Бедствено положение и в Свищов
Източник: Свилен Ризов/БГНЕС
13

С лед Смолян, бедствено положение е обявено и в община Свищов, съобщи кметът на общината Генчо Генчев за Агенция „Фокус”. По думите му в момента се организира специализирана военна техника, за да се почистят пътищата. Кметът апелира никой да не излиза с автомобила си преди да бъде почистена пътната мрежа.

„Нека никой не излиза преди да изчистим, освен ако не е крайно наложително.

Това е молбата ми, тъй като веднага като отворим пътищата започва движението на автомобилите и така движението се усложнява повече", каза Генчо Генчев. По думите му са затворени пътищата в цялата селищна система. „В повечето от селата в Община Свищов няма електроснабдяване и водоснабдяване”, допълни кметът.

Частично бедствено положение е обявено и в Рудоземска община

– за град Рудозем и село Рибница, информира кметът на Рудозем Румен Пехливанов. В следствие на валежите нивото на река Арда се е повишило с около 5 метра за няколко часа, но след спирането на валежа е започнала леко да спада.

„Имаме доста сериозни поражения – множество разливи, излизания извън коритото на реката. Имаме отнесена защитна стена на градския колектор – около 50 метра, като вероятно има отнесени и части от колектора, но все още е висока водата и не може да се види”, каза Пехливанов, като допълни че е сериозно притеснен от прогнозата за валежи и през следващите дни.

Кметът каза още, че имат два отнесени автомобила – микробус, заедно с една постройка и един лек автомобил.

В общината няма села без достъп и елекрозахранване. Ток няма само в село Рибница, тъй като там има няколко стълба, които са сериозно подкопани и екипи на дружеството работят за отстраняването на проблема. Кметът каза още, че жителите на блока в Рудозем, който е подкопан от реката са много притеснени от валежите и са изкарали нощта почти навън. Внесено е искане за финансова помощ от Междуведомствената комисия за неговото укрепване.

„Притесняват се, и аз се притеснявам, но като няма средства нищо не мога да направя”, каза Пехливанов, но допълни, че към момента ще се справят с този проблем. По неговите думи най-хубавото е, че няма хора, пострадали от валежите.

Община Камено също обяви частично бедствено положение

заради наводнение в село Ливада. През последното денонощие там се изля огромно количество дъждовна вода и 16 къщи в най-ниската част на селото са залети до първия етаж. Това съобщиха от общината. Към 12 от тях няма достъп.

Допълнителна причина за наводнението е изпускането на язовир Чакърлийка. Също така стеснени са и участъците на коритата на деретата, което от своя страна пречи за нормалното вливане на водата в река Русокастренска.

В момента кметът на общината е на мястото, където бедстват хората. Нивото на реката в с. Кръстина също се е покачило, но до този момент няма опасност от наводнение. Рано сутринта служители на община Камено са я обезопасили с чували с пясък, които не позволяват на водата да прелее към къщите на хората. Наводнени са няколко домове в с. Трояново. В град Камено ситуацията е спокойна. Всички шахти са почистени и няма опасност от преливане на дъждовните води.

 

Още по темата

Червен код за опасно време е обявен за Хасково, Смолян и Кърджали, където се очаква валежите да продължат, сочи справка на сайта на НИМХ към БАН.

Валежите ще продължат. В тези населени места през нощта срещу неделя и в неделя количествата дъжд, който ще падне, ще бъдат около и над 65 л/кв.м.

Оранжев код за сняг и вятър

е обявен в други 13 области на страната. Областите, за които кодът е валиден са: Плевен, Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Ямбол. Там се очакват продължителни валежи от сняг, които да натрупат до15-20 см и силен вятър.

В останалите 12 области в страната е обявен жълт код

за предупреждение. В Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград се очаква валежите от сняг да продължат.

С преминаването на средиземноморския циклон през Гърция и Егейско море към Мраморно море, метеорологичната обстановката ще се усложни още.

Ще продължи да застудява и в по-голямата част от страната температурите ще бъдат с обратен денонощен ход – сутрешните ще са максималните. Към 14 часа в повечето райони ще бъдат между -5° и 0°, в югоизточните райони до 3°, в София около -5°.

Над планините

ще е облачно. Ще има валежи от сняг, в Рило-Родопската област ще бъдат значителни по количество. Ще духа умерен североизточен, по високите части силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около -4°, на 2000 метра – около -8°.

По Черноморието

е възможно количествата да са между 20-30 л/кв.м. В градовете Бургас и Варна дъждът ще премине в сняг, ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър. Вълнението на морето ще бъде между 4 и 5 бала, като се очакват пориви на вятъра до 21-24 м/с.

Община Смолян обяви бедствено положение през нощта

заради щетите от проливния дъжд, съобщи заместник- областният управител на Смолян Адриян Петров. Река Черна е преляла в отделни зони в пределите на града, а пътят Смолян – Арда е залят на места. Наводнени са дърводелски цехове в кв. Устово в Смолян и ВЕЦ в с. Средногорци. Свикан е Общинският щаб за бедствия и аварии в Смолян.

 

Река Черна в района преля. Наводнени са къщи по поречието. Отнесени са селскостопански постройки. Активирани са свлачища, откъснати са пътища. В цялата област десетки населени места са без електричество. Аварийните екипи са вдигнати на крак.

Разрушителното пълноводие е отнесло понтонен мост при с. Средногорци. Аварийни екипи са отводнявали през нощта наводнени къщи в Смолян и Неделино. Ангажирани са доброволци, които работят за отстраняване на паднали дървета и издигането на диги за ограничаване на речното корито в областния град. Собствениците на наводнените дърводелски цехове в кв. Устово са успели да евакуират навреме техниката преди да прелее р. Черна. Проблеми с проливния дъжд има и в района на с. Триград.

За

тежка ситуация заради времето в Хасково и Кърджали

информира Нова ТВ. Проливните дъждове, които се изляха в района и по-късно през нощта преминаха в сняг, създадоха сериозни проблеми. 

В хасковското село Динево ситуацията е сериозна, след като реката там преля. Наводнени са къщи. Спасителните екипи все още не са достигнали до селото, тъй като пътят е залят. Проблеми има и в село Корен. Наводнения е имало тази нощ и в Харманли и Любимец, където мазета и приземни етажи са били под вода.

 

В Кърджалийско няма бедстващи хора или населени места без ток.

Към този момент нито в Хасково, нито в Кърджали не е официално обявено бедствено положение. 

Няколко населени места в Ловешка област са без електроснабдяване

заради аварии от обилния мокър и тежък сняг. Над 10 села са без ток в община Ловеч, пет големи села в община Тетевен, няколко населени места в общините Троян и Угърчин, в община Летница няма електричество и вода. Това съобщи за БТА областният управител Ирина Митева. За момента няма информация за бедстващи хора.

В цялата област продължава да вали обилно сняг. Снежната покривка е от 17 до 45 см, съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ловеч. Най-много сняг е натрупал в Априлци – 45 см, Черни Осъм – 40 см, Чифлик – 37 см, а в Ловеч и Троян – между 26 и 28 см.

В областта положението също е сложно,

заради скъсан кабел в град Съединение десетки къщи са останали без ток, същото е в село Йоаким Груево, има паднали кабели на главния път към Пещера, както и в Стамболийски.

Засега ЕВН не излиза с официална информация за аварии, информацията е по данни на потребители.

 

Над 30 сантиметра е снежната покривка във Врачанско. В някои населени места в три общини е прекъснато електрозахранването. Причината е, че снегът се натрупва върху кабелите и ги къса.

Третокласната пътна мрежа в областта е частично затворена за почистване. Във Враца главните пътни артерии са вече почистени.

Обилният снеговалеж през нощта затвори за движение на тежкотоварни автомобили пътищата в цялата Великотърновска област.

 

Без електричество късно снощи останаха и  някои от селата в района. Най-тежка беше ситуацията на главният път Русе – Велико Търново, където десетки шофьори прекараха ноща в камионите, докато чакаха пътят отново да бъде отворен за движение. Екипи на пожарната и БЧК обикаляха  месатата, на които те останаха блокирани и им раздаваха храна, вода и топли напитки.

ОД „Пътна полиция” призовават гражданите да предприемат пътуване само в крайно наложителни случаи и с автомобили оборудвани за зимни условия, тъй като обстановката ще продължава да се влошава.

Всичко за времето у нас и по света, както и актуална пътна обстановка можете да намерите на Sinoptik.bg.

Обстановката в Русенско остава тежка,

в община Две могили е обявено бедствено положение.

Това съобщиха от областната управа в града. Пътищата в община Две могили остават затворени поради снегонавявания. Всички села на територията й са без ток, в село Помен няма и вода. Мобилните телефони работят частично и със затруднение. В oбщина Русе всички пътища от третокласната пътна мрежа са затворени за почистване. Без ток са населените места Мартен, Сандрово, Семереджиево, Тетово, Хотанца, Червена вода, Долапите и кв. "ДЗС". Вода няма в кв. "Долапите" и в село Тетово.

Високите води  на река Места са скъсали голяма дига край град Хаджидимово,

информира БНР. Залети са около 50 декара земеделски земи, напълно е разрушен основен земеделски път. От огромното количество вода се е образувало езеро, което стига до пътя за близкото село Блатска. Земеделските стопани са притеснени не само за  земите си, но и от вероятността водата да стигне до къщите им.

Всички институции са информирани за обстановката там, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който е категоричен, че опасност за населението и къщите в Хаджидимово няма. В момента не може да се работи по възстановяване на скъсаната дига, тъй като реката е пълноводна, но се взимат мерки за недопускане  на наводнения.

Възстановено е електрозахранването на всички села към граничния пункт „Станке Лисичково“.  Частично без ток са 20 населени места в област Благоевград, информираха от ЧЕЗ. Няма затворени пътища в района.

Екипите на звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община са отреагирали на 35 сигнали за паднали клони и дървета.

Те работят в координация със Столичната пожарна и Пътна полиция - КАТ. Това стана ясно, след като кметът на София Йорданка Фандъкова проведе заседание на Оперативния щаб за зимно почистване на града. След осигуряването на почистването на главните трасета на уличната мрежа в града, кметът разпореди на фирмите да започнат работа по основните улици в кварталите, на стръмни, опасни пътни участъци и улиците, водещи до детски градини и училища. Започна и почистването на тротоари и подходи към подлези.

Във връзка с усложнената обстановка Йорданка Фандъкова възложи на районните кметове да организират постоянно наблюдение, за да отреагират на сигнали и да проверят за нормалното започване на работния ден в детски градини и училища във всички квартали. Екипи на „ЧЕЗ разпределение България” работят по отстраняване на повреда в електрозахранването на части от Нови Искър. Кметът поиска да се реагира бързо на подени сигнали.

От вчера сутринта до момента

над 140 пострадали заради снега са потърсили помощ в спешния травматологичен кабинет на „Пирогов”.

Това съобщават от лечебното заведение. Близо 40 от тях се е наложило да бъдат хоспитализирани. Най-честите счупвания са в областта на китката и рамото, глезенът и тазобедрените стави. Лекарите препоръчват на хората да не излизат при възможност. Ако се налага, то нека да са с ниски обувки с добри подметки, които дават стабилност на краката, препоръчват от „Пирогов”.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 4 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 9 минути

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 1 час

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 1 час

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 1 час

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет