Балкански метаморфози
Източник: Яне Голев
7

По повод големия дръмендбейс фестивал в Кътина между 2 и 4 юли се свързваме с Иван Шопов (известен още като DJ Кух, Бalkansky и Дръм Кид), който е част от всички събития, организирани от дръмендбейс обществото HMSU.

За съжаление почти в последния момент се оказа, че той няма да участва в Кътина, тъй като е на турне в Австралия. Въпреки това се възползваме от възможността да ти разкажем за този изключително скромен музикант с разнопосочен талант, за когото границите на България не представляват ограничение.

Когато на 4 май "Блуба Лу" (BlubaLu.net) представиха ремикс страната от антиутопичния си и дълбоко концептуален албум Quadrotopia, Димитър Паскалев съвсем не на шега нарече Иван Шопов "Господ".

Преди това в SoundCloud се появи и преработката на тяхно парче, носеща недвусмисленото заглавие The God Remixed Mirror. Силни думи от силни музиканти за един доволно млад диджей, който от десетина години се движи на ръба на ъндърграунда, като прекрачва в сферата на публичното внимание свенливо, но почти денонощно работи над музиката си.

Божествена еманация ли е Иван Шопов?

"Случвало ми се е и преди да чувам подобни похвали, най-често в чужбина. Но за мен е чест българска група да ме нареди на подобна позиция. Все пак мисля, че всеки е бог, но когато околните го казват, човек се чувства по-специален."

Дори да не го сакрализираме, Иван Шопов е напълно достоен за похвали. През последното десетилетие сме чували негови миксове, парчета и ремикси нееднократно, той се е появявал на стотици флайъри и афиши, макар и под различни имена.

Първоначално се подвизаваше изключително като DJ Кух,

почти задължително заедно със своя другар по оръжие Огоньок - едни от хората, въвели агресивния и силно зарибяващ дръмендбейс вирус тук.

Впоследствие го приехме като неотменна част от HMSU войнството (такъв е и до днес), но през цялото това време той не спря да се развива. При това - в поне пет посоки едновременно. Ако човек се зарови в MySpace профилите, свързани с неговото име, ще открие доста повече от дръмендбейс героя Кух - оттук започва и най-интересната черта на тотално отдадения на изкуството човек Иван Шопов, действащ под няколко кодови названия.

"Проектите, с които се занимавам активно, са четири.

Кух е за дръмендбейс, Бalkansky е дъбстеп, който правя основно за живите ми изпълнения с Теодосий Спасов и Иво Христов. Дръм Кид е основно дийп дъбхаус и техно. Над Underhill пък работя заедно с Current Value, Дийн Родъл, Мартина Естнер и MC Копа - смесваме дъбстеп с готик, трип-хоп, IDM [Intelligent Dance Music] и дарк ембиънт. Наскоро започнах работа и по още два проекта. Първият е заедно с един хардкор и метъл вокалист, а втория правим съвместно с The Panacea, смесвайки хардкор с рейв и дори дръмендбейс."

След цялото задъхано изброяване все още имаме усещането, че Иван съвсем целенасочено пропуска нещо. Вероятно нещо твърде изненадващо? "Да, работя и по един поп рок проект, който звучи като българска версия на "Рейдиохед". В него смесвам електронни елементи с китари и запомнящи се вокали."

В рамките на съвсем ограничения български музикален бизнес нашият герой е един от малкото, които намират сили, или дори - черпят сили, в постоянните метаморфози и експериментиране. Вместо да търси ясна стилова ниша, Шопов почти нервно дълбае във всяка посока, която му се стори интересна.

Несигурност или прогресивно мислене?

"Музикално винаги съм се развивал всеобхватно, всеки един стил ме вдъхновява по някакъв начин и ме подтиква да го прокарам през своята призма. За мен музиката е изкуство, а изкуството няма граници и само критиците се занимават да го разделят на подстилове. Същото е и когато рисувам - никога не мисля как ще определят картината ми, след като е готова, тя просто трябва да се случи така, както ми диктува вътрешното усещане за композиция, цвят и контраст."

Въпреки страховития си и наглед абсолютно непоклатим статус на местен дръмендбейс пионер и първенец, Кух

привлече вниманието ни значително повече с Бalkansky,

където действа в съавторство с Иво Христов (още продуцент, аранжор и издател на проекта и дизайнер на обложката) и българската етно легенда Теодосий Спасов. В появилия се през 2009 г. дебютен албум "Кукер" откриваме стилни фотографии на кукерски костюми, звука на чанове, съвсем модерен дъбстеп, кавал и един особен балкански ембиънт, пропит с мистика, каквато само човек от зеления Балкан (Шопов е родом от китния град Троян) може да долови и предаде на слушателя.

"Наистина Бalkansky е най-изпипаният ми проект - откъм изпълнение и концепция. Трябваха две години, докато дебютният ни албум "Кукер" добие нужната форма. Но това е нормално, тъй като с музиката в него вдигнахме летвата доста високо и всичко трябваше да се изпипа до най-малкия детайл. Вече работим по втори албум, като там концепцията ще е нова и ще бъдат замесени още много музиканти. Вече можете да чуете първото парче от албума заедно с Теодосий Спасов и Хаиг Язджян - "Пуста младост", за което направихме и видеоклип, който за четири дни е гледан над 1200 пъти в YouTube."

Освен петте проекта, които Иван Шопов движи буквално с двете си ръце, той не спира своето

световно турне.

Посещенията му на митичния (и от клубна гледна точка) Албион дори са по-малко лъскавата страна на медала - докато провеждаме този разговор, Иван е почти смазан от 20-часов полет до Банкок, където прави кратка почивка, преди самолетът му да го отведе към далечната Австралия.

"В този район съм за втори път на турне, имам общо осем дати в Австралия и Нова Зеландия. Във всички градове свиря веднъж като Кух и втори път като Бalkansky. Рядко хората усещат, че става въпрос за един и същи човек, но това всъщност е идеята да имаш повече от един псевдоним. Интересът от чужди държави и клубове дойде с времето и продукцията, която успях да издам за големи лейбъли. След като реализирах 50 плочи и още дузина дигитални издания, музиката ми успя да достигне до всички краища на света. Затова в момента имам възможност да правя подобни турнета. През последните три години бях на доста интересни места, но определено 2010 г. е най-силната досега. Очаквам потвърждение за турне в Канада и САЩ през есента, като всички европейски дати са през останалите свободни уикенди."

Всичко това се случва на фона на смехотворните усилия на

подставени лица с ангелски крила и избелени усмивки да пробият на Евровизия и мрънкането на десетки български музиканти как достъпът до лелеяния Запад (дори не отваряме дума за света) се оказва почти магически затворен за тях. Мързел или липса на шанс е тяхното положение?

"Всичко е въпрос на постоянство и вяра в това, което правиш. Но едно от най-важните неща е да имаш какво ново да кажеш на хората с музиката си, а не просто да вървиш в сянката на любимите си артисти. За тази цел вкъщи не слушам дръмендбейс, дъбстеп или техно. Много е важно да можеш да се абстрахираш от влиянията и да се отдадеш на музиката като вътрешно усещане."

Освен всичко Иван Шопов е

запален по тежката музика.

Наскоро си свалихме неговия Metal vs Drum And Bass Mix (където почти едновременно бучат "Айрън мейдън", "Рамщайн", "Кърънт валю", Огоньок и "Хейтбрийд"). Очевидно страстта съм подобни стилове не е угаснала съвсем?

"Метълът ме накара да се занимавам с музика и затова вълната не ме е напуснала още. Дръмендбейсът се яви един вид еквивалент на метъла в електронната музика - затова се спрях на този стил в самото начало. Впоследствие открих, че дълбоката музика е дори по-интересна и така нещата се движат заедно от доста време."

На пръв поглед е озадачаващо за човек от света на електронната музика и тежките китари да отказва всякакви пороци (в MySpace профила на Иван е отбелязано "No" и пред пиене, и пред пушене).

Значи никакъв "секс, наркотици и рокендрол" лайфстайл, а?

"Абсолютно. Не е нужно да си мъртъв, за да усетиш публиката по-добре. Рокендролът си остава стимулантът за мен, като не отказвам и няколко бири, особено когато съм на специално място с традиция в пивоварството... Например в Австралия всеки град си има местни марки и няма как такова изживяване да бъде пропуснато."

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 9 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 11 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер