"Стандарт": Ако циганката умре, викай социолозите
"Стандарт": Ако циганката умре, викай социолозите   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
32

Ако циганката умре, викай социолозите, коментира "Стандарт". Четири месеца преди президентския и местния вот националните представителни проучвания на големите наши агенции придобиват все по-налудничав вид.

Например единия ден социолози ни убеждават, че доверието към ГЕРБ е двойно по-голямо от това на БСП. На другия техни колеги с втренчени погледи ни омайват, че разликата между двете основни партии е в рамките на 3-4 пункта.

Очевидно някой лъже, и то лъже срещу много пари. В тазгодишната предизборна кампания за пореден път избирателите ще бъдат превърнати в опитни зайчета на голф социолозите.

"Тортите" и "стълбичките", които вадят от ръкавите си, май са предназначени не за информиране на населението по въпроса какво мисли самото то, а за дезинформация и манипулиране на политическите нагласи на хората.

Подозренията идват както от странични наблюдатели на шоуто с процентите, така и от изявени имена в гилдията на социолозите, които размениха тежки обвинения в некомпетентност.

Рано е да обявим края на кризата, казва в интервю за "Труд" Асен Ягодин, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Той смята, че икономиката като цяло през първите няколко месеца на 2011 г. дават значително повече оптимизъм в сравнение със същия период на миналата година.

Но още е рано да обявим края на кризата въпреки продължаващото добро представяне на експортно ориентираните фирми и ръста на преките чужди инвестиции.

По-важното е фактът, че икономиката ни е значително по-отворена в сравнение с някои съседни страни и това ще носи нарастващи положителни ефекти вследствие от възстановяването на "старите" икономики в Евросъюза, посочва Ягодин.

Държавната субсидия за партиите и таксата за преглед при личния лекар няма да зависят от минималната заплата, обяви вчера финансовият министър Симеон Дянков, след като кабинетът реши окончателно най-ниското възнаграждение да стане 270 лв. от 1 септември, информира "Сега".

Законодателните промени трябва да бъдат направени до 1 януари 2012 г. За партиите това означава, че субсидиите им няма да се увеличават с ръста на минималната заплата и ще останат на сегашното ниво - 12 лв. на глас или около 50 млн. лв. за всички партии.

За увеличението на най-ниското възнаграждение бюджетът се нуждае от 15-20 млн. лв. повече заради свързани с нея плащания. От 1 септември пенсионерите ще получават 26,5% от пенсията на починалия си съпруг вместо досегашните 20 на сто, реши още правителството.

Брюксел плаща 80% от българските магистрали, пише на първа страница "Труд". Български магистрали и шосета за 3 млрд. евро вече са част от актуализираната трансевропейска пътна мрежа, обяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Към нея са включени магистрала "Хемус" и няколко четирилентови пътища.

Предстои Европейската комисия да внесе актуализирана карта в Европейския парламент за дискусии. Очаква се в края на 2011 или в началото на 2012 г. парламентът да я одобри. С това всички приоритетни за правителството 7 магистрали и 7 скоростни пътя стават част от европейската пътна мрежа.

"Евро плюс" като път към еврозоната, коментира в "Монитор" Евгений Кънев, доктор по икономика, подписването на пакта от българския премиер Бойко Борисов.

Според Кънев време е нашите общественици да разберат, че членството в ЕС не е само получаване на подаръци и помощи. И че получаването на пари от еврофондовете също не е непременно приятно на европейските данъкоплатци.

Време е да пораснем и да осъзнаем, че правата и ползите вървят ръка за ръка със задълженията и разходите.

Участието във вземането на решения, които така или иначе ни засягат, при всички положения е по-добрата стратегия, отколкото свиването в окопа, както в старите соцвремена.

Въпреки многобройните критики към работата на Висшия съдебен съвет и исканията за оставки парламентът прие отчета му за дейността за миналата година с безмълвното участие на ГЕРБ, съобщава "Сега".

По време на дебата депутатите на мнозинството не взеха думата нито веднъж, за да обяснят подкрепата си.

Към гласовете "за" се присъединиха независими народни представители, БСП и ДПС, а "Синята коалиция" и "Атака" се обявиха "против".

Членът на съвета Анелия Мингова се опита да защити честта му, но призна, че ВСС има проблеми с управленския капацитет. Тя обаче категорично отхвърли опитите да се омаловажат усилията на съвета "от един проблем".

Мингова не го назова, въпреки че последният сериозен проблем бе назначаването на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.

"Класа", публикува две мнения във връзка с исканите оставки на Висшия съдебен съвет.

"ВСС да продължи да изпълнява функциите си, защото трябва да се отбележи, че ако съдебният съвет блокира или не изпълнява достатъчно ефективно своите функции, това няма да е в полза на системата, смята Тодор Димитров, заместник-предеседател на ПГ на ГЕРБ.

"Не одобрявам нагнетяването на по-голямо напрежение, тъй като то е вредно. Мисля, че по-скоро трябва задълбочено да се анализират проблемите и да се начертаят стъпките."

Михаил Миков, заместник-председател на ПГ на "Коалиция за България" отбелязва: "Да се иска оставката на целия ВСС е твърде екстремна линия, която не дава отговор какво се случва после.

Аз мисля, че съществуващата законодателна и конституционна формула не е изчерпала напълно възможностите си и в нейните рамки може да се направи още. А скандалите, които възникнаха, всъщност подсказват или показват огромния натиск, на който е подложен съветът.

Що се отнася до прословутия лобизъм - той не е проблем толкова на този Висш съдебен съвет, защото той го е наследил като недъг при функционирането на кадровата дейност в системата. Най-доброто лекарство срещу това е прозрачността в работата на ВСС и съответната отчетност."

Членовете на ВСС явно нямат никакво намерение да подадат оставки, въпреки че съветът е напълно компрометиран, коментира "Пари". Депутатите обаче имат властта да ги освободят и без тяхно желание.

За това все пак е нужно участието на управляващото мнозинство, но то мълчи. Вероятно, защото някой на най-високия етаж не е решил какво мислят "народните" представители на ГЕРБ по въпроса.

Имотните измами показват, че няма реформа в съдебната система, е анализът в "Сега". Съдебните дела за имотни измами се точат с години и масово се прекратяват заради изтекла давност.

С този факт шефът на инспектората към Висшия съдебен съвет Ана Караиванова защити тезата си, че реформата в съдебната власт трябва да тръгне от долу. Като се види кой какво прави, а не пак да се умуват промени в конституцията.

"Хората питат как така дела за такива измами се точат по 6 години", обяви Караиванова. Тук спокойно може да се добави и въпросът защо има прокурори, които обявяват много такива престъпления за гражданскоправни проблеми, карат хората да съдят измамниците в граждански съдилища.

При това го правят с ясното съзнание, че там те ще загубят срещу парите на наглите бандити, откраднали имота им и наели скъпи адвокати.

И защо държавното обвинение забравя за правото си да иска по граждански дела заличаване на нотариални актове, написани при измамни обстоятелства? В момента и при действащото законодателство е достатъчно бързо да има присъди за документно престъпление.

В интервю за "24 часа" проф. Любен Корнезов, депутат от БСП, защитава внесения от него закон за евтаназията. Той е категоричен, че никой не може да наложи евтаназията, всичко е доброволно.

А евтаназията и сега я има, по-добре да е регламентирана.

"Доколкото знам, около 200 човека са в клинична смърт и са безпомощни. Животът е да бъдеш полезен за себе си и за околните, а не да го превръщаш в проклятие. Затова мисля, че евтаназията е висша форма на хуманизъм, колкото и да звучи цинично", е позицията на Корнезов.

Държавна регулация на самоубийството, е личната позиция на д-р Марин Генчев, изразена пред "24 часа".

Според него евтаназията е двойно действие - съдействие за самоубийство и самоубийство. Ако ние допуснем със закон евтанизирането, за първи път в историята на България човек законно ще може да помогне на друг човек да посегне на живота си.

Това е пробив в нашата ценностна система, който ние не бива да допуснем.

"24 часа" публикува и мнението на омбудсмана Константин Пенчев. В писмо до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване той предлага въпросът за евтаназията да бъде решен с национален референдум.

Дискусията за евтаназията трябва да се проведе в контекста на християнската етика, коментира "Новинар". Оставена само в полето на правото и на медицината, тя ще бъде половинчата и в голяма степен безсмислена. Кой, освен църквата, ще се противопостави на евтаназията? Как ще реагират неправителственият сектор и правозащитните организации предстои да чуем и видим.

Тази дискусия със сигурност поставя на изпитание и десните политически субекти в България, особено тези, които се именуват християндемократи.

От реакцията им ще стане ясно дали те споделят базисните ценности на християндемокрацията или са просто едни обикновени антикомунисти. Тази дискусия ще бъде тест за ценностната ни система и устойчивостта на моралното. 

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 28 минути

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 34 минути

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери