"Сега": Кои са най-големите дарители на МВР
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
31

Корпоративна банка, ГЕРБ, "ЛУКойл" и ТИМ са сред щедрите дарители на МВР, отбелязва на първа страница "Сега", позовавайки се на сайта "Уикилийкс".

Близо 4000 дарения от фирми и физически лица е получило МВР от началото на мандата на ГЕРБ. Сред благодетелите има осъждани, подсъдими и разследвани бизнесмени.

Някои имена фигурират като престъпни босове в секретни справки на МВР, както и в дипломатически грами. Спонсори са държавни предприятия, закъсали общини и дори фалирали фирми, посочва изданието.

МВР - по-лесно е с дарения, отколкото с реформи, е водещото заглавие за "Дневник".

Дирекциите на полицията най-често са подпомагани с гориво. Много по-рядко и за далеч по-малки суми са предоставените компютри и друга техника, но служителите получават консумативи и минути за телефонни разговори.

А понякога и кучета, фотоапарати, строителни материали, футболни екипи, допълва ежедневникът.

Дали съвместяването на длъжността министър на вътрешните работи и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ може да застраши демократичното провеждане на изборите, както и каква би била намесата на ръководеното от Цветан Цветанов МВР в този случай.

Това е била една от основните теми на разговорите, водени от представители на Организацията за съдействие и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които бяха на мисия у нас миналата седмица, пише "Сега".

До три седмици мисията ще изготви доклад, в който ще каже дали се налага да се увеличи броят на наблюдателите, които ще следят за нарушения при вота на 23 октомври.

Според челото на "24 часа" "нова Калина Илиева въртяла имотни мафия". "Адвокатката" с диплома менте била мозъкът на една от най-мощните банди за имотни измами в София. Това установи разследването на нашумялата "Кантора за имотни измами", ударена през април.

Преди 4-5 г. Иванка Томова изфабрикувала за себе си и съпруга си Константин фалшиви дипломи за завършено юридическо образование от УНСС.

Наскоро приключила експертизата установява, че двамата никога не са учили там. След като наели кантора в София, Томови започнали да се занимават с правни консултации, опознавали схемите, по които се прехвърлят имоти, и постепенно въвлекли в тях полицай и адвокат, за да заграбват имоти на столичани без наследници.

Темата на "24 часа" алармира, че масовата практика да се ксерокопират личните карти на служителите при наемане на работа е незаконна. Това става ясно от решение на Комисията за защита на личните данни.

Бандите ни източват парите през 50 банкомата в София, алармира "Телеграф". Най-удряни от крадците са машините в моловете, големите хранителни вериги и магазините за техника. Бандите знаят, че хората отиват да пазаруват и имат достатъчно пари в картите си, затова залагат скимиращите устройства именно там, се посочва в материала.

Вицепремиерът Цветан Цветанов и правосъдният министър Маргарита Попова ще са основните защитници на правителството при дебатите по вота на недоверие заради провал в сектор "Сигурност" днес, пише под глава "Труд".

За да не ги оставят сами срещу опозицията, депутатите от ГЕРБ се отказаха от замисъла да напускат залата. Кани се да дойде и премиерът, за да не се изтълкува, че се разграничава от Цветанов.

Дебатите ще са 5 часа. Гласуването ще е във вторник.

Отсега е ясно, че кабинетът ще оцелее - БСП, ДПС, сините и РЗС събират максимум 95 гласа, а са нужни поне 121, подчертава изданието.

Падането на правителството не стои на дневен ред, коментира зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, цитиран на страниците на "Труд".

Според Георги Стефанов, първият издател на в. "Седем", вотът на недоверие е неоснователен. В интервю за "Труд" той констатира:

"За 2 г. спряха отвличанията, знаковите убийства, магистралните банди почти изчезнаха. Грешки сигурно има, но само който не работи, не греши.

Преди година Костов отправи похвални слова към вътрешния министър - за добрата работа, за справянето с организираната престъпност, а сега показва другото си лице като двуликия бог Янус. Ерго - не е оправдано това решение."

"Втора тройна коалиция - БСП, ДПС и сините", е заглавието над интервю в "24 часа" с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Министърът подчертава, че не се притеснява от предстоящия вот. "На всички е ясно, че този вот е чисто политически, насочен към втория човек в партията, който в момента е министър на вътрешните работи", смята Цветанов.

За да защити правителството, Цветанов възнамерява да даде много ясни примери за свършеното през последните 2 години.

"Ще направим и съпоставка на това с какви условия България влезе в ЕС, какво постигнахме след това. Няма да позволим никаква толерантност към каквато и да е престъпност или толериране и покровителстване на престъпници от политическите структури у нас", аргументира се вицепремиерът.

"Нека всеки, който излиза на парламентарната трибуна и дава оценка на сегашния министър на вътрешните работи, има предвид, че остава отворен и контравъпросът: "Какво направиха те, докато управляваха?". Това призовава Цветанов от страниците на "Стандарт".

Опозицията ще атакува на предстоящия вот и с аргумента, че освен вътрешен министър, Цветанов е и шеф на щаба на ГЕРБ.

Нова философия на управлението е нужна на България, а не вотове на недоверие, смята лидерът на "Атака" Волен Сидеров, отразен от едноименния вестник на първа страница.

В отговор на въпрос за "Новинар" историкът Андрей Пантев коментира: "Вотът е форум, тема за полемика, за упрек, за оправдание. Не виждам кому е нужен този нервен резонанс, който ГЕРБ проявява по този повод.

Ако ГЕРБ са толкова уверени, че всичко върви наред и напред, то вотът е един предоставен случай да защитят своите възгледи. Но, вижте, аз не споделям порочната практика в нашата политика, че опозицията винаги трябва да иска да сваля даденото правителство.

Не бива винаги и на всяка цена да е така. Даже има теми, по които опозицията и правителството трябва да си подават ръце. И то не само на 24 май и други национални празници. Не виждам нищо невротично в предстоящия вот, независимо какъв ще е резултатът."

Стартира схемата за саниране на многофамилни жилищни сгради по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), която ще се изпълнява в 36 града в страната. В интервю за "Труд" министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев уточнява:

"От януари догодина хората ще могат да си подават документите за включване в програмата. От април - със старта на строителния сезон, започваме да я изпълняваме.

До декември т.г. ще сме създали всички предпоставки на хората да им е най-лесно и най-просто."

Стъпките, които кандидатите трябва да следват са прости - до края на годината те трябва да си регистрират сдружение. В началото на следващата година кандидатите трябва да отидат в министерството, където заедно с мениджърите по проекта ще попълват документацията.

"Аз категорично декларирам, че рано или късно всеки, който е минал по този път и е подготвил проект, ще получи финансиране за енергийно саниране.

На първия етап първите, дошли до изчерпване на ресурса, ще получат държавна помощ. Със сигурност след това ще има списък на чакащи, но съм убеден, че този списък много скоро ще намери реализация. Ние искаме да родим милиардна програма и смятаме, че тези 63 млн. лв. са само началото", категоричен е Плевнелиев.

Според заглавие в "Труд" захарта у нас поскъпва, а в Лондон поевтинява. По данни на Комисията по стоковите борси и тържищата увеличението през изминалата седмица е с 0,5 процента - до средна цена от 2,23 лв. за кг без ДДС по борсите в страната.

Според експерти тенденцията е възходяща и вероятна така ще се запази и през следващите месеци. У нас захарта традиционно се вдига през лятото, когато се правят компоти и сладка, и поевтинява през есента, пише изданието.

Пред "Монитор" Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда, заявява:

"Откриваме различни опити за измами от страна на работодателите по морето. Общият брой на нарушенията, специално за работа без трудови договори, които са установени категорично, са 121.

От началото на годината до сега сме установили 3163 случая на работа без договори." По думите й най-често без договори се работи в ресторантите, хотелите и магазините.

Нито един от басейните в община Бургас не е напълно изряден, констатира проверка на Комисията по водно спасяване. Собствениците на басейните имат срок до края на месеца да ги приведат в изисквания ред, в противен случай ги очакват солени глоби, пише под глава "Дума".

В много от обектите няма спасител, нито медицинско лице, а безопасността на къпещите се е оставена в собствените им ръце. Има и басейни, които не са регистрирани в здравната инспекция, а хората от персонала на хотелите сами се грижат за почистването на водата.

"Новинар" допълва, че русначетата масово се отказват да идват на лагер на българското Черноморие.

"Дънди" отрови Средногорието, сега посяга на Крумовград, алармира под глава "Класа".

Канадската компания, чиято дейност в Челопеч е причина за отравяне с арсен на водите на р. Тополница, иска да добива злато в местността "Ада тепе" в Крумовград. Местността се намира в най-голямата зона у нас от екомрежата "Натура 2000", а канадците предвиждат добивът да става чрез открит рудник, т.е. - взривни работи, както и значително запрашаване на околните територии.

"Ада тепе" представлява също и интерес за археолозите, тъй като там е практически най-старото находище на злато, което датира още пр. н. е. И е било разработвано още по времето на Орфей.

Така че с появата на открит рудник не само ще бъдат унищожени околните земи, но и безвъзвратно ще загубим възможността да видим и покажем културното и историческото си наследство, коментира изданието.

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

зъби

Електронните цигари предизвикват кариесите

Любопитно Преди 8 часа

Експертите обаче добавиха, че откритията нямат 100% доказателства за тази връзка

Турция

Турция няма да иска разрешение за военните си операции

Свят Преди 9 часа

Говорителят на турския лидер подчерта, че всички действия на турската армия по границата със Сирия и Ирак се основават на член 51 от Устава на ООН

Румен Радев

Радев: Необходими са решителни действия на световната общност

България Преди 12 часа

ългария остава силно ангажирана да продължи тази транспортна дейност, посочи президентът

Си Дзинпин

Пхенян и Пекин обсъждат "ускоряване на мира"

Свят Преди 13 часа

На 18 ноември КНДР изстреля междуконтинентална балистична ракета, която падна недалеч от Япония

Индийската кухня и нейните вкусни и питателни ястия

Индийската кухня и нейните вкусни и питателни ястия

Любопитно Преди 13 часа

Вижте някои от най-вкусните индийски ястия

Тракия Бургас инцидент

Шофьор блъсна патрул на АМ „Тракия”, двама полицаи пострадахa

България Преди 13 часа

До приключване на огледите движението към Бургас се отбива през пътния възел на Цалапица

Отиде си ген. Тодор Бояджиев

Отиде си ген. Тодор Бояджиев

България Преди 14 часа

Работил е повече от 30 години в българското разузнаване

Монодиетата: Помага ли ни наистина да отслабнем

Монодиетата: Помага ли ни наистина да отслабнем

Любопитно Преди 14 часа

Вижте какво трябва да знаем за тази популярна диета

ф

Пожар в Китай доведе до небивали протести срещу политиката за "нулев COVID"

Свят Преди 15 часа

Голяма част от Синцзян е блокирана вече над 100 дни, за да се ограничи разпространението на коронавируса

.

По случай 90 години от Гладомора: Украйна събира подкрепа

Свят Преди 15 часа

Редица европейски лидери пристигнаха днес в Киев за възпоменателните прояви, свързани с "Гладомора", разглеждан от Украйна като "геноцид"

Италия

Противоречиви данни за жертвите от свлачището в Италия (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

От противопожарната служба казаха, че буря и порой, завладели острова към 5 часа сутринта

Започна общонационален поход за мир и неутралитет

Започна общонационален поход за мир и неутралитет

България Преди 16 часа

Граждани се събраха пред Народното събрание, за да изразят протеста си срещу изпращането на оръжия в Украйна, за решаването на конфликта по мирен път

Внимание, опасно време! Жълт код за сняг в 9 области в неделя

Внимание, опасно време! Жълт код за сняг в 9 области в неделя

България Преди 17 часа

Вижте какво ще бъде времето в неделя, понеделник и вторник

Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново

Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново

България Преди 17 часа

Те са задържани за срок от 24 часа

Двама полицаи са с повдигнати обвинения за подкуп

Двама полицаи са с повдигнати обвинения за подкуп

България Преди 17 часа

По данни на прокуратурата двамата полицаи са поискали и взели подкуп в два отделни случая

Ваня Джаферович защити Жени: Как може да мразиш някого, след като не го познаваш

Ваня Джаферович защити Жени: Как може да мразиш някого, след като не го познаваш

Любопитно Преди 18 часа

Бившият футболист публикува трогателно видео, придружено с още по-трогателни думи