Очакванията на ЕК за България: негативни
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Европейската комисия промени във вторник към негативниочакванията си за българската икономика и за разлика от прогнозата от април вече смята, че публичните финанси на България ще бъдат "на червено" през тази и следващата година, пишат на първите си страници "Дневник" и "Стандарт".

Само при вариант, че не настъпи промяна в политиката на страната, Брюксел очаква бюджетен дефицит от 0,5 на сто от БВП за 2009 г. и 0,3 на сто за 2010 г. Предишните му изчисления сочеха за догодина излишък от 1,5%.

Цитиран е обширен доклад на комисията за състоянието на публичните финанси в 27-те държави от ЕС през 2009 г. В него се изтъква, че националните бюджети са се превърнали в ключов фактор за борба с кризата, но и че те трябва да се управляват разумно и по начин, по който увеличените разходи да не се превърнат скоро в непосилно дългово бреме за данъкоплатците.

647 от всички кандидати за депутати са между 21 и 30 г., а 1176 са между 31 и 40 г., пише "24 часа". Близо 2300 пък са кандидатите между 41 и 60 г.

Около 400 са между 60 и 80 г. Под 40 г. са над 130 от левите кандидати за депутати - близо 1/3 от записаните в листите, пише "24 часа" под заглавие "130 млади зад Сергей, вече не лепят плакати".

Пишещите превземат парламентарните банки, пише изданието като посочва, че самият председател на СБП Николай Петев е шести в листата на КБ за софийския 24-ти софийски район.

НДСВ е ключ за дясното управление, пише в "24 часа" Иван Гарелов. Има как да се направи хомогенно управление с трима играчи, добавя той. "РЗС - патерицата на ГЕРБ" е анализ на "Дума".

"Търсим най-доброто за хората и страната" е заглавието над интервю в "Земя" с бившия вътрешен министър от КБ, а сега мажоpитарен кандидат и водач на плевенската листа Румен Петков.

Под заглавие "Компрометиран политик мажоритарен вот не го лови" "Сега" разсъждава, че щом БСП кандидатира Асен Гагаузов, а Синята коалиция - Венци Върбанов, значи се гордеят с тях въпреки "всички зулуми, които извършиха на власт".

Партиите масово не поддържат публичен регистър на финансите си, което се изисква по закон; само ГЕРБ обявява дарителите и сделките си, пише "Дневник".

С над 1/3, или с 32 478 души, са се увеличили желаещите да гласуват не по постоянния си адрес спрямо избирателите през 2005 г., показва справка на ЦИК за издадените удостоверения за гласуване, пише "Дневник" на първа страница.

Търгът за "Тракия" може да тръгне и утре, казва пред "24 часа" председателят на Българската строителна камара Симеон Пешев. Зависи от министерството на транспорта и от пътната агенция да пуснат ОВОС и могат още утре или след изборите веднага да обявят търга, добавя той.

В България се радвахме на бум на строителството - от 2004 до 2008 г. обемите нараснаха 2 пъти. За съжаление през първите 3 месеца на 2009-а спадът е 11 процента, около 10 хил. души са съкратени, посочва той.

В отговор на въпрос колко пари ще спрат кризата, той казва че това са 2 млрд. евро за всички публични инвестиции. Искаме консенсус за европейските фондове - и управляващи, и бъдеща опозиция да работят за усвояване на европейските фондове, а не един срещу друг, добавя Пешев.

Политическата криза плаши бизнеса, казва пред "Труд" икономистът и мажоритарен кандидат на КБ в Ямбол Петър Кънев. В момента от чисто финансов план не се налага да бързаме, казва той в отговор на въпрос необходимо ли е споразумение с МВФ.

Пред "Класа" председателят на ЛИДЕР Кънчо Филипов заявява, че такова споразумение е необходимо.

Според наше проучване в България сивата икономика е около 37% от БВП, казва пред "Дневник" президентът на Visa Европа Питър Айлиф. По думите му дори в условия на криза използването на банкови карти расте.

Почти двойно са скочили проблемните кредити у нас за една година, сочат данните на БНБ към края на май, пишат "Сега" и "Класа" по глава.

От 915 млн. лв. през май 2008 г. те са нараснали на почти 1,8 млрд. лв. до май тази година. Това според "Сега" е 3,6 на сто от всички отпуснати от банките заеми за частния сектор и домакинствата.

Националният гаранционен фонд има подписани споразумения с пет търговски банки за отпускане на портфейлни гаранции на стойност 50 млн. лв., пише "Пари".

Това са Банка ДСК, Райфайзенбанк, ПИБ, МКБ Юнионбанк и Интернешънъл Асет Банк. Фондът води преговори за подписване на споразумения с още седем финансови институции - ОББ, СИБанк, SG Експресбанк, Уникредит Булбанк, Алианц Банк, ЦКБ и ЧПБ Тексимбанк.

Квотите между банките се определят според мащаба и заявките от трезорите.

Под заглавие "Дават 30-40 язовира на рибарите?" "24 часа" посочва, че ако сдруженията стопанисват язовирите, ще получат и 30% от приходите от билети (около 2 млн. лв. годишно), което значи че битката е за 600 хиляди.

Общинските фирми на София отчетоха близо 2 млн. лв. загуба заради слабото управление, извежда "Монитор" под глава. Само преди 12 месеца общинските фирми са отчели печалба за 2007 г. от 10,4 млн. лв.

Покривите на близо 70% от по-старите сгради в София са изключително опасни за живота на обитателите им, както и на минаващите край тях, алармира "Новинар" под глава.

До 5 евро на кв. м паднаха наемите за офиси по столичния бул."България", информира "Труд".

Повечето големи шведски мултинационални компании присъстват в България, казва посланикът на Швеция у нас Пол Ленарт Бейер в интервю за "Класа" под заглавие "Целта на всяко председателство на ЕС е засилване на единството".

Едно постоянно председателство на ЕС ще е по-ефективно, извежда "Новинар" над интервю с чешкия посланик у нас Мартин Клепетко. Не трябва да чакате някой да решава вместо вас, е призивът от заглавието на материала.

"Брачен договор? Добре. Но първо помислете" е озаглавена статия в "Труд" със заместник-председателя на парламента и известен юрист проф. Любен Корнезов. В "Държавен вестник" вчера бе обнародван дългочаканият нов Семеен кодекс, който влиза в сила от 1 октомври.

Корнезов анализира въведените три възможности за уреждане на имуществените отношения между съпрузите - на общност, на разделност и брачният договор.

Три нови случая на грип, предизвикан от новия човешки грипен вирус А (H1N1), бяха потвърдени у нас, съобщават изданията. Заболелите са майка и дете, завърнали се на 13 юни от САЩ, както и друго дете, имало контакт с двамата. Майката и детето са пребивавали в САЩ и са пристигнали с полет от Вашингтон през Лондон до София.

По българските закони и тези на ЕС не могат да се правят трансплантации на органи от жив донор, който не е родственик на болния - с това законодателство няма да се реши въпросът за живота на около 1000 чакащи за бъбречна трансплантация в България. Това казва пред "Труд" шефът на Агенцията по трaнсплантации проф. Христо Куманов.

Преди дни "Труд" разказа за желанието на осъдения на доживотен затвор Славей Боянов да дари един от бъбреците си Петрана Романова - сираче, расло по домовете, което от 10 години живее на хемодиализа.

Доскоро ЕС нямаше политика по здравеопазването на страните членки, но сега има проект на ЕС за насърчаване на трансплантация от живи донори, но родственици, посочва той.

"Българският ген е здрав и ще оцелее въпреки демографския срив, икономическия хаос, политическите реформи и прочие негативни фактори. Дори множащите се на пръв поглед села, пълни с роми, както и новите квартали в градовете с турци нямало да сложат прът в развитието на етноса ни". Това пише "Труд", като се позовава на проучване на Центъра за изследване на населението при БАН.

То обхваща главно периода от 1900 до 2001 г., а в основата му са данни от преброяванията на населението през годините. "Приказките как етносът на българите ще изчезне до 25 или 50 години, претопен от роми и турци са чист популизъм", каза авторката на анализа ст.н.с. Ваня Додунекова.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Ако това се случи, германската икономика ще пострада сериозно&quot;</p>

Фон дер Лайен коментира поведението на АзГ във връзка с обвинения срещу евродепутат

Свят Преди 9 минути

Според изчисленията на института така нареченият "Декзит" би коствал 10% от БВП на страната

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 1 час

Какво предизвика недоволството на този сектор?

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 2 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 2 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 2 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 3 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 3 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 3 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 4 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 4 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 4 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 5 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 5 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 5 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си