"Монитор": На гурбет отвъд океана
Източник: netinfo
37
Все повече българи стягат куфарите за работа в Куба, Доминиканската република и Бразилия, след като икономическата криза удари пазара на труда в Гърция, Италия и Испания, а политическата - в Либия, Сирия и Египет. Това е водеща новина за "Монитор". Специалистите по човешки ресурси вече търсят контакти с техни колеги зад океана, за да могат да предложат оферти на сънародниците ни, които не искат да се приберат в България.

В интервю за "Труд"министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов настоява, че всяка крайна позиция за горите е лоша. "Правителството има амбиция до края на своя мандат да не намали процента на държавните гори в страната", казва Найденов. "Промяната на предназначението, за която настояват еколозите, означава изваждане на съответните гори от държавния горски фонд, превръщането им в урбанизирана територия и инвеститорът да купи терена. А след това върху него може да построи не писта за ски, ако иска и писта за самолети и цяло летище", уточнява още министърът.

По думите му еколозите подкрепят идеята за намаляваме процента държавни гори. Те от своя страна предлагат промяната на предназначението да е за определен период от време, равен на експлоатацията на съоръженията.

"Инвеститорите обаче ни казват - ами аз, като платя сега за това право, след 20 години кой ще ми върне парите?! От друга страна, промяната на предназначението е тежка финансова бариера пред потенциални инвеститори. Защото той трябва да плати два пъти - и право на строеж, и промяна на предназначението.

В момента правото на строеж като такса е равно на промяната на предназначението. Или ако за една ски писта той трябва да плати 20 млн. лв. за право на строеж, ще трябва и още толкова за статута на земята. Това е непреодолима бариера", смята Найденов.

В момента правителството работи по идеята да се преразгледа сегашната наредба, по която се определят цените за промяна на предназначението. "Второ, отправихме ново предложение към еколозите да се прави промяна на предназначението само за съпътстващите към пистите обекти. Т. е. за заведения до пистите и всякакви други. И още, ако например се прави лифт, за стълбовете по трасето му да не се променя предназначението, но да се сменя статутът за терените, върху които са началната и крайната станция на лифта", обяснява Найденов.

В интервю за "24 часа"Пол Матюс, експерт номер едно по курортите, категорично заявява, че хората, които не искат развиване на туризма по планините, са заблудени.

"Вижте, навремето цели селски райони във Френските Алпи запустяват. И тогава правителството усеща, че не може да побере 50 милиона човека в Париж. Приема закон и започва да развива туризма. И в момента това е един прекрасен, чист район, който дава хляб на стотици хора. Особено след като дойдоха руснаците. София изглежда като чудесен град, но си представете, ако дойдат още няколко милиона човека", пита реторично Матюс.

По думите на специалиста разширяването на ски пистите по никакъв начин не вреди на природата. Експертът прогнозира още, че до 10 години България ще има сериозни проблеми с горите, ако не започне да ги поддържа. Ако не се предприеме санирана сеч, скоро ще дойдат буболечките. И след това пожарът", предупреждава Матюс.

"За горите ме плашат с есемеси, ще приемем закона след дебати", е заглавието над друго интервю в "24 часа" с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. По думите му хората, които са "за" закона за горите, не излизат да протестират в подкрепа. А излизат тези, които са против.

Уникални дюни завинаги може да бъдат заличени от лицето на Несебър. Такива дюни всяка друга държава би съхранявала като национално богатство и охранявала по-строго от летище, алармира "Преса". Това, което не може да стори пясъчната мафия, която като за последно разкопава хълмовете с багери и всевъзможна строителна техника, ще го стори пълното безхаберие на държавните чиновници по проблема, коментира вестникът.

Кметът на Несебър Николай Димитров заявява: "Дюните да не са музей, че да ги пазим. Не мога да сложа часовой там. Все пак те са национално богатство и са изключителна държавна собственост. Общински дюни няма. Редно е държавата да се грижи за тях".

В пълен фарс се превърна гласуването в парламента на първото вето на президента Росен Плевнелиев - върху поправките в Закона за съдебната власт, твърди в. "Сега". Мнозинството от ГЕРБ профанизира позицията на държавния глава, а и на премиера Бойко Борисов, като 90 депутати гласуваха "въздържал се". Ветото бе прието с абсурден резултат - 8 гласа "за" и 6 "против".

Според "Сега" "до безпрецедентната проява на непокорност на парламентарната група на ГЕРБ се стигна, след като Борисов публично нареди на президента да върне закона, който дава автоматично кариерни бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет", пише изданието.

"Фандъкова на прокурор заради кучетата", е лозунгът, който издига като най-важно заглавие в. "Дума". Общинският съветник от БСП Георги Кадиев подготвял сигнал до прокуратурата "за престъпно бездействие от страна на столичния кмет Йорданка Фандъкова и нейната заместничка Мария Бояджийска заради проблема с безстопанствените кучета".

"24 часа" съобщава, че Столичната община инвестира в нова система за управление и мониторинг, която автоматично ще увеличава уличното осветление при мъгла. Ще бъдат намалени лампите в определени райони, по-бързо ще бъдат отстранявани авариите, 15% по-малко ще бъдат разходите за ток и ще бъде сложен край на кражбите на електроенергия. Изграждането й е част от проект за 4 млн. евро, с които Столична община кандидатства пред фонд "Козлодуй".

Засилени мерки за сигурност ще има тази година по Черноморието, обявява на първа страница "Новинар". Наложена е забрана в кръчмите и дискотеките в община Несебър да се влиза с оръжие.

Над 100 контрольори на здравната каса влязоха на внезапни проверки в болниците, информира "Труд". Общодържавната инспекция ще приключи в края на месеца, а вече са готови резултатите от Видин, Монтана и Враца. Очаква се наложените глоби да са за над 300 000 лв. Сред най-санкционираните са бургаските болници.

Руски фонд ще даде 1 млн. лв. за ремонт на паметника на Цар Освободител, съобщава "Преса". Ремонтът, наложителен заради стари пробойни, вече е получил разрешение за строеж. На откриването на обновения паметник на 3 март 2013 г. има вероятност да дойде и руският президент Владимир Путин.

В интервю за "Монитор" Михаил Константинов, дългогодишен член на ЦИК, прогнозира кои ще са основните играчи на политическото поле. "ГЕРБ води почти двойно спрямо БСП. А вдясно се надявам нещо да се случи, защото в момента е мрак и ужас.

Нещата са много прости. В България има 800 000 десни избиратели. В момента максимум изкарват 200 000. Да бъдат така добри бъдещите десни лидери да престанат да гледат в пъповете си. Да започнат да се занимават с проблемите на хората. И да си върнат избирателите. СДС може да е трета политическа сила. Десните трябва догодина да влязат с 40-50 депутати и да търсят връщане на старата слава. Това трябва да е целта на десните. А не да вкара 10-15 души от ръководството. Това мен не ме вдъхновява изобщо", споделя Константинов.

Според "24 часа" максималната работна заплата на чиновника ще стига до 4000 лв. Това е с 500 лв. повече спрямо нивата, които пусна за обсъждане вицепремиерът Симеон Дянков. Допълнителното вдигане е, за да вместят парите на експерти, които работят по европроекти. Най-много ще взема главният секретар на Министерски съвет. Стартовата заплата на експерт ще е 1300 лв.

"Дянков става Робин Худ. Ще взема от богатите, за да даде на бедните министерства", коментира в заглавие "Труд".

В интервю за "Стандарт" Николай Василев, бившият министър на държавната администрация при тройната коалиция, заявява: "С бонусите има два проблема. Първо, системата е непрозрачна. Има голям субективен елемент - толериране на назначените политически лица. Тук не говорим толкова за редовите служители в администрацията. И второ, има усещане за несправедливост. Ако някой работи два пъти по-качествено от друг и получава два пъти по-висока заплата, това е разбираемо. Но ако някой получава много високи доходи, не много ясно защо, това създава усещане за неправилност на механизма."

Василев подкрепя непопулярната, но правилна политика на правителството през последните 3 г. да замрази доходите в публичния сектор. По думите му заплатите трябва да бъдат замразени докато не се натрупа ръст на БВП, ако не в реално, то поне в номинално изражение.

На първа страница "Капитал Daily" пише по заглавие "Към газова независимост": Все по-скъп газ заради липса на алтернатива - в такава реалност трябва да оцеляват и индустриалните предприятия, и битовите потребители.

Истинска надежда идва от конкурса за местния добив. Тази седмица в Министерството на икономиката и енергетиката приключи приемът на документи за търсене на газ в един от най-обещаващите участъци в българската зона в Черно море. И тук има приятна изненада - за пръв път от месеци към български проект има интерес от световни гиганти от рода на ExxonMobil и Total.
Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 1 час

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 3 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 6 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 8 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 9 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 9 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 9 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 9 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете