6

"Това, което предлагаме е в полза на държания бюджет", заяви Евгения Ангелова от ГЕРБ след тяхното предложение тютюневите бездимни изделия да се облагат с нов акциз от 1 октомври. Изчисленията на парламентарната бюджетна комисия показват, че това ще осигури 15 млн. лева повече за хазната. 

По думите й толкова е загубил държавният бюджет от по-ниския акциз, с който се облагат тези цигари. 

"Конвенционалните цигари се облагат със 109 лева на 1000 къса. Това означава приблизително 4,47 на кутия, която е от 5,50 лева. А нагреваемите тютюневи изделия се облагат с 1,85 лв. на кутия от 5,50 лв", поясни тя пред "Здравей, България" по NOVA. Мненията "За" и "Против" изказаха депутати от водещите партии. 

Според нея крайната цена ще е 8 лева, а не 10, както твърди производителят. И че той може да направи реверанс и да намали сумата за потребителя. 

"Няма да подкрепим тези промени, защото не може мотив за тях да бъдат някакви 15 милиона, които ще получи бюджета. За нас са важни хората. Нито му е времето, нито е начинът да се правят тези промени", контрира Георги Търновалийски от "БСП за България”, като изтъкна, че бездимните електронни цигари са по-безвредни за здравето. По думите му предложението в средата на годината да се появи нов данък е в нарушение на закона.

От ГЕРБ не са съгласни и твърдят, че това е косвен данък. 

"НФСБ винаги сме били за по-строг контрол върху употребата на тютюневите изделия във всички разновидности", смята Борис Ячев от "Обединени патриоти", НФСБ. Той подчерта, че няма категорични доказателства, че бездимните цигари са по-безобидни. По думите му и СЗО иска по-адектвани рестрикции към тези цигари. 

"Категорично няма да подкрепим промените. Не знаем дали тези 15 милиона, които сега ще вкараме в бюджета, не е сигурно каква част от тях ще вкараме в здравеопазването", коментира Александър Сиди от "Обединени патриоти", ВМРО. Мисля, че всички знаем, кой има инетерес, посочи той. 

Промените предвиждат от 1 октомври тютюневите изделия да се облагат с нов акциз. 

Единственият вносител на подобни цигари у нас обаче смята, че това е удар срещу бизнеса. И изчислява, че цената ще се увеличи от сегашните 5 лева до около 10 лева за кутия стикове.

От ГЕРБ твърдят, че това не е прецедент в Европа. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@