6

Б ездимните цигари ще поскъпнат от 1 октомври тази година, след като акцизът за тях ще се повиши от 26 на 40% от акциза за обикновените цигари. Това реши на първо четене парламентарната комисия по бюджет и финанси с промяна в Закона за акцизите и данъчните складове.

Депутатите в комисията приеха законопроекта за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, внесен от Менда Стоянова и група народни представители. Така в залата ще влезе същия законопроект.

"За" и "против" поскъпването на бездимните цигари

„На първо четене той се приема по принцип и след това между първо и второ четене ще направим предложения за промяна в размера на акцизната ставка.

Акцизната ставка ще стане 233 лв. на килограм тютюн,

което означава, че тези изделия нагреваемите тютюневи, които са в момента на пазара, ще имат увеличение на акциза, който ще достигне до 40% от размера на акциза на конвенционалните цигари”, каза Менда Стоянова. При този размер постъпленията вместо очакваните 15 млн. ще бъдат в рамките на 5-6 млн.

„Аз не искам да акцентираме върху това какви пари допълнително ще влязат в бюджета сега. Важно е, че това изделие измества конвенционалните изделия и това във времето ще се случи много бързо.

Нашият бюджет, който получава 2 млрд. лв. годишно от акциз на цигари не може да се лиши от тези 2 млрд., без да има компенсационен механизъм”,

посочи Менда Стоянова.

Намерението за повишаване на акциза за тези продукти, който да се изравни с този на конвенционалните цигари, беше обявено преди време от председателя на Комисията по бюджет и финанси. За аргумент послужиха загубите в бюджета – около 15 млн. лв. от началото на годината, които до края ще се удвоят. В същото време тези изделия бележат ръст в потреблението с 50%.

След като предложението за повишаване на акциза беше оповестено, една от партиите, влизащи в състава на „Обединени патриоти“, обяви несъгласие с него. От ВМРО посочиха, че предложението не е съгласувано с тяхната парламентарна група и се позоваха на стриктната акцизна политика на ЕК, която дава шанс на това ново изделие да допринесе за подобряване на здравословното състояние на европейските граждани.

Стана ясно, че законопроектът няма да бъде оттеглен, но отчитайки влошената комуникация с колегите си от ВМРО, от ГЕРБ отложиха разглеждането на предложението в бюджетна комисия, за да се направят по-задълбочени анализи. Окончателно разбирателство е било достигнато след коалиционния съвет във вторник.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@