"Сега": Трайков си отиде, защо остана Младенов?
"Сега": Трайков си отиде, защо остана Младенов?   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

"Трайков хубаво си отиде, но защо остана Младенов?" Това се пита в заглавието над анализа в "Сега". "Младенов очевидно е по-обигран в пиара и това му гарантира оцеляване въпреки хаоса, който създаде в своето министерство", се посочва в коментара.

Външният министър Николай Младенов призна, че организационният гаф, с който започна икономическият форум в Катар, е бил по негова вина, допълва по темата "Дума".

"Моя беше грешката, че бизнес форумът в Катар не беше отместен за друг час", са думите на Младенов, цитирани от изданието.

Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността за оставката на енергийния министър Трайчо Трайков върху ГЕРБ, отбелязва "Сега". Борисов бе категоричен, че без санкцията на партията е невъзможно отстраняването на когото и да било. Това не е възможно без политическата воля на ГЕРБ", бе категоричен вчера той пред ТВ 7.

"Премиерът е напълно последователен в своите действия - винаги когато прецени, че за екипа, за политиките, за управленската програма на ГЕРБ е наложителна подобна смяна, той не се е колебае да направи персонални промени в МС.

В това няма никаква драма, по-важното е те да проведат политиките, които по една или друга причина се забавиха. Аз лично гледам на новите министри с голяма симпатия, спокойно и оптимистично, споделя в интервю за "Труд" председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

По думите й отстраняването на Трайков се дължи на наслагване на проблеми - проучванията за шистов газ, споразумението ACTA, недостатъчното усвояване на пари по оперативна програма "Конкурентоспособност" и т.н

Смешно е да се твърди, че причината за оставката на Трайков е Катар, категоричен е левият депутат Румен Овчаров.

В интервю за "24 часа" той пояснява: Министерството на икономиката няма представителство там, задачата на Трайков е била да организира българската част от бизнес делегацията. Всичко останало е работа на МВнР и ми се вижда нагло поведението на Николай Младенов.

Но пък са доста странни и твърденията на Трайков, че залог за уволнението му са задачи, с които просто не можа да се справи."

По думите на Овчаров тази позиция на изненаданите, които непрекъснато консумират феномена на удрящата ги по главата мотика, не е характерна само за Трайков.

"Но той се изненада, когато отиде на преговори за понижаване на цените на газа, пък те се повишиха с 10 процента. После се изненада, когато се оказа, че вместо да услужи на американския посланик с шистовия газ, се наложи да се отказва от добива.

Изненада се с АСТА, изненада се от непоследователните си действия по отношение на "Лукойл" и цените на горивата. Има ли нещо, което Трайков доведе докрай?", пита Овчаров.

Очевидно част от проблемите на Трайков идват от енергийните проекти и намесата на Русия, но това не е единственият проблем, заявява пред "Новинар" социологът Живко Георгиев.

"Аз не съм готов прекалено детайлно да анализирам всички онези зони, които се навързват около неговия статус като министър с твърде широк портфейл, но очевидно се държеше като бяла врана в публично дебатираните политически жестове на правителството", смята експертът.

По думите му каквото и да значи тази оставка, очевидно премиерът Бойко Борисов стяга редиците.

"Министър-председателят е на път да преподчини цялото правителство и да ограничи полето на по-самостоятелните министри. В това има някаква логика. Той е този, който все още крепи доверието в правителството, доколкото го има, и респективно в ГЕРБ.

Във финалната права на мандата навярно му е подсказана идеята, че най-доброто за правителството на ГЕРБ е то да не бъде достатъчно персонифицирано извън неговата мощна фигура.

Останалите могат да бъдат в някакъв смисъл прозрачни за широката публика, та когато ги гледат, да виждат него, а не тях самите", анализира Георгиев.

Пред "Стандарт" Милен Керемедчиев, който е бивш зам.-министър на икономиката и външните работи в две правителства, коментира проваленият форум в Катар:

"Смятам, че тези повече от 100 български компании, които са участвали във въпросния бизнес форум, щяха да имат много по-голям успех, ако това се беше случило в ОАЕ или в Саудитска Арабия.

Защото едно е да имаш насоченост към пазар от около 500 хил. души, какъвто е Катар, друго е да се опиташ да влезеш в най-голямата държава в региона, каквато е Саудитска Арабия. Или в страната с най-голям потенциал и най-бързо развиваща се икономика - Арабските емирства.

За неблагополучията на форума помага и липсата на икономическа стратегия, демонстрирана от няколко поредни правителства и няколко министри на икономиката подред. Нека да отбележим факта, че от близо 6 години няма никакви търговски представители на България в нито една държава в региона."

Керемедчиев препоръчва новият министър на икономиката да хване първия възможен полет до Дубай и Абу Даби, за да види и усети сам, че възможностите на региона са необятни.

Пред "24 часа" бъдещият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, разкрива своите приоритети: "Малкият и средният бизнес трябва да получат подкрепата по Оперативна програма "Конкурентоспособност", там имаме огромен ресурс от 1,2 млрд. евро, които трябва по най-бързия начин да влязат във фирмите.

Малките и средните предприятия са тези, които разкриват работни места и вадят икономиката от кризите... Според мен за 2012 г. трябва да търсим ръст на икономиката около 3%, а за следващите години ни е необходим 5 и над 5%."

Да отпадне платеният избор на екип при операции и израждания в болниците. Това обещава новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова в интервю за "Телеграф".

Атанасова е категорична, че наредбата за избор на екип е незаконосъобразна. Новият министър не подкрепя и идеята спешна помощ да мине към областните болници.

Не смятам, че един ангажимент на държавата може да бъде ситуиран в една болница - търговско дружество, категорична е Атанасова.

"Властта без отговори за Студентския град" е водещото заглавие за "Дума". Всички реституции на "земеделска" земя и превръщането й в строежи в столичния Студентски град са извършени според закона, а ако има нарушения, изтеклият срок за давност не позволява да се образуват съдебни дела.

Съдът е отказал да уважи дори жалба на Лесотехническия университет срещу частен строеж в двора му, а незаконно заграбване на терен на Националната спортна академия не може да бъде наказано, понеже изминали над 10 години.

Това става ясно от отговорите на МРРБ, МВР, прокуратура, областен управител до просветната комисия в НС, уточнява вестникът.

До 2020 г. картата на България ще бъде прекроена за пореден път, коментира под глава "Преса".

Вместо 28-те области те ще станат до 12, предвижда "Национална програма за развитие на България 2020". Стратегията задава рамките на бъдещите оперативни програми, с които страната ще усвоява еврофондовете след 2014 г.

Според водещата новина на "Сега" България ще трябва да вдига още пенсионната възраст за жените. Тежките пенсионни реформи у нас все още не са приключили, става ясно от Бялата книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии на Европейската комисия.

В нея равните условия за пенсиониране на жените и мъжете са сред основните препоръки на Европа към държавите членки. В момента жените у нас се пенсионират три години по-рано, а идеята е след плавното вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца на година, което започна от началото на тази, разликата да се стопи на 2 години.

Предвижда се мъжете да се пенсионират на 65 г. при 63 г. и 4 месеца в момента, а жените - на 63 г. при 60 г. и 4 месеца сега.

Пазарът на труда в България продължава да се влошава, пише "Капитал Daily". С над 102 хил. души са намалели заетите в България между 15 и 64 г. в сравнение с година по-рано и броят им достигна 2 908 млн., показват данни на Националния статистически институт за миналата година.

Яйцата на едро поевтиняха с 1 стотинка, но цените на други основни стоки като брашно, сирене и олио тръгнаха нагоре, информира "Сега", позовавайки се на данни, оповестени от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Природният газ у нас ще поскъпне с над 12% от 1 април, съобщава на първа страница "Класа", позовавайки се на Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

По думите му в момента не се наблюдава намаление на цените на нефта по международните пазари, нито на курса на долара спрямо еврото. Това са и двата основни параметъра, които определят цените на синьото гориво у нас.

Темата на "Труд" алармира, че се задава нова вълна на фалити на превозвачи.

"Само през последните две години една пета от нашите членове фалираха. Скъпите горива могат да ускорят лавинообразно този процес", коментира зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов.

Според него в момента само делът на горивото вече е достигнал 50 процента от общата себестойност на превозите.

Според челото на "24 часа" незабележими за окото миникамера, монтирани в рекламните табелки, са най-новият трик, с който измамници крадат пинкодовете на банковите карти. Това разкрива Надя Петрова от Криминална полиция.

Модерните записващи устройства имат батерии, който издържат до 72 часа. На мястото на аналоговите скимери пък навлизат цифровите.

"Монитор" алармира на първа страница за друга мода в кражбите: Невидим четец, разработен от спецове по електроника, е най-новият и модерен начин за източване на банкомати у нас.

Устройството, направено от специална титанова сплав, е по-тънко от милиметър, прилича на дебитна карта и се слага в отвора за истинската.

Има голям интерес обществените поръчки да влязат в Закона за конфискацията. Това съобщава в интервю за "Капитал Daily" Диана Ковачева, министър на правосъдието.

"Не всички административни нарушения могат да станат част от закона, защото на практика ще блокират работата на комисията. Обсъжда се и увеличаване на срока на проверка - от 10 на 15 години", подчертава Ковачева.

Министърът коментира още промените в Закона за съдебната власт:

"Струва ми се, че към момента най-удачен е подходът да разделим на две промените в закона и го правим съвсем умишлено - с оглед на факта, че през септември предстои избор на нов съвет и ако закъснеем с по-продължителни обсъждания на процедурите на атестиране, на кариерното развитие на магистратите, които смятам, че искат много сериозно внимание и задълбочено обсъждане, много ще се забавим."

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Убиха мъж в Стокхолм при предполагаемо бандитско нападение

Свят Преди 1 минута

Има задържан по подозрение в убийството

Вкусове от Франция: Популярните сосове във френската кухня

Вкусове от Франция: Популярните сосове във френската кухня

Любопитно Преди 11 минути

Нека да разгледаме 5-те основни соса на френската кухня, които формират основата за бъдещи вариации на вкусовете

Израелски танк се движи в района по границата с ивицата Газа, 4 февруари 2024 г.

Подновяват преговорите в Кайро за прекратяване на огъня в Газа

Свят Преди 2 часа

Същевременно здравните власти на Газа казаха, че от началото на войната в анклава са убити 30 320 палестинци, а ранените са 71,533

.

Три звездни премиери в последната седмица на „Треска за Оскари“ по KINO NOVA

Любопитно Преди 2 часа

„Домът на Gucci“, “Пълно ускорение” и „Бащата“ ще направят своя дебют в българския телевизионен ефир като част от кампанията

Украински шофьори плащат подкупи за преминаване през границата с Полша

Украински шофьори плащат подкупи за преминаване през границата с Полша

Свят Преди 3 часа

Заради блокадата на границата разходите за доставка на стоки до Украйна рязко се увеличиха - транспортирането на 22 тона от Гданск до Киев например поскъпна от 1500 евро на 4000

За 125 000 $: Най-безопасният, луксозен и отговорен начин да изживеете Космоса!

За 125 000 $: Най-безопасният, луксозен и отговорен начин да изживеете Космоса!

Любопитно Преди 3 часа

Според компанията това ще бъде най-големият човешки космически кораб с диаметър 4,9 метра и място за осем пътника и капитан

Принц Хари и битката му с таблоидите: Разкрити са секретни плащания за шпионаж!

Принц Хари и битката му с таблоидите: Разкрити са секретни плащания за шпионаж!

Любопитно Преди 3 часа

През ноември съдия Матю Никлин отхвърли усилията на вестниците да спрат делото, но решението му нанесе удар и на Хари и останалите ищци

Астробиолози откриха начин за определяне на температурата на океаните на далечни планети

Астробиолози откриха начин за определяне на температурата на океаните на далечни планети

Любопитно Преди 4 часа

Според учените работата им показва също как изследванията на климатичните промени на Земята могат да бъдат от полза и за планетарната наука

Инцидент в Санкт Петербург: Разрушени са две жилищни сгради, има евакуирани

Инцидент в Санкт Петербург: Разрушени са две жилищни сгради, има евакуирани

Свят Преди 4 часа

Според новинарския сайт "Маш" едната от сградите е била ударена от украински дрон

Механизмите за защита на интелектуалната собственост у нас обсъдиха Румен Радев и Дарен Танг

Механизмите за защита на интелектуалната собственост у нас обсъдиха Румен Радев и Дарен Танг

България Преди 4 часа

СОИС е една от специализираните междуправителствени организации на ООН и в нея членуват 193 държави от цял свят

Изящна устойчивост: Виктория Бекъм преодоля предизвикателствата и представи новата си колекция в Париж

Изящна устойчивост: Виктория Бекъм преодоля предизвикателствата и представи новата си колекция в Париж

Любопитно Преди 4 часа

Самата колекция беше проява на характерния стил на Бекъм, с изчистени линии и изискана цветова палитра

Христо Хинков

Хинков: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

България Преди 5 часа

Защо има недостиг на инсулин - здравният министър пред NOVA

.

Банков служител спечели 50 000 лв. в „Сделка или не“

Любопитно Преди 5 часа

Александра Николова грабна впечатляващата сума с добра стратегия и известна доза късмет

Ивана

Десети ден издирват Ивана от Дупница

България Преди 5 часа

На терен отново ще бъдат над 100 полицаи, жандармеристи, планински спасители, горски работници

трафик

Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?

България Преди 6 часа

По границата с Гърция трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове