"Труд": 3 млрд. чакат да ги вземем от приватизация
"Труд": 3 млрд. чакат да ги вземем от приватизация   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
30

Държавната хазна може да получи близо 3 млрд. евро свежи пари от приватизацията на около 25 апетитни фирми според анализ на КРИБ, с който "Труд" разполага.

Сред най-интересните за инвеститорите били "Булгартабак холдинг", държавните дялове от енергото, столичната "Топлофикация", летище София, "Кинтекс", две пристанища, Слънчев бряг, ВМЗ и други.

Според бизнеса именно приватизацията може да се превърне в спасителния пояс за икономическата политика на кабинета "Борисов" при натрупания огромен дефицит само за първите два месеца на т. г.

Да се емитират еврооблигации в рамките на 300-500 млн. евро, предвижда друга идея на КРИБ за излизане от кризата. Парите можели да послужат като буфер на фискалния резерв и да покрият временния дефицит.

Те настояват и правителството да приеме план с конкретни дати и ангажименти за погасяване на натрупаните дългове към бизнеса.

Според разработената от КРИБ програма за приватизация в кратки срокове в хазната могат да влязат поне 750-800 млн. евро от борсови продажби.

Най-бързо можели да се спазарят остатъчните дялове от 33 на сто в трите електроразпределителни компании у нас. Мажоритарни собственици в тях с по 67 на сто от капитала са чешката ЧЕЗ, германската Е.ОН и австрийската ЕВН.

Същото важало и за остатъчния държавен дял от 27 процента в ТЕЦ "Енел Марица-изток 3".

Според КРИБ подходящи за раздържавяване чрез скоростна приватизация чрез фондовата борса на дъщерните дружества на Българския енергиен холдинг, "Слънчев бряг" АД и Пловдивския панаир, а целият процес по продажба на дяловете би отнел не повече от 6 месеца.

През това време трябва да се избере упълномощен инвестиционен посредник и да се листнат предприятията.

Ако тази политика продължава, ще изпаднем в положението на Гърция, където популизмът взе връх, бюджетните разходи се раздуват, което води до негативни ефекти и банкрут на държавата. Цитираното в "Труд" мнение е на икономистите от "Макро Уоч" Георги Ангелов, Лъчезар Богданов, Георги Ганев, Димитър Чобанов и Георги Прохаски.

"Доскоро България приличаше на Естония, която беше тежко ударена от кризата, но заложи на дисциплината и не позволи допълнителни разходи по време на криза. Сега тази държава върви нагоре", казва Ангелов.

"Въпреки твърденията, че бюджетът на България за 2010 година е рестриктивен, това на практика е бюджетът с най-големи разходи в историята.

На практика той е по-голям и от предкризисните бюджети през 2007 и 2008 година, когато все още приходите растяха и държавата можеше да си позволи да харчи повече", коментира Богданов.

Страховете от икономическата криза сред българите са нараснали драматично според проучване на МБМД през втората половина на февруари, представено в "24 часа".

83 на сто усещат на собствения си гръб ефектите от кризата. За 9 месеца сериозно притеснените нарастват на 50 на сто сега спрямо 34 на сто през май 2009 г.

Най-труден е животът на хората без работа - 79 на сто отчитат сериозно влияние на кризата. Една трета от безработните смятат, че са загубили работата си в резултат от икономическата криза.

Закон, който да даде достъп до данъчни проверки за сметки и фирми, свързани с управлявалите последните 20 г. у нас, предлага икономистът Владимир Каролев, съобщава под глава "24 часа".

Дали имат или са имали сметки и фирми, трябва да декларират според консултанта министри, зам.-министри, кметове, общински съветници, депутати, членове на президентската администрация и висши магистрати.

И да дадат съгласие българските данъчни да получават от банки информация за проверки по декларациите им. Според изданието зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев подкрепя тази идея, ако има ефект.

Добра идея, но едва ли ще има очаквания ефект, защото става въпрос за официални доходи, смята пък Павел Димитров от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Правителството правело в момента стъпки в тази посока с опитите да бъдат откъснати пипалата на октопода, добавил той.

ЕК ще разкритикува съдебната система в България заради слабите резултати в борбата с корупцията на високо ниво и организираната престъпност.

Това показвала черновата на доклада за напредъка на София в областта на правосъдието и вътрешния ред, която видели журналисти от "Дневник".

Документът, който официално ще бъде оповестен до края на март, сочел "сериозни недостатъци". Като особено тревожни са споменати търговията с влияние във ВСС и убийството на Боби Цанков, описан от ЕК като свидетел по важно разследване срещу организираната престъпност.

Черновата отбелязва множеството арести, свързани с организираната престъпност след средата на миналата година, когато излезе последният доклад на Брюксел, но подчертава, че съдебните дела се влачат и няма нито една присъда от юли 2009 г. досега.

Еврокомисията нарича "злоупотреба" бавенето на делата от обществен интерес.

Злоупотребата с евросредства се наказва с меки присъди, пише под глава "Сега".

Според прокурори не бил виновен съдът, а законодателството, което не отчита високата степен на обществена опасност на деянието. 3-годишна условна присъда било най-тежкото наказание, постигнато до момента у нас по дело за злоупотреби с евросредства по програма "Леонардо да Винчи".

Срещу осъдената 70-годишна Мария Загорска, директор на Сдружение "Клубове на жените земеделки", е стартирало и дело за конфискация на незаконно имущество за 108 067 лв.

В следващите три години тя няма право да заема и ръководна длъжност в обществени органи.

МРРБ не е превело за февруари никакви пари по споразумението за покриване на задълженията към строителните компании, казва за "Пари" изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков.

По думите му през януари членовете на браншовата организация са получили 39 млн. лв.

Министър Росен Плевнелиев обяви, че за първите 2 месеца МРРБ е превело 58 млн. лв. и иска до края на март сумата да се удвои.

Близо 1400 компании са фалирали от началото на годината, казва пред "Пари" председателят на БСК Божидар Данев.

Капитали на Алексей Петров са изпрани чрез фирми и лица, които членуват в Съюза за стопанска инициатива, пише "Телеграф" под глава, цитирайки високопоставен служител на МВР.

По-голямата част от парите на Петров според публикацията се въртели от пет фирми - "Ест", "Пела", "Голд лизинг", "Кепитъл лизинг" и "Такси-С-експрес".

Всички били свързани помежду си и с "Лев корпорация". Най-богата била "Пела" със собственик приятелката на Петров - Ива Павлова.

Липсва животоподдържащо лекарство за деца, болни от левкемия, алармира "Дума" под глава.

Над 5 месеца родителите на около 100 деца с рядка форма на рак на кръвта от клиниките по онкохематология в Пловдив, София и Варна са принудени да внасят контрабандно от Гърция животоспасяващите препарати.

Медикаментът трябва да бъде осигурен безплатно от държавата, но здравното министерство не е сключило договор за доставка.

От МЗ обясняват, че проблемът се е получил заради промяна на фирмата производител. Новата компания, която е започнала да произвежда медикамента, още не е подала заявление за включване в позитивния списък.

Всички със здравно досие от 1 юли, извежда "Телеграф" над интервю с Даниела Дариткова (ГЕРБ) от здравната комисия на парламента.

"Аз съм убеден, че премиерът Борисов няма лесно да се разколебае. От него се очаква истински да се пребори, защото сега става трудното. Медената половин година с президента и с опозицията свърши. Те минават в атака", казва лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за "24 часа".

Като антикризисна мярка препоръчва преразглеждане на работната заплата на държавните служители, нейното замразяване и дори намаляване.

Висшите длъжности трябва да се приведат към единна класификация, а заплатите им да не са обвързани със средната работна за страната, тъй като това е порочна система за постоянно увеличаване на доходите им, смята той.

"Не разбирам как така заради някакъв протест на докторите правителството панически ще обещава стотици милиони, които няма откъде да вземе. А след това дори ще вдига здравноосигурителната вноска - очевидно усилваща кризата мярка. Това сигурно допълнително ще затормози икономиката", казва Костов.

Попитан още Алексей Петров ли е главата на октопода, той отговаря: "А, не. Много октоподи, много сърца, много двигатели...".

Желю Желев прогнозира пред "Труд", че подписката за импийчмънт на президента ще се провали, защото не може да мине през Конституционния съд.

Няма нито юридически, нито морални, нито политически причини за отстраняване на президента, смята той. Според него за втори път трябва да стане помирение между премиера и президента.

Пресилено да се говори за еднополюсен модел на управление, казва Желев в отговор на въпрос. "Еднополюсен имаше при комунизма, в прехода имахме двуполюсен, после царят го ликвидира. Но двупартийната система на управление е много добра - както е при развитите демокрации в САЩ, Великобритания, Франция, Гърция. Мотаенето на много партии в публичното пространство не е добре", смята той.

В интервю за "Стандарт" Румен Петков от БСП казва: Първанов е показал, че е "изключително силна фигура, която поставя интересите на обществото и държавата над всичко".

В "Сега" под заглавие "Първанов - готов за геройски бели" Иво Христов пише, че "българските избиратели се реят като прашинки в слънчева стая, а медийната прахосмукачка е призвана да напълни търбуха на новата президентска формация".

Бившият директор на областното пътно управление в Разград Пламен Симеонов спретнал схемата "Батко и братко", но чрез съпругата си, която има дялове във фирми, които изпълняват всички пътни поръчки. Това съобщава "24 часа".

Симеонов става директор през 1987 г. и е на поста до ноември 2008 г., когато напуска доброволно и веднага поема ръководството на частната фирма "Пътконсулт".

Тя е дъщерна на "Пътконсулт холдинг", където 50 процента има съпругата му Миглена. От проверката на Сметната палата стана ясно, че още като шеф на пътното управление Симеонов сключил договор за близо 130 000 лв. до края на 2010 г. за доставка на горива с "Пътконсулт".

Практиката почти всички поръчки на пътната агенция в Разград да минават през фирми с участието на съпругата му Миглена датира още от 1998 г.

Тогава тя е главен счетоводител в "Строймонтаж", после става съдружник, а фирмата почти без изключение печели поръчките на пътната агенция.

Като българка виждам колко работа има за вършене у нас, извежда "24 часа" над интервю с еврокомисаря Кристалина Георгиева.

"Идвам си с три цели: да информирам премиера и сънародниците ни за работата си от първия месец на мандата си. Да благодаря за подкрепата.

Ще имам срещи с членове на правителството, които работят пряко с ЕК. Ще установя пряк контакт с БЧК като потенциален партньор в ресора ми", казва тя.

Георгиева отбелязва, че кабинетът й е готов и в него има пет отлични българки.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Прокуратурата на ЕС одобри 4 български представители&nbsp;&nbsp;</p>

Европейската прокуратура одобри още четирима български представители

България Преди 45 минути

С днешното решение българските представители в прокуратурата на ЕС стават осем

<p>БЛС сезира Прокуратурата и ДАНС заради НЗОК</p>

БЛС сезира Прокуратурата и ДАНС за незаконосъобразни действия от страна на НЗОК

България Преди 1 час

Българският лекарски съюз сезира съответните органи заради действия от страна на НЗОК, свързани с прилагане на Закона за бюджета на НЗОК и Закона за здравното осигуряване

<p>Личните лекари опровергаха МЗ за безплатните лекарства&nbsp;&nbsp;</p>

Личните лекари опровергаха МЗ за безплатните лекарства срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 1 час

От БЛС призоваха хората да не се струпват пред кабинетите на личните си лекари

Акушерката Емилия Ковачева

Акушерката Емилия Ковачева поиска ново разглеждане на процеса срещу нея

България Преди 2 часа

Пред върховния съд днес защитата на акушерката поиска и по-малък размер на обезщетението, присъдено на детето и родителите му

Принцеса Мако и Кей Комуро след бракосъчетанието им

Любовта победи! Принцеса Мако се омъжи за Кей, нарече го „незаменим“

Любопитно Преди 2 часа

За първи път в следвоенната история на Япония бракът е регистриран без традиционните обреди

<p>КНСБ: Сериозен ръст в цените на храните</p>

КНСБ предупреждава: Сериозен ръст в цените на храните

България Преди 2 часа

"Близо 2,3 млн. българи очакваме тази зима да ограничат разходите си за отопление поради недостиг на средства", казват синдикатите

Протест пред Министерството на туризма

Туроператори и хотелиери на протест пред Министерство на туризма

България Преди 3 часа

Те настояват ведомството да направи програма за ликвидност за бранша и възстановяване на средства

Космическата станция Orbital Reef

Blue Origin обяви планове за собствена космическа станция

Технологии Преди 3 часа

Тя е представена с мотото "Твоят адрес в Космоса"

Галактика Млечния път

Вълнуващо! Откриха първа планета извън нашата галактика Млечния път

Технологии Преди 3 часа

Планетата вероятно е приблизително със същия размер като Сатурн

Коби Браянт

Съпругата на Коби Брайънт разбрала за смъртта му от интернет

Свят Преди 3 часа

Ванеса Брайънт, вдовицата на Коби Брайънт, каза, че е научила за смъртта на съпруга си, след като е видяла известия, на които пишело "Почивай в мир, Коби" на телефона си

<p>Пациент оцеля след падане от деветия етаж на болница&nbsp;&nbsp;</p>

Пациент оцеля след падане от деветия етаж на болница в Смолян

България Преди 3 часа

Причините за инцидента се изясняват

Николай Денков

Николай Денков: Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да се тестват, за да влязат в клас

Теми в развитие Преди 4 часа

"Още днес ще поръчаме единия вид от тестовете, с който ще бъдат тествани учениците", коментира просветният министър

<p>Мъжът, дал пистолета на Болдуин, замесен и в друга стрелба&nbsp;</p>

Мъжът, дал оръжието на Алек Болдуин, бил уволнен след подобен инцидент

Любопитно Преди 4 часа

Трагедията с Халина Хътчинс породи призиви да се забрани използването на огнестрелни оръжия при заснемането на филмови продукции

Ердоган

DW: Когато Ердоган е притиснат до стената

Свят Преди 5 часа

Висока безработица, слаба лира, отлив на избиратели: проблемите за Реджеп Ердоган сякаш нямат край. Винаги, когато е притиснат до стената, той става непредвидим. Такъв е и случаят сега с натирените чужди посланици

Принцеса Даяна със синовете си принц Хари, принц Уилям и съпруга си принц Чарлз

Въпреки призива на Уилям, Netflix пуска интервюто с Даяна

Любопитно Преди 5 часа

Петият сезон от популярния сериал за кралското семейство „Короната“ ще включва цял епизод, посветен на скандалното интервю, което принцесата на Уелс дава пред Мартин Башир

<p>Фармацевтите: Проблеми с лекарствата по Здравна каса&nbsp;</p>

Фармацевтите сигнализират за проблеми с лекарствата по Здравна каса

България Преди 5 часа

Днес президентът ще проведе среща с представители на Българския фармацевтичен съюз