23

П ревенция на тероризма и поведение при терористична заплаха – такова обучение ще има в училище. Освен това ще се учи и за реакция срещу корупцията. Нововъведенията бяха обявени по време на представянето на 13-ия държавен образователен стандарт от министър Меглена Кунева и заместникът ѝ в МОН Диян Стаматов.

Най-общо той е за гражданското образование, което включва демократични практики, но също етика, екология, грижа за здравето. Практическите умения по стандарта са включени в различни предмети и в часа на класа, т.е. той е интердисциплинарен.

От 1-и до 4-ти клас веднъж годишно на децата

ще бъде обяснявано за заплахата от атентати. След това часовете стават по 2 и така до 12-ти клас. 

От 8-ми клас се включва финансовата  грамотност. В 9 и 10-ти клас военно обучение. Антитерористичното обучението ще започва още от първи клас.

В 11 клас ще се изучава изборният процес, включително засичането на купуване на гласове и преференциален вот.

Ново за учениците ще и гражданското образование, което в 11 и 12 клас става отделен предмет.

Сред целите на Държавния стандарт за гражданско образование е да се познават институциите на страната и да се формират личностите, категорична е видепремиерът Кунева

„Много пъти сме говорили, че ние трябва да мислим не само за това какви знания предлагаме на младото поколение, какви компетентности накрая на учебния процес искаме от тях, но и какво поведение очакваме от тях, защото училището възпитава“, коментира тя.

Министърът обясни, че

целта е да се формират хора с ясна ориентация за добро-зло, правилно-неправилно.

Тя говори и за скандалната обществена поръчка на нейното ведомство за рекламни материали на стойност над 2 млн. лв. Кунева обясни, че е спряла поръчката, защото трябвало да създаде позитивно отношение към европейските средства.

„Съжалявам, че единствената седмица, в която бях в отпуска беше седмицата, която

тази обществена поръчка беше на страницата на МОН“,

каза тя. По думите ѝ, по подобни обществени поръчки са работили шестима министри в МОН и всички министерства, които имат оперативни програми.

Тя обясни, че ЕС държи да има знак, че отпуснатите пари по оперативни програми не са по благоволение на едно или друго правителство или един или друг министър, а е направено от него. „Да не би някой да забрави, че дограмата в училище е поправена благодарение на тази оперативна програма. Това е абсолютно изискване, за да можем ние да имаме на разположение тези европейски средства“, каза тя.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@