Бедствено положение и в Свищов
Източник: Свилен Ризов/БГНЕС
13

С лед Смолян, бедствено положение е обявено и в община Свищов, съобщи кметът на общината Генчо Генчев за Агенция „Фокус”. По думите му в момента се организира специализирана военна техника, за да се почистят пътищата. Кметът апелира никой да не излиза с автомобила си преди да бъде почистена пътната мрежа.

„Нека никой не излиза преди да изчистим, освен ако не е крайно наложително.

Това е молбата ми, тъй като веднага като отворим пътищата започва движението на автомобилите и така движението се усложнява повече", каза Генчо Генчев. По думите му са затворени пътищата в цялата селищна система. „В повечето от селата в Община Свищов няма електроснабдяване и водоснабдяване”, допълни кметът.

Частично бедствено положение е обявено и в Рудоземска община

– за град Рудозем и село Рибница, информира кметът на Рудозем Румен Пехливанов. В следствие на валежите нивото на река Арда се е повишило с около 5 метра за няколко часа, но след спирането на валежа е започнала леко да спада.

„Имаме доста сериозни поражения – множество разливи, излизания извън коритото на реката. Имаме отнесена защитна стена на градския колектор – около 50 метра, като вероятно има отнесени и части от колектора, но все още е висока водата и не може да се види”, каза Пехливанов, като допълни че е сериозно притеснен от прогнозата за валежи и през следващите дни.

Кметът каза още, че имат два отнесени автомобила – микробус, заедно с една постройка и един лек автомобил.

В общината няма села без достъп и елекрозахранване. Ток няма само в село Рибница, тъй като там има няколко стълба, които са сериозно подкопани и екипи на дружеството работят за отстраняването на проблема. Кметът каза още, че жителите на блока в Рудозем, който е подкопан от реката са много притеснени от валежите и са изкарали нощта почти навън. Внесено е искане за финансова помощ от Междуведомствената комисия за неговото укрепване.

„Притесняват се, и аз се притеснявам, но като няма средства нищо не мога да направя”, каза Пехливанов, но допълни, че към момента ще се справят с този проблем. По неговите думи най-хубавото е, че няма хора, пострадали от валежите.

Община Камено също обяви частично бедствено положение

заради наводнение в село Ливада. През последното денонощие там се изля огромно количество дъждовна вода и 16 къщи в най-ниската част на селото са залети до първия етаж. Това съобщиха от общината. Към 12 от тях няма достъп.

Допълнителна причина за наводнението е изпускането на язовир Чакърлийка. Също така стеснени са и участъците на коритата на деретата, което от своя страна пречи за нормалното вливане на водата в река Русокастренска.

В момента кметът на общината е на мястото, където бедстват хората. Нивото на реката в с. Кръстина също се е покачило, но до този момент няма опасност от наводнение. Рано сутринта служители на община Камено са я обезопасили с чували с пясък, които не позволяват на водата да прелее към къщите на хората. Наводнени са няколко домове в с. Трояново. В град Камено ситуацията е спокойна. Всички шахти са почистени и няма опасност от преливане на дъждовните води.

 

Още по темата

Червен код за опасно време е обявен за Хасково, Смолян и Кърджали, където се очаква валежите да продължат, сочи справка на сайта на НИМХ към БАН.

Валежите ще продължат. В тези населени места през нощта срещу неделя и в неделя количествата дъжд, който ще падне, ще бъдат около и над 65 л/кв.м.

Оранжев код за сняг и вятър

е обявен в други 13 области на страната. Областите, за които кодът е валиден са: Плевен, Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Ямбол. Там се очакват продължителни валежи от сняг, които да натрупат до15-20 см и силен вятър.

В останалите 12 области в страната е обявен жълт код

за предупреждение. В Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград се очаква валежите от сняг да продължат.

С преминаването на средиземноморския циклон през Гърция и Егейско море към Мраморно море, метеорологичната обстановката ще се усложни още.

Ще продължи да застудява и в по-голямата част от страната температурите ще бъдат с обратен денонощен ход – сутрешните ще са максималните. Към 14 часа в повечето райони ще бъдат между -5° и 0°, в югоизточните райони до 3°, в София около -5°.

Над планините

ще е облачно. Ще има валежи от сняг, в Рило-Родопската област ще бъдат значителни по количество. Ще духа умерен североизточен, по високите части силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около -4°, на 2000 метра – около -8°.

По Черноморието

е възможно количествата да са между 20-30 л/кв.м. В градовете Бургас и Варна дъждът ще премине в сняг, ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър. Вълнението на морето ще бъде между 4 и 5 бала, като се очакват пориви на вятъра до 21-24 м/с.

Община Смолян обяви бедствено положение през нощта

заради щетите от проливния дъжд, съобщи заместник- областният управител на Смолян Адриян Петров. Река Черна е преляла в отделни зони в пределите на града, а пътят Смолян – Арда е залят на места. Наводнени са дърводелски цехове в кв. Устово в Смолян и ВЕЦ в с. Средногорци. Свикан е Общинският щаб за бедствия и аварии в Смолян.

 

Река Черна в района преля. Наводнени са къщи по поречието. Отнесени са селскостопански постройки. Активирани са свлачища, откъснати са пътища. В цялата област десетки населени места са без електричество. Аварийните екипи са вдигнати на крак.

Разрушителното пълноводие е отнесло понтонен мост при с. Средногорци. Аварийни екипи са отводнявали през нощта наводнени къщи в Смолян и Неделино. Ангажирани са доброволци, които работят за отстраняване на паднали дървета и издигането на диги за ограничаване на речното корито в областния град. Собствениците на наводнените дърводелски цехове в кв. Устово са успели да евакуират навреме техниката преди да прелее р. Черна. Проблеми с проливния дъжд има и в района на с. Триград.

За

тежка ситуация заради времето в Хасково и Кърджали

информира Нова ТВ. Проливните дъждове, които се изляха в района и по-късно през нощта преминаха в сняг, създадоха сериозни проблеми. 

В хасковското село Динево ситуацията е сериозна, след като реката там преля. Наводнени са къщи. Спасителните екипи все още не са достигнали до селото, тъй като пътят е залят. Проблеми има и в село Корен. Наводнения е имало тази нощ и в Харманли и Любимец, където мазета и приземни етажи са били под вода.

 

В Кърджалийско няма бедстващи хора или населени места без ток.

Към този момент нито в Хасково, нито в Кърджали не е официално обявено бедствено положение. 

Няколко населени места в Ловешка област са без електроснабдяване

заради аварии от обилния мокър и тежък сняг. Над 10 села са без ток в община Ловеч, пет големи села в община Тетевен, няколко населени места в общините Троян и Угърчин, в община Летница няма електричество и вода. Това съобщи за БТА областният управител Ирина Митева. За момента няма информация за бедстващи хора.

В цялата област продължава да вали обилно сняг. Снежната покривка е от 17 до 45 см, съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ловеч. Най-много сняг е натрупал в Априлци – 45 см, Черни Осъм – 40 см, Чифлик – 37 см, а в Ловеч и Троян – между 26 и 28 см.

В областта положението също е сложно,

заради скъсан кабел в град Съединение десетки къщи са останали без ток, същото е в село Йоаким Груево, има паднали кабели на главния път към Пещера, както и в Стамболийски.

Засега ЕВН не излиза с официална информация за аварии, информацията е по данни на потребители.

 

Над 30 сантиметра е снежната покривка във Врачанско. В някои населени места в три общини е прекъснато електрозахранването. Причината е, че снегът се натрупва върху кабелите и ги къса.

Третокласната пътна мрежа в областта е частично затворена за почистване. Във Враца главните пътни артерии са вече почистени.

Обилният снеговалеж през нощта затвори за движение на тежкотоварни автомобили пътищата в цялата Великотърновска област.

 

Без електричество късно снощи останаха и  някои от селата в района. Най-тежка беше ситуацията на главният път Русе – Велико Търново, където десетки шофьори прекараха ноща в камионите, докато чакаха пътят отново да бъде отворен за движение. Екипи на пожарната и БЧК обикаляха  месатата, на които те останаха блокирани и им раздаваха храна, вода и топли напитки.

ОД „Пътна полиция” призовават гражданите да предприемат пътуване само в крайно наложителни случаи и с автомобили оборудвани за зимни условия, тъй като обстановката ще продължава да се влошава.

Всичко за времето у нас и по света, както и актуална пътна обстановка можете да намерите на Sinoptik.bg.

Обстановката в Русенско остава тежка,

в община Две могили е обявено бедствено положение.

Това съобщиха от областната управа в града. Пътищата в община Две могили остават затворени поради снегонавявания. Всички села на територията й са без ток, в село Помен няма и вода. Мобилните телефони работят частично и със затруднение. В oбщина Русе всички пътища от третокласната пътна мрежа са затворени за почистване. Без ток са населените места Мартен, Сандрово, Семереджиево, Тетово, Хотанца, Червена вода, Долапите и кв. "ДЗС". Вода няма в кв. "Долапите" и в село Тетово.

Високите води  на река Места са скъсали голяма дига край град Хаджидимово,

информира БНР. Залети са около 50 декара земеделски земи, напълно е разрушен основен земеделски път. От огромното количество вода се е образувало езеро, което стига до пътя за близкото село Блатска. Земеделските стопани са притеснени не само за  земите си, но и от вероятността водата да стигне до къщите им.

Всички институции са информирани за обстановката там, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който е категоричен, че опасност за населението и къщите в Хаджидимово няма. В момента не може да се работи по възстановяване на скъсаната дига, тъй като реката е пълноводна, но се взимат мерки за недопускане  на наводнения.

Възстановено е електрозахранването на всички села към граничния пункт „Станке Лисичково“.  Частично без ток са 20 населени места в област Благоевград, информираха от ЧЕЗ. Няма затворени пътища в района.

Екипите на звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община са отреагирали на 35 сигнали за паднали клони и дървета.

Те работят в координация със Столичната пожарна и Пътна полиция - КАТ. Това стана ясно, след като кметът на София Йорданка Фандъкова проведе заседание на Оперативния щаб за зимно почистване на града. След осигуряването на почистването на главните трасета на уличната мрежа в града, кметът разпореди на фирмите да започнат работа по основните улици в кварталите, на стръмни, опасни пътни участъци и улиците, водещи до детски градини и училища. Започна и почистването на тротоари и подходи към подлези.

Във връзка с усложнената обстановка Йорданка Фандъкова възложи на районните кметове да организират постоянно наблюдение, за да отреагират на сигнали и да проверят за нормалното започване на работния ден в детски градини и училища във всички квартали. Екипи на „ЧЕЗ разпределение България” работят по отстраняване на повреда в електрозахранването на части от Нови Искър. Кметът поиска да се реагира бързо на подени сигнали.

От вчера сутринта до момента

над 140 пострадали заради снега са потърсили помощ в спешния травматологичен кабинет на „Пирогов”.

Това съобщават от лечебното заведение. Близо 40 от тях се е наложило да бъдат хоспитализирани. Най-честите счупвания са в областта на китката и рамото, глезенът и тазобедрените стави. Лекарите препоръчват на хората да не излизат при възможност. Ако се налага, то нека да са с ниски обувки с добри подметки, които дават стабилност на краката, препоръчват от „Пирогов”.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Семеен скандал: - Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

снимката е архивна

Гайдай: Руско ракетно нападение срещу Лисичанск, има загинали и ранени

Свят Преди 1 час

"Руснаците стреляха по тълпа хора с ракетни установки "Ураган" в момент, когато цивилни граждани си наливаха вода от цистерна", уточни губернаторът на украинската Луганска област Сергий Гайдай

<p>Мълния подпали училище във Видинско</p>

Мълния подпали училище във видинското село Раковица

България Преди 3 часа

Огънят е унищожил 300 кв.м от покривната конструкция на училището

Г-7

САЩ ще доставят на Украйна модерни зенитно-ракетни системи

Свят Преди 4 часа

Съливан каза, че тези оръжия са "спешно необходими" за отбраната на украинците срещу руската нашествие и особено във връзка с ракетната атака срещу Киев в неделя

Credit Suisse

Credit Suisse осъдена по процеса за пране на пари на българската мафия

Свят Преди 6 часа

Швейцарската банка беше осъдена днес от Федералния наказателен съд да плати глоба от 2 милиона швейцарски франка по процеса за пране на пари на българската мафия

United Media продуцира сериал за "Розовите пантери" съвместно с Драган Белогърлич

United Media продуцира сериал за "Розовите пантери" съвместно с Драган Белогърлич

България Преди 6 часа

Сериалът е базиран на едноименния роман на Оливера Чиркочи

Бойко Борисов

Борисов: Няма да дам ГЕРБ да стане брошка на някого

България Преди 6 часа

Няма да подам оставка от партията, защото не ми дават – отдавна да съм го направил и мислех да го направя, коментира Борисов

Петков

Петков: Следващите избори ще бъдат референдум каква България искаме

България Преди 6 часа

"Следващите избори ще бъдат реално референдум каква България искаме: България на законността и просперитета или България на задкулисието и мафията", пише в профила си във Facebook Петков

Петков

Петков назначи нов зам.-министър в МРРБ и освободи трима други

България Преди 7 часа

Със заповед на премиера Кирил Петков за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен инж. Ивайло Стайков

<p>Какво заяви&nbsp;Карадайъ след консултациите с Радев</p>

Карадайъ: Основата на 47-ото Народно събрание е такaва, че няма как да излъчи стабилно правителство

България Преди 7 часа

Основата на това Народно събрание тръгна на база на реваншизма, противопоставянето, лъжата, арогантността, самонадеяността, самодостатъчността, изброи Карадайъ

<p>Излязоха резултатите от НВО по математика и БЕЛ за 10 клас</p>

Излязоха резултатите от НВО по математика и БЕЛ за десети клас

България Преди 8 часа

Десетокласниците подобряват резултатите си по математика в сравнение с миналата година

<p>НАТО: България повишава разходите за отбрана&nbsp;</p>

По данни на НАТО: България повишава разходите за отбрана със 7,49 на сто спрямо миналата година

България Преди 8 часа

Тази година нашата страна ще отдели за отбрана 1,67 на сто от БВП

Какво е състоянието на третия заразен с маймунска шарка у нас

Какво е състоянието на третия заразен с маймунска шарка у нас

България Преди 8 часа

Заболелият е на 29 г., без повишена телесна температура, с папулозно-везикуларен обрив

Боян Расате

Софийска градска прокуратура ще протестира глобата на Боян Расате

България Преди 9 часа

Миналата седмица Софийският градски съд осъди на глоба от 3000 лева Боян Станков-Расате за нахлуването му в офис на ресурсен център миналата есен

Ангел Кунчев

Кунчев: Ще има нови мерки, ако ситуацията с COVID-19 се влоши

Теми в развитие Преди 9 часа

При значителен ръст на новозаболели от COVID-19 и натоварване на здравната система ще бъде задължително да се въведат мерки, според Ангел Кунчев

Звездна, но трагична любов: Как Елвис се влюби в Присила

Звездна, но трагична любов: Как Елвис се влюби в Присила

Любопитно Преди 9 часа

Двойката се жени в Лас Вегас на 1 май 1967 г.

Столтенберг

НАТО повишава силите за бързо реагиране до 300 хиляди бойци

Свят Преди 9 часа

Столтенберг определи предстоящите решения като "дълбока промяна" във възможностите за сдържане и отбрана