"Сега": Трайков си отиде, защо остана Младенов?
"Сега": Трайков си отиде, защо остана Младенов?   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?" Това се пита в заглавието над анализа в "Сега". "Младенов очевидно е по-обигран в пиара и това му гарантира оцеляване въпреки хаоса, който създаде в своето министерство", се посочва в коментара.

Външният министър Николай Младенов призна, че организационният гаф, с който започна икономическият форум в Катар, е бил по негова вина, допълва по темата "Дума".

"Моя беше грешката, че бизнес форумът в Катар не беше отместен за друг час", са думите на Младенов, цитирани от изданието.

Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността за оставката на енергийния министър Трайчо Трайков върху ГЕРБ, отбелязва "Сега". Борисов бе категоричен, че без санкцията на партията е невъзможно отстраняването на когото и да било. Това не е възможно без политическата воля на ГЕРБ", бе категоричен вчера той пред ТВ 7.

"Премиерът е напълно последователен в своите действия - винаги когато прецени, че за екипа, за политиките, за управленската програма на ГЕРБ е наложителна подобна смяна, той не се е колебае да направи персонални промени в МС.

В това няма никаква драма, по-важното е те да проведат политиките, които по една или друга причина се забавиха. Аз лично гледам на новите министри с голяма симпатия, спокойно и оптимистично, споделя в интервю за "Труд" председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

По думите й отстраняването на Трайков се дължи на наслагване на проблеми - проучванията за шистов газ, споразумението ACTA, недостатъчното усвояване на пари по оперативна програма "Конкурентоспособност" и т.н

Смешно е да се твърди, че причината за оставката на Трайков е Катар, категоричен е левият депутат Румен Овчаров.

В интервю за "24 часа" той пояснява: Министерството на икономиката няма представителство там, задачата на Трайков е била да организира българската част от бизнес делегацията. Всичко останало е работа на МВнР и ми се вижда нагло поведението на Николай Младенов.

Но пък са доста странни и твърденията на Трайков, че залог за уволнението му са задачи, с които просто не можа да се справи."

По думите на Овчаров тази позиция на изненаданите, които непрекъснато консумират феномена на удрящата ги по главата мотика, не е характерна само за Трайков.

"Но той се изненада, когато отиде на преговори за понижаване на цените на газа, пък те се повишиха с 10 процента. После се изненада, когато се оказа, че вместо да услужи на американския посланик с шистовия газ, се наложи да се отказва от добива.

Изненада се с АСТА, изненада се от непоследователните си действия по отношение на "Лукойл" и цените на горивата. Има ли нещо, което Трайков доведе докрай?", пита Овчаров.

Очевидно част от проблемите на Трайков идват от енергийните проекти и намесата на Русия, но това не е единственият проблем, заявява пред "Новинар" социологът Живко Георгиев.

"Аз не съм готов прекалено детайлно да анализирам всички онези зони, които се навързват около неговия статус като министър с твърде широк портфейл, но очевидно се държеше като бяла врана в публично дебатираните политически жестове на правителството", смята експертът.

По думите му каквото и да значи тази оставка, очевидно премиерът Бойко Борисов стяга редиците.

"Министър-председателят е на път да преподчини цялото правителство и да ограничи полето на по-самостоятелните министри. В това има някаква логика. Той е този, който все още крепи доверието в правителството, доколкото го има, и респективно в ГЕРБ.

Във финалната права на мандата навярно му е подсказана идеята, че най-доброто за правителството на ГЕРБ е то да не бъде достатъчно персонифицирано извън неговата мощна фигура.

Останалите могат да бъдат в някакъв смисъл прозрачни за широката публика, та когато ги гледат, да виждат него, а не тях самите", анализира Георгиев.

Пред "Стандарт" Милен Керемедчиев, който е бивш зам.-министър на икономиката и външните работи в две правителства, коментира проваленият форум в Катар:

"Смятам, че тези повече от 100 български компании, които са участвали във въпросния бизнес форум, щяха да имат много по-голям успех, ако това се беше случило в ОАЕ или в Саудитска Арабия.

Защото едно е да имаш насоченост към пазар от около 500 хил. души, какъвто е Катар, друго е да се опиташ да влезеш в най-голямата държава в региона, каквато е Саудитска Арабия. Или в страната с най-голям потенциал и най-бързо развиваща се икономика - Арабските емирства.

За неблагополучията на форума помага и липсата на икономическа стратегия, демонстрирана от няколко поредни правителства и няколко министри на икономиката подред. Нека да отбележим факта, че от близо 6 години няма никакви търговски представители на България в нито една държава в региона."

Керемедчиев препоръчва новият министър на икономиката да хване първия възможен полет до Дубай и Абу Даби, за да види и усети сам, че възможностите на региона са необятни.

Пред "24 часа" бъдещият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, разкрива своите приоритети: "Малкият и средният бизнес трябва да получат подкрепата по Оперативна програма "Конкурентоспособност", там имаме огромен ресурс от 1,2 млрд. евро, които трябва по най-бързия начин да влязат във фирмите.

Малките и средните предприятия са тези, които разкриват работни места и вадят икономиката от кризите... Според мен за 2012 г. трябва да търсим ръст на икономиката около 3%, а за следващите години ни е необходим 5 и над 5%."

Да отпадне платеният избор на екип при операции и израждания в болниците. Това обещава новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова в интервю за "Телеграф".

Атанасова е категорична, че наредбата за избор на екип е незаконосъобразна. Новият министър не подкрепя и идеята спешна помощ да мине към областните болници.

Не смятам, че един ангажимент на държавата може да бъде ситуиран в една болница - търговско дружество, категорична е Атанасова.

"Властта без отговори за Студентския град" е водещото заглавие за "Дума". Всички реституции на "земеделска" земя и превръщането й в строежи в столичния Студентски град са извършени според закона, а ако има нарушения, изтеклият срок за давност не позволява да се образуват съдебни дела.

Съдът е отказал да уважи дори жалба на Лесотехническия университет срещу частен строеж в двора му, а незаконно заграбване на терен на Националната спортна академия не може да бъде наказано, понеже изминали над 10 години.

Това става ясно от отговорите на МРРБ, МВР, прокуратура, областен управител до просветната комисия в НС, уточнява вестникът.

До 2020 г. картата на България ще бъде прекроена за пореден път, коментира под глава "Преса".

Вместо 28-те области те ще станат до 12, предвижда "Национална програма за развитие на България 2020". Стратегията задава рамките на бъдещите оперативни програми, с които страната ще усвоява еврофондовете след 2014 г.

Според водещата новина на "Сега" България ще трябва да вдига още пенсионната възраст за жените. Тежките пенсионни реформи у нас все още не са приключили, става ясно от Бялата книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии на Европейската комисия.

В нея равните условия за пенсиониране на жените и мъжете са сред основните препоръки на Европа към държавите членки. В момента жените у нас се пенсионират три години по-рано, а идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази, разликата да се стопи на 2 години.

Предвижда се мъжете да се пенсионират на 65 г. при 63 г. и 4 месеца в момента, а жените - на 63 г. при 60 г. и 4 месеца сега.

Пазарът на труда в България продължава да се влошава, пише "Капитал Daily". С над 102 хил. души са намалели заетите в България между 15 и 64 г. в сравнение с година по-рано и броят им достигна 2 908 млн., показват данни на Националния статистически институт за миналата година.

Яйцата на едро поевтиняха с 1 стотинка, но цените на други основни стоки като брашно, сирене и олио тръгнаха нагоре, информира "Сега", позовавайки се на данни, оповестени от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Природният газ у нас ще поскъпне с над 12% от 1 април, съобщава на първа страница "Класа", позовавайки се на Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

По думите му в момента не се наблюдава намаление на цените на нефта по международните пазари, нито на курса на долара спрямо еврото. Това са и двата основни параметъра, които определят цените на синьото гориво у нас.

Темата на "Труд" алармира, че се задава нова вълна на фалити на превозвачи.

"Само през последните две години една пета от нашите членове фалираха. Скъпите горива могат да ускорят лавинообразно този процес", коментира зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов.

Според него в момента само делът на горивото вече е достигнал 50 процента от общата себестойност на превозите.

Според челото на "24 часа" незабележими за окото миникамера, монтирани в рекламните табелки, са най-новият трик, с който измамници крадат пинкодовете на банковите карти. Това разкрива Надя Петрова от Криминална полиция.

Модерните записващи устройства имат батерии, който издържат до 72 часа. На мястото на аналоговите скимери пък навлизат цифровите.

"Монитор" алармира на първа страница за друга мода в кражбите: Невидим четец, разработен от спецове по електроника, е най-новият и модерен начин за източване на банкомати у нас.

Устройството, направено от специална титанова сплав, е по-тънко от милиметър, прилича на дебитна карта и се слага в отвора за истинската.

Има голям интерес обществените поръчки да влязат в Закона за конфискацията. Това съобщава в интервю за "Капитал Daily" Диана Ковачева, министър на правосъдието.

"Не всички административни нарушения могат да станат част от закона, защото на практика ще блокират работата на комисията. Обсъжда се и увеличаване на срока на проверка - от 10 на 15 години", подчертава Ковачева.

Министърът коментира още промените в Закона за съдебната власт:

"Струва ми се, че към момента най-удачен е подходът да разделим на две промените в закона и го правим съвсем умишлено - с оглед на факта, че през септември предстои избор на нов съвет и ако закъснеем с по-продължителни обсъждания на процедурите на атестиране, на кариерното развитие на магистратите, които смятам, че искат много сериозно внимание и задълбочено обсъждане, много ще се забавим."

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как мъж отслабна с 85 кг. за година и половина

Как мъж отслабна с 85 кг. за година и половина

Любопитно Преди 13 минути

Джош Темпъл е на 23 години. Когато започнал да отслабва, бил 177 кг.

Джо Байдън

DW: Разделяй и владей: за какво ще си говорят Путин и Байдън

Свят Преди 3 часа

През февруари отношенията между САЩ и Русия достигнаха най-ниската си точка от 30 години насам. Байдън нарече Путин "убиец", възмущението в Москва беше огромно. Какво ще обсъждат сега двамата на срещата си в Женева?

Пускат ново трасе за празните камиони на "Кулата"

Пускат ново трасе за празните камиони на "Кулата"

България Преди 6 часа

Ще се реши ли проблемът с опашките на граничния пункт

НАП запорира сметките на ВиК - Перник

НАП запорира сметките на ВиК - Перник

България Преди 6 часа

Предприятието не е погасявало задълженията си към агенцията от 2018 г. досега

Владимир Шаталов

Почина космонавтът Владимир Шаталов

Свят Преди 7 часа

Владимир Шаталов почина на 93-годишна възраст

коронанвирус

Израел отмени носенето на маски на закрито

Теми в развитие Преди 7 часа

Учениците и работещите за първи път от повече от година отидоха днес на училище и на работа без маски

Лиса Бейнс

След пътен инцидент: Отиде си актрисата Лиса Бейнс

Свят Преди 7 часа

Лиса Бейнс почина на 65 години

Виолета Комитова

МРРБ си връща средства, платени авансово от "Автомагистрали"

България Преди 8 часа

"Ще се заплаща само извършена строително-монтажна работа, безпристрастно спрямо реалните резултати на строителите", пише в отговора си министър Комитова

Доживотна присъда за 29-годишен, убил приятелката си

Доживотна присъда за 29-годишен, убил приятелката си

България Преди 8 часа

Престъплението беше извършено през 2019 г. в Русенско

Учени очакват драстичен спад на населението на България

Учени очакват драстичен спад на населението на България

България Преди 9 часа

Тенденциите водят до появата и разширяването на т.нар. демографски пустини

Биков от ГЕРБ: Чакаме да получим отговор

Биков от ГЕРБ: Чакаме да получим отговор

България Преди 9 часа

Александър Иванов показа договора за сделката между Николов и Спецов

<p>Най-големият внук на кралица Елизабет II се разведе</p>

След 12 години брак: Най-големият внук на кралица Елизабет II се разведе

Любопитно Преди 9 часа

Той е първият от своето поколение кралски особи, който се разделя със съпругата си

Илко Желязков подаде оставка

Илко Желязков подаде оставка

България Преди 10 часа

Оставката на Желязков обаче няма как да бъде приета в момента

Показват машините за гласуване в два мола в София

Изтича срокът за определяне на изборните райони

Избори 2021 Преди 11 часа

ЦИК също трябва да определи условията и реда за машинно гласуване

<p>Пийте тази любима напитка за здраво сърце</p>

Пийте тази любима напитка за здраво сърце

Любопитно Преди 11 часа

Как да понижим риска от сърдечносъдови заболявания