"Сега": Над 30% от заплатите - за осигуровки
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
29

Над 30% от заплатите през тази година ще отиват за социални и здравни осигуровки, след като правителството реши да увеличи с 1,8% вноската за фонд "Пенсии", отбелязва "Сега".

До вдигане на осигурителната тежест се стигна, тъй като дефицитът в НОИ мина 2 млрд. лв. през 2010 г.

Държавата запазва своите 12% като осигурител, които плаща върху възнагражденията и на осигурените, и на самоосигуряващите се. Осигурителните вноски, които са за сметка на работодател и работник, продължават да се делят в съотношение 60 към 40.

Над 80% от делата от обществен интерес завършват с условна присъда или глоба. Това показва анализ на прокуратурата за работата по тези най-важни разследвания през деветте месеца на миналата година.

"Дневник" посочва, че обвинението е определило като "обществено интересни" над 13 000 дела. Това са всички случаи на организирана престъпност, корупция, данъчни престъпления, злоупотреби с фондове на ЕС, трафик на хора и наркотици, пране на пари, подправяне на пари и банкови карти от цялата страна.

От тези дела 1590 са приети за изключително важни и се следят от Върховната касационна прокуратура. В тази група влизат и случаите, чието развитие се наблюдава от Европейската комисия.

Според доклада за деветте месеца на 2010 г. са произнесени 3284 присъди, но от тях само 647 са за ефективно лишаване от свобода. За всички останали престъпления, борбата с които е определена за приоритет от държавата и ЕС, са наложени условни присъди или глоби.

Икономиката на България през 2011: Слаб растеж и риск от инфлация, акцентира "Дневник".

Икономиката на страната ни ще започне постепенно да се възстановява през тази година, подкрепена от износа и малките вътрешни инвестиции.

По-чувствително това ще се усети през втората половина. Растежът ще е около 2% (правителството очаква 3,6%), но заради инфлацията ефективно той ще е около нулата.

Основните рискове ще са ръстът на цените и слабото потребление. Ще продължи да се задълбочава усещането на домакинствата, че могат да си купуват все по-малко.

Това показва допитване на вестника сред икономисти и представители на бизнеса за очакванията им през тази година. Като потенциален, но и сериозен риск икономисти посочват непредсказуемостта в действията на правителството. След повече от две години криза част от бизнеса обаче вече става оптимист, макар и доста предпазлив.

Тежки времена за прогнози, още по-тежки за вървящите напред без прогнози, цели и стратегии! Определението е на проф. д-р Боян Дуранкев. В коментар за "Стандарт" той посочва, че за гражданите на България 2011-а е година на последните надежди, че нещата могат да придобият положителен заряд и кризата да остане в миналото.

Затова очите на хората ще бъдат насочени не толкова към предизборните плакати, колкото към съдържанието на паниците. Въпреки че не е маловажно кой, с каква програма и по какъв начин ще стане президент или кмет.

Впрочем, да станеш президент на беден народ, не е кой знае каква радост и гордост. Именно по тази причина настъпват най-тежките времена за управляващите, пише авторът.

Изборният кодекс стана поредното неизпълнено обещание на ГЕРБ, коментира "Сега". Най-важното от обещанията бе това, че ще има реален мажоритарен елемент във вота за депутати.

Преди изборите хората на Бойко Борисов говореха за нисък праг на преференциите, в рамките на 5-7%. В първоначалния вариант на кодекса управляващите обаче записаха 20%. Депутатите в крайна сметка гласуваха 9%. Тази показна отстъпчивост трудно може да прикрие факта, че прагът си остана по-висок от обещаното.

Може би достатъчно, за да не задейства реално преференциалният вот. С кодекса управляващите нанесоха сериозен удар на политическата представителност по места.

Те отмениха избора на районни кметове, намалиха броя на малките населени места, които ще си избират кмет, запазиха т.нар. общинска избирателна квота и същевременно редуцираха с 20% броя на общинските съветници в страната като цяло.

"2011-а ще е година на клеветата", е обявил съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, запитан от "24 часа" какви са очакванията му за новата година.

Според него действащите разпоредби в Наказателния кодекс, засягащи клеветата, не са достатъчни и трябва да се мисли за разширяването им.

Велчев обмисля и как да се промени правилникът на Народното събрание, така че депутатите да работят пълноценно. Налага се, защото основният елемент в работата на опозицията е клеветенето и преченето да се работи, е обяснил Велчев.

"В Наказателния кодекс много ясно са разписани съставите на обида и клевета. Механизмът работи", коментира идеята известният адвокат Йонко Грозев.

Кои инвестиции могат да донесат сигурност и защита на парите ви? Прогнозата е на бившия финансов министър Милен Велчев в "24 часа".

Според него българските банки предлагат по-добра доходност, отколкото предполага нивото на риск в икономиката. Българите, които живеят в рамките на ЕС, трябва да спестяват предимно в евро или левове.

Златото печели, когато растат инфлационните очаквания. Ръстът на цената му ще зависи от по-нататъшното увеличение на тези очаквания. Държавни ценни книжа носят нисък, но сигурен доход.

Инвестициите в образование са най-печеливши, но само за хора, които ще спечелят от него. Започването на собствен бизнес е потенциално доходна инвестиция, но са необходими въображение, идея, предприемчивост и поносимост към риска.

"В Бразилия завиждаха на Борисов", извежда в заглавие "24 часа". Българската делегация се радваше на най-голям интерес при встъпването в длъжност на Дилма Русеф в длъжността президент на Бразилия.

Бойко Борисов и португалският му колега Жозе Сократеш бяха единствените европейски правителствени ръководители, присъствали на церемонията.

Борисов бе първият чуждестранен лидер, когото Русеф прие извън протокола. След като положи клетва, тя стисна ръка само на нашия премиер.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън обеща през тази година да посети България, съобщава "Труд". Това стана ясно след срещата й с премиера ни Бойко Борисов в Бразилия, където двамата бяха за встъпването в длъжност на президента от български произход Дилма Русеф.

От мен политик не става, признава в интервю за "Труд" министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Не мога да се заигравам, не мога да правя интриги, не мога да лъжа, казвам винаги истината, не мога да кроя планове, освен ако не са свързани с конкретната ми работа, допълва той.

В политиката най-много го притеснява липсата на визия. "Надявам се най-после в България ясно да се позиционират дясно, ляво и център, които да изградят компетентност и експертност, така че и в политиката това да се случи", казва Плевнелиев.

От Нова година екотаксата за автомобили, по-стари от 10 г., се увеличава с 25 лв. и вече ще е 267 лв. вместо досегашните 242 лв. Новите коли също ще се облагат, макар и с по-малки суми - увеличението при тях е от 133 лв. на 146 лв.

Продуктовите такси се плащат от вносителите. Идеята е да не ставаме морга за стари коли, пише на първа страница "Труд".

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков се срещна с бразилския си колега Паулу Сержо Пасос, съобщава "Класа".

Очаква се между България и Бразилия да бъде подписан Меморандум за сътрудничество в сферата на ИТ технологиите. Обсъдени са били възможностите за съвместни проекти в жп транспорта. 

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Подарих на жена ми книгата "Как да пестим пари"... Сега не пуша, ходя на работа пеша и съм свалил 5 килограма.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 10 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 11 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 11 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 12 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 12 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 13 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 13 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 14 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 14 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции