали, не подкрепят своето правителство. Напомням, че кворумът е задължение на управляващите, не на опозицият", е написал Борисов.

И още: "ГЕРБ използва законов механизъм, утвърден от парламентаристите. Това в миналото опозицията многократно го е правила срещу ГЕРБ, но тогава никой не го коментираше. Сега ГЕРБ им доказа, че те самите не подкрепят правителството си и че то няма необходимото доверие и трябва да чака Волен Сидеров да се върне от Брюксел. Това е огромен успех, защото това дискредитира тази пагубна тройна коалиция. А да си правителство, благодарение на „Атака“, ясно доказано вече за европейските социалисти и либерали, е тежък шамар".

И според Цецка Цачева кворумът в парламента е задължение на мнозинството и на онези, които подкрепят това правителство. "Фактът, че не присъстват всички депутати от КБ, ДПС и третият им коалиционен партньор „Атака” прави парламента нелегитимен”, каза тя.

При повторния опит за събиране на кворум в пленарната зала се регистрираха 103 народни представители - 70 от "Коалиция за България" и 33 от ДПС. Следващото заседание на парламента е насрочено за четвъртък от 9 ч.

Председателят на БСП Сергей Станишев разтълкува случилото се така: "Ако ГЕРБ и утре играят тези циркове и не се регистрират, това означава, че вотът на недоверие към кабинета отпада. Единственото, което умеят е силоващината и това ви уверявам, че свърши".

А министър-председателят Пламен Орешарски заяви: "ГЕРБ не са убедени в мотивите си."

"Ние сме тук, както виждате, подготвили сме се", отбеляза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред журналисти.

"Виждате колко несериозно е отношението на ГЕРБ към собствените им вотове на недоверие, които внасят. Нелепо е да коментирам техните идеи за вот на недоверие", каза министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Най-тежката форма на парламентарен контрол, какъвто е вотът на недоверие, се реализира от 3 до 7 дни след внасянето му, утре изтича седмият ден и ако ГЕРБ провали отново заседанието, очевидно е, че те не искат да се разглежда този вот на недоверие, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред журналисти.

Запитан дали в парламентарната практика се е случвало подобно нещо - вносителят на вот на недоверие да не се регистрира за участие в заседанието, Миков заяви, че никой досега не си е позволявал да злоупотребява до такава степен с правата си. Всеки сам избира собственото си поведение, категоричен бе той.

"Не, аз не викам никой, хората са изпратили народните представители в НС, за да участват в неговата работа, не е ангажимент на председателя да ги събира", отговори Миков на въпрос дали би привикал депутатите от Атака.

"Готов съм да отговоря на въпросите към мен", изтъкна министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов,

цитиран от БТА. Според него атаката на опозицията срещу управляваното от него министерство е неаргументирана. По думите му в момента Министерството на инвестиционното проектиране функционира в намален състав, като предстои през следващата седмица ведомството да се премести в сградата, в която ще продължи да работи.

ГЕРБ превръщат политиката в самоцелна тактика, заменят политиката с елементарен тарикатлък, коментира председателят на ДПС Лютви Местан пред журналисти.

Нищо друго не можеше да се очаква от самоцелно деструктивна опозиция, каквато е ГЕРБ, заяви Местан. Няма никаква логика да внасяш вот на недоверие и да отказваш регистрация, това дори не е парламентарна тактика, а самоцелен тарикатлък, посочи той.

По думите му обаче това не се кредитира с доверието на избирателите и, колкото по-скоро ГЕРБ разберат, че доверието е функция на политическа отговорност, а не на политически тарикатлък, толкова по-добре е за тях.

Според конституцията вотът се разисква и гласува не по-късно от седем дни от внасянето му, тоест утрешният ден е последен и се надявам да го разискваме, отбеляза Лютви Местан. Ние, партиите, които стоим зад кабинета, а и правителството имаме нужда от дебатите по вота на недоверие, затова утре отново ще бъдем тук и ще се регистрираме, заяви той.

"По регистрацията утре ще познаете кой има сериозно отношение към най-сериозния парламентарен инструмент на опозицията, но тъй като тази партия има уникалната способност да разрушава всичко, до което се докосне, имам чувството, че те много успешно ще разрушат и този инструмент на опозиционност, дори вече го опорочиха", допълни той.

Помолен да коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че вотът вече е имал успех, Лютви Местан отговори: "Поздравявам го за успеха! Много се надявам да се отрази и като рязък скок на рейтинга му". По-късно председателят на парламента Михаил Миков (БСП) изпрати до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което приканва вносителите на вота да се регистрират на утрешното пленарно заседание.

В писмото Миков припомня, че според правилника на парламента дебатите по вота трябва да се състоят не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни след внасянето му и че крайният срок е четвъртък. По думите му ограничението, от една страна, е в полза на поискалите вота, а от друга - с цел да се предотврати възможността на мнозинството депутати да осуетят разглеждането на въпроса.

Коментари 632
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

632 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 6 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 10 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 10 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 12 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 12 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 12 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 13 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen