"Класа": Къде крият доходи най-много
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Четири бранша са особено рискови за укриване на доходи - търговията на едро, консултантските и рекламните бизнес услуги, строителството и търговията на дребно.

Това е съобщила за "Класа" Йорданка Кондарева, заместник-директор на дирекция "Управление на риска" в НАП.

През 2011 г. редица рискови браншове ще бъдат разглеждани под лупа от приходното ведомство.

Сред тях например са групите алпинисти, които санират сгради. Сега те масово не издават касови бележки за извършена дейност. Данъчните са установили, че през 2010 г. около 88% от автомобилните инструктори имат нарушения по данъчното законодателство.

Относителният дял на укритите приходи възлиза на 65%, като потенциалната щета за бюджета през 2010 г. е 3,61 млн. лв.

Търговците на златна и сребърна бижутерия пък ощетяват хазната средно с 3,3 млн. лв. за година. Това сочат данните от анализа на данъчните, направен след проверки в сектора в периода 2006 г. до 2010 г.

Търговските вериги у нас ликвидират производителите, алармира от страниците на "Дневник" Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Проблемът с търговските вериги е политиката им. В сегашния си вид те са вредни за българския производител, защото го ликвидират. Това непрекъснато безконтролно гонене на отстъпки за постигане на максимално ниска цена принуждава да работим едва ли не на загуба.

Те добиха абсолютен монопол на пазара на бързооборотни стоки, защото отварянето на един магазин в даден квартал унищожи всички малки магазинчета. И ти имаш избор - или да продаваш в търговската верига, или да затвориш предприятието си, обяснява Георги Попов.

"Вдигане на заплати? Нека отложим разговора", предлага Божидар Данев, шеф на Българската стопанска камара. В интервю за "Труд" той посочва, че оптимизмът на правителството за възстановяване на икономиката трябва да се поощрява.

Но оптимизмът на бизнеса е твърде плах, а песимизмът на заетите в икономиката е твърде дълбок. Възстановяването на икономиката, което може да оправдае евентуалната мисъл за ръст на заплатите, е твърде крехко. То е само в частта на индустрията.

А тъй като тя формира само 30% от брутния вътрешен продукт, това съживяване ще е продължително.

Да отпушим не само магистралите, но и реформите, коментира в "Труд" икономистът Георги Ангелов.

И посочва, че ако строителството на магистрали е около 3% от държавния бюджет, това означава, че остават 97%, които са нереформирани и имат нужда от внимание.

С други думи, крайно време е да се "отпушат" и други тесни места в българската икономика, да се премахнат пречките пред растежа, да се задвижат структурните реформи.

Имотният пазар излезе от кома, оповестява "Труд". За първи път от три години броят на сделките с недвижими имоти отбелязва ръст. За третото тримесечие на 2010 г. са сключени 46 986 покупко-продажби на жилища, земя, бизнес имоти и др. Увеличението спрямо същия период на 2009 г. е плахо - с миниатюрните 3%, но все пак пропадането спря.

Бойко да не плаши с избори, по-страшно не може да стане, е озаглавено интервюто в "24 часа" с лидера на БСП Сергей Станишев.

Според него проблемът в момента е, че са разклатени устоите на държавността, държавата и нейният смисъл. Стряскащите факти в записите показват как се управлява задкулисно. Въпросът не е в това дали са манипулирани записите, а че това е система, начин на управление, начин на мислене.

Станишев уверява, че БСП има конкретни виждания какво да се направи днес в България в този ситуация.

България е оцеляла 1300 години, ще оцелее и без ГЕРБ, заявява Станишев.

Трябва да се предприемат спешни мерки за прекратяването на този скандал, защото той нанася непоправими удари върху репутацията на държавата, което застрашава националната сигурност.

Премиерът трябва да отстрани вътрешния министър Цветан Цветанов, за да започне оттук нататък работата на институциите по-тихо. Това заяви бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, съобщава "24 часа".

Динамиката на компроматната война се засили след пускането на Алексей Петров под домашен арест, коментира "Стандарт" под заглавие "Опозиция с флашки".

До момента нагърбилият се с ролята на основен играч срещу властта бивш сътрудник на ДАНС може да бъде доволен. Доказа се като класен играч, способен да манипулира по-голямата част от опозиционните партии.

Оправда приказките, че разполага с бърз достъп до най-строго пазените секретни документи на държавата през последното десетилетие, включително и понастоящем.

Меренето на силите до изборите ще върви не с митинги и дебати, а със слухтене, пише авторът. Кой какво ще извади и огласи, за да накисне врага.

Депутати от ГЕРБ настояват за драстични промени в правилника на НС, така че колегите им да бъдат накарани да работят ефективно и заплащането им да бъде съобразено с положения труд, акцентира "Сега".

Една от радикалните идеи е на съпредседателя на групата на мнозинството Красимир Велчев, който предлага да се въведе регламент, според който, ако в залата не присъстват повече от половината депутати от една група, никой от нея да няма право да взима думата при дебати.

Това пък автоматично би трябвало да се отрази на заплащането на депутатите. Ако повече от половината не са в залата, нито един депутат от групата да не получава и пълно възнаграждение, тъй като не е участвал в дебата и не е работил пълноценно, гласи още идеята на шефа на ПГ на ГЕРБ.

По две медицински сестри на ден са напускали България през цялата 2010 г. Това показва статистиката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Общо 926 медицински сестри, акушерки, фелдшери и лаборанти са напуснали страната, е съобщила за "Дума" председателката на асоциацията Милка Василева.

В момента у нас сестрите са над 26 хил., което прави България единствената страна в ЕС, в която те са по-малко от лекарите. Началната заплата на специалистите по здравни грижи трябва да е поне двойният размер на минималната работна заплата според Колективния трудов договор, но това условие се спазва само в големите болници, а в малките вземат по 250-300 лв.

Близо 132 млн. лв. не достигат за изпълнение на дейностите на Агенция "Пътна инфраструктура" за тази година, става ясно от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, отбелязва "Сега".

Ведомството е поискало допълнително почти 165 млн. лв. за отчуждения, за връщане на средства по програма ФАР, за строителството на магистрала "Люлин" и др.

В окончателния вариант на бюджета обаче е удовлетворена малка част от претенциите. За 2011 г. регионалното министерство заедно с пътната агенция разполагат с малко над 248 млн. лв.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 14 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 16 минути

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 39 минути

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 54 минути

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 55 минути

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 57 минути

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 58 минути

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 1 час

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 1 час

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 1 час

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети