5

В деня на детето омбудсманът Мая Манолова обяви кампания „Без такса в детските градини“.

Целта на инициативата е да осигури равен достъп до качествено предучилищно образование на децата в България чрез отпадане на таксите за детските градини, обясниха от институцията на омбудсмана.

Манолова е подготвила предложение за промяна в Закона за предучилищното и училищно образование за премахване изискването родителите да заплащат такса храна за задължителното предучилищното обучение, която да бъде за сметка на държавния бюджет.

Отпада такса в градината, но родителите пак ще плащат

Статистиката показва, че децата между 3 и 6 години у нас за учебната 2017/2018 г. са 220 887, от тях между 5 и 6 години са 112 615 малчугани. Манолова се позовава на социологическо изследване, според което 73% от анкетираните родители са на мнение, че детската градина трябва да бъде безплатна.

Обучението както в училищата, така и в детските градини е безплатно.

Таксите, които събираме, покриват храненето на децата. Действат множество отстъпки и намаления. Тези такси са задължението да осигурим хранене, което родителят носи по Конституция”, коментира зам.-кметът по образование на София Тодор Чобанов за NOVA. Той уточни, че за около 3 лева на ден децата получават 3 хранения в детските градини в София. Освен това в много случаи се правят и отстъпки и сумата е по-ниска за родителите.

Чобанов обясни, че в детските градини и в яслите в София в момента ходят около 48 500 деца, като това е повишение с около 16 000 деца за 10 години.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@