Чуждите медии за протестите в България
В целия център на София имаше засилено полицейско присъствие във вторник вечер   
Източник: Георги Димитров, Нетинфо
89

Антиромските демонстрации, които започнаха в България през уикенда, продължиха и във вторник вечерта, пише в кореспонденция от София "Ню Йорк таймс".

Изданието съобщава, че полицията е охранявала подстъпите към ромските квартали в страната, а демонстранти са свикали протести в 20 града, включително в столицата.

Цитирани са изказванията на премиера Бойко Борисов, че етническият мир е единствената гаранция за благоденствието на България и на президента Георги Първанов, че институциите са единни в съпротивата си срещу радикалните и екстремистки настроения.

За "Ню Йорк таймс" Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, казва, че всеки български град има свои местни престъпни босове - било то роми или българи и че правителството не успява да ги изправи на съд. Тези инциденти имат дълбоки корени в българския поскомунистически преход, отбелязва Кънев.

Той говори за бавна първоначална реакция на полицията в началото на протестите, която насърчила разпространяването на етническа омраза. Според Кънев антиромските настроения винаги са били силни в България и затова не е чудно, че много млади хора скандират по улиците расистки лозунги и унищожават имущество.

В статията на "Ню Йорк таймс" е цитирано и мнението на политолога Андрей Райчев, който казва, че страстите са били разпалени от три качества, свързвани с Кирил Рашков - престъпност, голямо богатство и ромския етнос.

Според експерти неочакваното повторно излизане на повърхността на

етническото напрежение в България отразява недоволството от корупцията и нетолерантността

към ромското и турското малцинство, пише Франс прес.

Ройтерс определя вълненията като последното от поредица смущения тази година - включително сблъсъци с мюсюлмани и залагане на бомби пред клубове на опозиционни партии - "в най-бедната страна членка на Европейския съюз, която се мъчи да се възстанови от дълбока рецесия".

Според анализатори, пише агенцията, сблъсъците в Катуница са резултат от липсата на правосъдие, която притеснява както българите, така и ромите.

Расистките протести на младежи срещу ромите в България се разрастват, информира и ДПА.

Телевизия Евронюз съобщава на своя сайт за масови протести срещу ромското малцинство в страната след убийството на българин.

Етнически напрежения помрачават президентските избори в България, гласи заглавие на материал по темата, поместен на сайта Юрактив (EurActive). Медията посочва, че вчерашното посещение в Брюксел на кандидата за президент на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев е останало в сянката на събитията в България.

Повечето наблюдатели са на мнение, че въпреки етническите измерения на проблема, главната причина за него е безнаказаността, на която се радват силните хора в България независимо от своя етнически произход, отбелязва Юрактив.

"Фенове и десни радикали се възползваха от инцидента в село Катуница. През нощта срещу вторник редица български градове бяха обхванати от антицигански акции, преминали в безредици", пише руското издание "Независимая газета".

Представители на циганските общности в България очакват нови погроми. Те спешно се запасяват със средства за самоотбрана: тояги, брадви и огнестрелно оръжие, констатира вестникът.

"Събитията имат дълбоки корени в българската история,

това е на първо място меката, толерантна политика на правителството спрямо организираната престъпност. Заради нея в страната се появиха т. нар. местни феодали като циганския барон в Катуница. Те обаче са твърде много в цяла България", коментира Красимир Кънев пред сайта Вести.ру на телевизия "Русия 24".

Според премиера Борисов всички прояви на ксенофобия няма да донесат нищо, освен международна изолация на България.  Европа обаче има достатъчно собствени проблеми и никой не е застрахован от рязко прерастване на битови конфликти в етнически, пише "Московский комсомолец".

Подобни случаи имаше наскоро и в Русия, а миналата година избухна скандал около изселването на цигани от Франция обратно в Румъния и България, припомня вестникът.

Според Европейската комисия условията за живот на повечето от 12-те милиона цигани в държавите от ЕС са се влошили през последните години и те все още се подлагат на дискриминация. През май страните от Общността договориха план за социалната им интеграция, но междувременно виждаме доста ксенофобски прояви, допълва "Московский комсомолец", като сочи за пример събития в Унгария и Чехия.

За жалост събитията в Катуница допълнително ще убедят в правотата им противниците на българското членство в Шенген, прогнозира "Новие известия".

"Погромите срещу цигани в България бяха провокирани от полицията и корумпирани длъжностни лица", се казва в статия в руския официоз "Росийская газета". Когато законът е безсилен или не работи, започва самоуправство. А ако ситуацията допълнително се подгрява от националния въпрос, може да се очаква беда, пише авторът на статията Евгений Шестаков.

Той търси основната причина за "антициганските протести", както ги нарича, в това, че според него "в България циганските общности с мълчаливото съгласие на властите отдавна живеят по свои неписани правила, в резервати, в които даже полицията се страхува да влиза". "Недосегаемостта" на тази етническа група се е превърнала в норма, твърди авторът на статията.

По думите му случаят с Катуница е показал, че има "парализа на властта", която поне досега не е искала да въведе ред в ромската общност, че националният въпрос е бил оставен на самотек.

Напоследък много западни лидери признаха, че се е провалила провежданата от десетилетия в техните страни политика на мултикултурализъм, се казва в статията в "Росийская газета". Една от причините за провала е неоправданата толерантност на властите по отношение на престъпленията, извършвани от представители на национални малцинства и етнически групи.

Прекалено често през последните години правоохранителните органи на много страни са се опитвали да "замажат" такива случаи от опасения, че ще бъдат обвинени в расизъм или религиозна нетърпимост. Европейски правозащитни организации неведнъж са обвинявали българските власти, че накърняват правата на ромското население и според автора в резултат на това София започнала да си затваря очите за престъпления, извършени от "етнически мафиоти".

Коментари 89
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

89 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 7 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 10 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen