7

Б ългария е на трето място в Европа по трафик на жени с цел проституция, посочи посланикът на Финландия у нас Кауко Йемсен на кръглата маса "Практики и предизвикателства в борбата с трафика на хора". Преди нас били Русия и Украйна.

Форумът се организира от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и посолствата на Финландия и Норвегия в България.

Световната икономическа криза ще засили "сивата икономика", а оттам и свързаните с нея явления проституция и трафик на хора, смята финландският дипломат.

Превенцията е ключът в борбата с трафика на хора, на второ място идва нивото на технология по границите, посочи посланик Йемсен.

Според него Румъния е далеч по-напред от България в техническо отношение в подготовката си за влизане в Шенгенското пространство през 2011 г.

"Връзката полиция - митници - гранични власти е много важен елемент от общите усилия против трафика на хора, не само в международен план, но и на национално ниво. Важно е това сътрудничество да е такова, че никой да не крие информация от другия в тези, често ревниви една към друга институции", подчерта посланикът на Финландия.

Той вижда ролята на медиите и на силното гражданско общество, заедно с повишаването на експертността на хората, заети с борбата с трафика на хора, като ключови за нейния успех.

Ролята на неправителствените организации в това отношение е често дори с по-добър резултат по отношение на предотвратяването и противодействието, изтъкна вицепремиерът Даниел Вълчев.

В навечерието на Международния ден за защита правата на човека ? 10 декември, Вълчев отбеляза, че хора продължават да бъдат продавани и купувани.

По данни на ООН, цитирани от него, над 80 % от жертвите на това съвременно робство са жени и деца. Само в Европа те са над 500 хил.

Като пръв приоритет в борбата с трафика на хора Ева Биоде, специален представител и координатор на ОССЕ по въпросите на трафика на хора посочи защитата на жертвите.

Борбата с трафика на човешки същества не е въпрос на липса на ангажименти, а на тяхното точно изпълнение, изтъкна Ева Биоде. Тя настоя за професионален отговор на явлението от страна на правителствата на отделните държави-членки на ОССЕ.

"Относително малък брой жертви са идентифицирани и спасени, по-голямата част от тях остават скрити.

Сама по себе си обстановката представлява предизвикателство и към организираната престъпност, която е изключително изобретателна в използваните методи на трафик", посочи Биоде.

Според нея децата в институции са лесни мишени в тази посока поради по-слабите им възможности да противодействат на явлението. Ето защо са необходими повече усилия, повече сигнали за силна политическа подкрепа за успеха на борбата срещу трафика, според Ева Биоде.

ОССЕ е извършила оценка в тази област на Испания и Румъния. България може да е бъдеща страна за оценка, защото освен държава на произход и на транзит, тя все по-често се превръща и в дестинация на жертви на трафик, изтъкна специалният представител и координатор на ОССЕ.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@