2

П оканата на президента е навременна, заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов след срещата на „Дондуков” 2 с Румен Радев.

Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

„Навременна е, защото колкото по-рано започне дебатът за избор на главен прокурор - темата, която е тема номер едно на съдебната система за 2019 г., толкова по-ясни ще бъдат критериите, профил и всичко, което е относимо от значение за избор на един бъдещ главен прокурор”, каза Панов.

Председателят на ВКС каза, че е използвал възможността да поднови своето предложение за промени на Конституцията, за мястото на прокуратурата, както и за правомощията на главния прокурор.

„Един от акцентите беше и това, че главният прокурор в страна като България с тези правомощия има монопол да повдига на когото си поиска, когато си поиска и за каквото поиска обвинение. Наред с това липсата на контролни правомощия, липсата на контрол върху неговата дейност в крайна сметка го прави най-силната политическа личност в България“, каза Панов. На въпроса за мнението на президента, Лозан Панов, каза, че президентът изслушал неговото мнение. "Дадох достатъчно примери от нашата последна среща, която проведохме с него", каза той. Вярвам, че това, което съм казал, примерите, които дадох, ще бъдат оценени", заяви Панов.

„Всеки човек в една демократична страна има право да се доверява на когото си поиска, това е негова лична преценка“, каза Панов днес в отговор на въпрос за сваленото доверие на премиера. Преди дни премиерът Бойко Борисов каза, че ако го питат има ли доверие на Панов, ще отговори, че му няма доверие. 

На разговора президентът посочи, че обществото трябва да получи гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост.

Отбелязано беше, че доверието на обществото към правосъдието зависи не само от органите на съдебната власт, но и от усилията на другите институции, имащи отношение към правосъдната система. Бяха обсъдени правомощията и отговорността на „тримата големи“ в съдебната власт, ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната система и ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка.

Утре президентът Румен Радев ще проведе две срещи – с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@