3

Адвокатът Емил Костадинов и младши адвокат Диляна Стоянова, както и Албена Черими, са задържани за предполагаемо участие в престъпна група за трафик на деца, съобщиха от пресслужбата на ДАНС.

Тримата са привлечени като обвиняеми от Софийска градска прокуратура (СГП) за образуване на организирана престъпна група, която извършва дейност по набиране, транспортиране, укриване и приемане на бременни жени с цел продажба на децата им.

Мярката за неотклонение, постановена от СГП и за тримата, е 72 часа задържане под стража.

Задържаните лица са обвинени, че са набирали бременни жени, убеждавани да продадат децата си срещу сумата между 3 000 и 5 000 лв.

Впоследствие новородените са били продавани на гръцки семейства за сумата между 30 000 и 40 000 евро, в зависимост от пола на бебето (за момчета се е плащало повече).

Схемата на канала за продажба на бебета е работела на територията на България и Гърция.

В Гърция са набирани семейства, желаещи да осиновят дете, като повечето от тях са били въвеждани в заблуждение, че осиновяването на детето се извършва посредством законната процедура по международни осиновявания.

Повечето от гръцките семейства, осиновили дете са били включени в регистъра на кандидат-осиновителите чужди граждани към Министерство на правосъдието чрез посредничеството на задържаните лица.

Задържаните лица чрез свои познати и чрез сдружение за осиновяване "Слънчев свят” (с отнет лиценз от края на 2007 г.), в което работи едно от лицата, са набирали желаещите да осиновят дете.

След намиране на кандидат-осиновителите, чрез контактите на другите две задържани лица са набирани майки, склонни да продадат децата си.

След раждането на детето гръцки гражданин го припознавал в болницата, където е родено или впоследствие в служба ГРАО по местоживеене на майката.

Някои от майките умишлено са сменяли адресите си преди раждането на децата с цел затрудняване на тяхното издирване.

След издаването на акт за раждане и паспорт на детето, то е напускало страната заедно с гръцките граждани.

Същата схема е била практикувана и с български граждани, желаещи да осиновят дете.

Установено е, че за една година по горната схема са продадени 13 деца на гръцки граждани и още три на български семейства, платили по 20 000 лв. за "услугата”.

Престъпната схема се потвърждава от показанията пред съдия на майките-донори, както и от свидетелските показания на гръцки семейства.

Прави впечатление, че за извършваната престъпна дейност е използван един от способите за установяване на произход на бащата (припознаване), регламентиран в българския Семеен кодекс.

Процедурата е декларативна и за нея не е необходимо да се доказва биологичния произход на детето от бащата.

Престъпният елемент в случая се изразява в заплащането на цена за детето, третирано като стока.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@