"Стандарт": Слухове за изборна завера между Доган и Костов
"Стандарт": Слухове за изборна завера между Доган и Костов   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
12

От няколко месеца ДСБ и ДПС внимателно опипват почвата и дават знаци, че размразят ледовете помежду си, пише "Стандарт" под заглавие "Костов и Доган в опасни връзки".

Новата дружба започнала с тайна среща между Командира и Сокола преди вътрешните избори за президент в Синята коалиция, признават депутати и от двете страни.

Според слуха Костов се договорил с Доган ДПС да не се намесва във вътрешното гласуване. В замяна му обещал подкрепа при вот на недоверие към кабинета, внесен от ДПС.

Сега обаче има нова мълвата за заверата между хората на Костов и Доган, която била бистрена на яхта край Босфора. На нея представители на двете партии обсъждали на кои места в страната да си преливат гласове, за да победят ГЕРБ.

Асен Агов (ДСБ) и Юнал Тасим (ДПС) наистина са се видели на яхта на 24 юли, но поводът не е бил партиен заговор, а сватба, обясниха за "Стандарт" участници в събитието.

Високата инфлация е неизбежна, е професионалното мнение на икономиста Гарабед Минасян.

В интервю за "Сега" той посочва, че макроикономическата политика, особено за България, която не може да се бърка в световната икономика, а само консумира световните ефекти, би следвало да бъде неизменна.

Страната ни трябва да работи за това да стане атрактивна за инвеститорите. За нещастие след 2008 г. наблюдаваме солидно отдръпване на инвеститорите. Освен това приходната част на държавния бюджет е прекалено неудовлетворителна.

Това Министерство на финансите не съумява да събере приходите, които преди това сме доказали, че е възможно да съберем.

Няма промяна на данъчната система, налозите са едни и същи и въпреки това приходите намаляват. Това е абсолютно недопустимо.

Сега е най-необходимо правителството да има избистрена представа за бъдещето, защото то оперира с парите на данъкоплатците и трябва да бъде наясно къде и по какъв начин да ги изразходва.

Син на прокурорка е бил спипан с 50 дози хероин в столичния кв. Младост в нощта срещу вторник, научи "24 часа".

Белезниците заключили ръцете на Николай Колев и той бил отведен в Седмо РПУ. Повече от денонощие полицаи и магистрати мълчали за ареста. Едва вчера от МВР и прокуратурата го потвърдиха, но отказаха подробности с мотива, че ще се попречи на разследването.

Николай е син на обвинителката от Софийска районна прокуратура Росица Рускова. Пред "24 часа" Рускова тя отрекла за ареста. "Няма такова нещо, обърнете се към пресслужбата на районната прокуратура. Не желая да говоря повече".

В началото на месеца Софийска градска прокуратура се отказа да разследва катастрофата с двама убити на бул. "България", в която пък бе замесен прокурорски син

Единствено в София, Враца и Стара Загора възнагражденията успяват да се вдигнат над равнището на средната заплата за страната, съобщава "Сега".

Малките фирми, които изпитват остър глад за оборотни средства, разчитат на бързи кредити, за да поддържат бизнеса си, отбелязва на първа страница "Труд".

В банките процедурите са по-тромави, а микрокомпаниите имат спешна нужда от пари, за да оцелеят, казват експерти от небанковите кредитни дружества.

В масовия случай те предоставят средства в рамките на ден, но цената е много по-висока от тази на банковите заеми.

Балотажът ще е Калфин срещу ГЕРБ, прогнозира пред "Труд" социологът Васил Тончев, шеф на агенция "Сова-Харис".

ГЕРБ няма алтернатива и нов политически субект скоро няма да има, заявява той. БСП е на предела на това, което може да има като симпатизанти - 15-16%. А ГЕРБ са там, където бяха на парламентарните избори - 27-28%.

Според Тончев голямата политическа бъркотия у нас дойде от това, че БСП четири години води откровено либерална политика, бидейки в тройната коалиция.

Тя бе в услуга на бизнеса, но не водеше до заздравяване на държавните структури. В момента социологическите изследвания показват, че ако Меглена Кунева успее да стигне до балотаж на президентските избори, ще спечели срещу всички кандидати на ГЕРБ с изключение на Бойко Борисов.

Въпросът обаче е, че шансът на Кунева да стигне до втория тур е много малък. За да стане това, тя трябва да има подкрепата или на БСП, или на ДПС, а тя я няма.

Възможният балотаж е между Ивайло Калфин и представителя на ГЕРБ, който и да е той.

Партиите няма да последват примера на ГЕРБ и да се откажат от набирането на дарения за предизборната си кампания, показала проверка на "Сега".

Те определиха като популизъм изявлението на шефа на предизборния щаб на герберите Цветан Цветанов, че "ГЕРБ ще участва в изборите без нито едно дарение, а със субсидията на партията". А тя не е никак малка - около 20 млн. лв.

На предишния парламентарен вот през 2009 г. обаче ГЕРБ разчиташе основно на дарения от щедри спонсори и създаде политически прецедент, като тегли кредит от 440 000 лв., за да покрие харчовете си по изборите.

За местния вот през 2007 г. ГЕРБ също събра над милион от спонсори. Според сегашния закон дарения до 10 000 лв. могат да правят само физически лица.

Въпреки наличието на законов регламент и изискването те да са публични, нищо не пречи на партиите да приемат на ръка пари, които не се осчетоводяват - т.нар. черни партийни каси.

За това как да се опазим в нета и какви са най-големите капани, които ни дебнат там, "Стандарт" говори с шефа на киберполицаите Явор Колев.

Той приканва хората, които се занимават със сигурността на мрежите, да бъдат по-внимателни. "Сигналите, които най-често постъпват при нас, са за откраднати самоличности и за проникване в мейла.

Постоянно засичаме създаване на фалшиви профили, включително и на журналисти, спортисти, политици, с цел да бъдат тормозени и злепоставяни.

След като бъде публикуван един такъв профил с реален телефон, не е приятно. Пускат се и фалшиви обяви. И при тях няма възрастова граница." Трябва да имаме хигиена на компютърна сигурност, за да се защитим, отбелязва Колев.

Емигрантите като голям чужд инвеститор, анализира в "24 часа" Георги Стоев, "Индъстри уоч".

Притокът на емигрантски пари, включващи парични преводи от българи, пребиваващи постоянно в чужбина, остава почти непроменен през последните 12 месеца - до юни 2011 г. преводите достигат 770 млн. евро.

Парите, които емигрантите изпращат на своите близки в страната, нарастват с 4%, или около 27 млн. евро общо за последните 12 месеца.

Последният показател остава "подозрително" без съществена промяна за последните четири години, през които кипя кризата в страни, в които българите традиционно стават гастaрбайтери.

Меверейци пишат писмо на Брюксел, коментира "Сега". Писмо сюрприз ще намерят на бюрата си в Брюксел отговарящите за България еврократи, щом се върнат в началото на септември от лятната си ваканция.

Вероятно то ще носи подписа на вътрешния министър Цветан Цветанов, но ще е творение на колективния ум в МВР, впрегнат да мисли как да отговори на критиките срещу даренията за полицията, отправени в последния доклад на Еврокомисията през юли.

Като научат как министър Цветанов е изтълкувал европейските критики, злощастните автори на доклада за България би трябвало да го изядат от отчаяние.

Те му пишат, че са "обезпокоени от практиката на полицията да взема дарения от частни и юридически лица", защото това е "предизвикателство към независимостта на полицейското разследване". Той пък им отвръща, че с даренията от частните лица може да се раздели, но ще продължи да взема от държавните юридически лица, и дори включва Евросъюза сред потенциалните дарители на МВР.

Най-доброто, което еврочиновниците могат да си помислят за държавата ни, е, че от нея извира неподправена глупост. По-лошото е, ако решат, че България им се подиграва.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 44 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 2 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 2 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 3 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар