160

М инистър-председателят Бойко Борисов заяви, че България става все по-добре в икономическо развитие. Коментара си премиерът направи по време на откриването на Икономически форум в Пловдив.

„Ако трябва да мерим политиците, то е с това колко Брутен вътрешен продукт (БВП) могат да организират в своите държави и колко след това се преразпределя на глава от населението. Затова и икономиката и в България се промени, защото имаме над 5,7% износ повече и то в иновативните технологии, машиностроенето, сфери, в които има реално производство“, каза още Бойко Борисов.

Борисов: Убеден съм, до година тръгваме към еврото

България в тройката по нисък външен дълг

Той добави, че през последните няколко години вече имаме „стабилния 3,9 – 4% БВП“ и посочи, че последните проучвания показват само едно – стабилност. „Това, което има в България към днешна дата е стабилна перспектива –

10% плосък данък, 20% – ДДС – идеално за инвеститорите. И това ще продължи, докато ние управляваме“,

каза Борисов.

Премиерът посочи, че безработицата вече е под 6%, а в някои градове дори липсват работници и то защото „има една част от населението, на която не им се работи“.

Бойко Борисов отбеляза, че външният дълг на страната е 25% от БВП и по този показател е на трето място в Европа. „Мисля, че и в това отношение България е за пример. И то в бюджетен излишък. Умишлено държим, за да имаме възможност да сваляме дълга, защото до края на годината ще го направим 24%, максимум 25%, което дава по-големи перспективи за  влизането в Еврозоната

Не се управлява лесно в този див популизъм, който е обхванал и света, и България.

Може да се спрем на това, което е плюс и това са безспорни факти“, коментира той.

Премиерът каза още, че се работи и по инфраструктурата в страната. „Опитайте се да си представите как от Пловдив отидете през „Струма“ до Солун за часове. Прекрасни места за инвеститори има, прекрасни места да се развиват цехове, да се развиват производствата, да се разширяват производствата, туризъм, природни ресурси и енергийната сфера. Пренос на ток, пренос на газ.

Какво повече би желал бизнесът?“,

каза още Борисов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@