Протестиращите са против референдум за тютюнопушенето
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
73

Ние сме против референдум за пушенето на обществени места, защото въпросът ще бъде манипулиран. Това каза Андрей Слабаков, председател на Национална асоциация на свободните - Свободен избор, на протеста срещу тоталната забрана за тютюнопушене пред парламента, който приключи преди броени минути, предаде Агенция "Фокус”.

За последните 3 месеца, са съкратени 30 хиляди души от ресторантьорския бизнес, а до края на месец февруари ще бъдат 100 хиляди, добави Слабаков.

"Този закон няма връзка със здравеопазването, той не ни е отказал да пушим. Миналата година от акцизи от цигари сме помогнали на държавата с 1,8 млрд. лв. Това е с 300 млн. лв. повече, от преди забраната”, каза още той.

"Обещавам следващият закон, за който ще протестираме, да е за топлофикация. Трябва да упражним обществен контрол, искаме закон за нас, за вас си правите закони 23 години", заяви режисьорът.

По думите на Слабаков Джоко Росич не е присъствал днес на протеста, защото е болен, тъй като е пушил навън.

На шествието се събраха около 300 души, които пушат демонстративно и свирят със свирки. Те издигнаха плакати: "Имаме право да имаме право!", "Не на забраната за пушене", "Убийци на бизнес", "Избор за всеки".

Протестиращи дойдоха и от други градове на страната. Кристиян Коев от НАС – Свободен избор, който е довел 7 –месечния си син, тъй като и той има право на свободен избор, посочи, че в цял свят забраната отпада , а ние сега я въвеждаме.

"Събрали сме се днес за първия закон, след това идват топлофикациите, монополите, заради нечии лобизъм, нечии пари, всички трябва да търпим. Трябва да има някакво движение, което да е коректив", посочи той.

Сред протестиращите бе Корнелия Нинова, депутат от Коалиция за България. Тя посочи, че предложения за промяна в закона ще се гледат от народните представители и тя ще подкрепи варианта, в който в заведенията има обособени зони за пушене.

Председателят на НАС – Андрей Слабаков посочи, че от асоциацията са против разединението на българите, защото законът дискриминира 50 % от българите – тези, които пушат.

Той подчерта, че протестът не е против забраната, а от асоциацията искат да има места, където пушачите да се събират и да пушат.

По думите му – протестиращите са избрали днешния ден, защото днес по стар стил е Трифон Зарезан - национален български празник, на който хората се събират, ядат, пият и пушат.

Слабаков определи закона за забраната за тютюнопушене като фашистки. Той припомни още, че Хитлер е първият, който се е опитал да въведе такава забрана.

Протестът срещу тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места се организира от Национална асоциация на свободните - Свободен избор.

"Ние не очакваме, че тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места ще падне още на 1 февруари, но гарантираме, че ще продължим борбата срещу безумните закони, които представляват груба намеса в икономиката на страната, нанасят непоправими щети на бизнеса, дискриминират и нарушават човешки права", посочват организаторите от сдружение на заведенията в България, НАС - Свободен избор.

След като протестът против забраната за тютюнопушене на обществени места пред парламента приключи, организаторите му помолиха всички протестиращи да приберат своите цигарени фасове.

В същото време зам.-председателят на комисията Диан Червенкондев, председателят на здравната комисия Даниела Дариткова и здравният министър Десислава Атанасова сутринта заявиха пред журналисти в парламента, че забраната за тютюнопушене на обществени места категорично трябва да остане.

"Икономическата комисия в парламента няма да разглежда отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места", заяви Червенкондев по повод новите протестни действия.

По повод протестите срещу пълната забрана за тютюнопушене председателят на здравната комисия Даниела Дариткова заяви, че в рамките на този парламент темата за тютюнопушенето ще се постави на дебат в пленарна зала.

Дариткова обясни, че има промени в Закона за здравето, които са предложени от независими депутати. Законопроектът е минал на първо четене в здравната комисия. Докладът е в Народното събрание и би следвало законопроектът да се разгледа в пленарна зала.

В рамките на този парламент темата за пушенето ще се постави на дебат в пленарна зала, заяви Дариткова.

"Надявам се народните представители от ГЕРБ да подкрепят още веднъж своята позиция, изразена миналата година с приемането на забраната за пушене. Разчитам, че наистина депутатите от ПГ на ГЕРБ ще бъдат отговорни и ще зачетат позицията и на премиера, и министъра на здравеопазването, които бяха многократно, твърдо изразени", заяви Дариткова.

На въпрос за идеята за референдум за и против тютюнопушенето на обществени места Дариткова заяви:

"Референдумите са един добър начин за отразяване на демократичните правила на обществото и мнението на всички граждани. Но когато се прави политика и тя е в името на здравето на нацията, няма как да се постигне пълен консенсус. Тогава

трябва да се налагат решения, които смятаме, че са добри за бъдещето на нацията.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви, че според нея няма нужда от референдум по тази тема:

"Аз не мисля, че се налага референдум по тази тема. Има действащ закон. Ако ще се харчат отново около 20 млн. лв. за референдум, по-добре тези пари да се вложат в здравеопазване".

По повод протестите здравният министър заяви още, че забраната за тютюнопушене на обществени места категорично трябва да остане.

"Този механизъм работи вече няколко месеца. Това е израз на европейско поведение и не би следвало да се преосмисля. Това е моята позиция, това е позицията на премиера и на цялото правителство", коментира Атанасова.

Здравният министър заяви още, че вече са съставени достатъчен брой актове и над 100 000 лева са сумите от наказателните постановления.

За тютюнопушенето и вредата, която нанася, Даниела Дариткова припомни, че според статистиката българите са на първо място в Европа по сърдечно-съдова смъртност и на едно от първите места по заболеваемост и смъртност на онкологични заболявания, а тютюнопушенето е сред основните рискофи фактори за тези заболявания.

80% от хората с рак на белия дроб в България са пушачи.

Това каза д-р Гергана Гешанова, председател на коалиция „България без дим" в интервю за Агенция "Фокус".

"Хората гледат повърхностно на този проблем, докато не се разболеят, но когато човек се разболее от рак на белите дробове, има много малко време и почти няма възможност да противодейства на раковия процес", обясни д-р Гешанова.

Тя подчерта, че от момента, в който се установи наличие на рак на белите дробове, до края на човешкия живот не остава много време.

Коментари 73
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

73 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 4 минути

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 6 минути

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 час

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 1 час

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 1 час

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 1 час

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 1 час

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

<p>&quot;Силно се надявам на чудо&quot;:&nbsp;Селин Дион откровена за болестта си</p>

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Любопитно Преди 2 часа

Дион говори пред френското издание на сп. "Вог"

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 2 часа

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 2 часа

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове

Доц. Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при епидемия от коклюш

Доц. Кунчев обяви ще има ли ограничителни мерки при епидемия от коклюш

България Преди 2 часа

Към момента у нас са регистрирани 400 случая на заразата

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 2 часа

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас