"Сега": Несъвместими партии почват преговори за кабинет
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Несъвместими партии почват тежки преговори за програмен кабинет, пише "Сега".

Програмен кабинет с широка подкрепа е формулата за управление на страната, която предлагат БСП, ДПС и ГЕРБ. Това се разбра от изявленията им след приключването на изборния ден.

Първите две партии обаче изключиха възможността да се коалират с довчерашните управляващи. ГЕРБ също не е съгласна на съглашателство с БСП. Ситуацията е патова, тъй като нито една партия не може самостоятелно да състави правителство, а кабинет на двойна коалиция ще е изключително нестабилен. Развръзката е в ръцете на "Атака", която иззе ролята на ДПС като "незаобиколим фактор" за сформиране на кабинет.

Лидерът на националистите Волен Сидеров използва благоприятната ситуация, за да постави условието си - програмата на кабинета да е съобразена с партийната, наречена " Планът Сидеров срещу колониалното робство".

Избори 2013, или да се оплетеш в собствения си сценарий, коментира "Дневник".

Сценарият "Борисов" беше ясен - изборите да са по-рано, за да не бъде позволено на другите големи партии да се подготвят за пълна мобилизация, а малките да бъдат отслабени до тоталния им минимум.

Допълнително Борисов можеше да слезе за първи път от 5 години насам от фокуса на обективите и да укроти част от настроенията против себе си и управлението си.

На 12-ти май планът "Борисов" не само успя, но и се преизпълни. ГЕРБ мобилизира целия си електорат и дори повече, но до същата мобилизация достигнаха и БСП, и ДПС.

Преизпълнението на плана дойде от фрагментацията на протестния вот - "Атака" не покри потенциала си, който се пръсна по различни формации, а броят на партиите, които се доближават до 4 процентовата бариера, но не я надминават, е близък до този на избори от началото на 90-те години.

Когато през 2009 г. обществото гласува доверие на Борисов, той и партията му имаха уникалния шанс да върнат доверието в политическата система. Вместо със строителство на институции и вслушване в обществото, Борисовите хора се заеха със строителство на магистрали и слушане на бизнесмени и опозиционни политици. Вместо с борба срещу порочните практики, обръчите от фирми и монополите, Борисовите хора стигнаха дотам да се самоподслушват, затегнаха връзката между политиката и бизнеса и протектираха и проектираха монополи.

Така през 2013 г. собственият им сценарий за управлението на страната, за воденето на партия и за отслабването на другите политически играчи ги довежда до положението на пълна изолация, вътрешна война, спадаща подкрепа от европейските им партньори, липса на план за управление и стратегическа ситуация, в която всяка надежда за полезен ход е забравена.

Всички губят избиратели, само БСП бележи ръст, изчислява "Сега".

Всички партии без БСП излизат с отънели електорати от изборите. Разочарованието и недоверието към политическата класа се проявиха в драстичен отлив на гласове и само ниската избирателна активност прави резултатите им във вид на депутатски места да изглеждат прилични.

ГЕРБ губи от БСП в 12 области, включително и при листи, водени от емблеми на партията. ГЕРБ обаче убедително печели точно в градовете, където имаше най-силни протести, довели до оставката на правителството на Бойко Борисов.

Плевнелиев свиква партийните лидери до дни, пише "Монитор".

Държавният глава ще обсъди с Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров евентуалните конфигурации за бъдещото управление на страната.

След това той ще издаде указ с датата за началното заседание на 42-ото Народно събрание, на което новите депутати ще положат клетва. Плевнелиев възнамерявал парламентът да удари първия звънец другата седмица.

Куп проверки на строеж в "Яйлата", пише "Труд".

Строежът край археологическия резерват "Яйлата", за който алармираха еколози в неделя, е съгласуван и одобрен от няколко институции. Въпреки това те отново правят проверки по случая. А строителството продължи и в понеделник, сигнализираха природозащитниците.

На скалите край морето се възстановява рибарска хижа. Бъдещата постройка не може да се използва за търговска цел, а само като хижа, каза пред "Труд" кметът на Каварна Цонко Цонев. Собственик на имота от общо 1500 кв. м край с. Камен бряг е земеделският производител Иван Павлов. Теренът преминава в частни ръце през 1996 г., когато е продаден от министерството на земеделието.

Дванайсет оферти за ремонт на улици в София, информира "Капитал".

Кандидатите участват с предложения в четири обособени позиции за ремонт на няколко улици - ул. "Г. С. Раковски" в частта между бул. "Дондуков" и ул. "Козлодуй" (без кръстовището с бул. "Сливница"), части на булевардите "Арсеналски", "Никола Мушанов" и "Овча купел".

Също така ще бъде извършена рехабилитация на ул. "Проф. Иван Странски" - ул. "Академик Борис Стефанов" до "Симеоновско шосе" и на ул. "Академик Стефан Младенов" в частта между бул. "Г. М. Димитров" и ул. "Иван Странски".

Поръчката предвижда изцяло подмяна на пътната настилка, ремонт на отводняването и заздравяване на уличната основа, където това е необходимо. Същевременно с това обновяването ще обхване пренареждане и подмяна на бордюрите, ремонт на тротоарите и уличното осветление.

За 3 месеца се появиха 65 нови милионери, пише "Сега". Техните влогове превишават парите в над 9 млн. депозита до 1000 лв.

Броят на депозитите с над един милион лева вече е 714, показват оповестени вчера данни на БНБ към края на март. Само 3 месеца по-рано техният брой е бил 649, а година по-рано - 558.

Заможните българи са физически лица, самонаети, предприемачи и еднолични търговци, като всеки от тях държи на влог поне 1 млн. лв.

Общата стойност на тези влогове в момента е почти 1,8 млрд. лв. В края на март 2012 г. те са били 1,342 млрд. лв. За година стойността им е нараснала с 34%, или с 457 млн. лв.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 3 минути

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 34 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии