"24 часа": Свърши комфортът на мафиотските босове
"24 часа": Свърши комфортът на мафиотските босове   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
38

На първа страница "24 часа" цитира ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов, който е повече от категоричен:

"Свърши комфортът на мафиотските босове. В момента знакови фигури на организираната престъпност са или обвиняеми, или осъдени, или бегълци.

Агресивната работа на прокуратурата и МВР през последните 3-4 г. значително стесни полето на действие на организираната престъпност в страната.

Доскоро емблематични нейни фигури бяха съвършено необезпокоявани, пълнеха рубриките за лайфстайл в медиите и се радваха на пълен съдебен комфорт. Убеден съм, че тази фаза е затворена страница вече", не оставя съмнение за друго прокурор Сарафов.

Проучване на "Труд" констатира, че министри крият заплатите на свои в бордовете. Според нормативната уредба право на възнаграждение имат само т. нар. външни бордоваци, които не работят в държавната администрация и са избрани от министъра като експерти да го представляват в съответната фирма.

За тяхното назначение не се свиква конкурс, няма и изисквания за ценз и стаж - решението е изцяло по преценка на министъра. Заради това тези топли директорски места от години служат за хранилка на верни хора на управляващата партия.

Може ли шеф на фирма с годишна печалба от 18 736 лева да получи заплата от 34 803 лева? Може, ако фирмата е държавна и се нарича "Образование и наука".

В момента абсолютният таван, който може да получава месечно един член на борд на дружество с държавно участие, е 3240 лв. Въпреки че от 2009 г. държавните ведомства трябва да спазват единен образец за оформянето на своите бланки от проучването стана ясно, че в държавната администрация отново цари пълен хаос при оформянето на кореспонденцията.

Днес дори администрацията на Министерския съвет оформя писмата си извън правилата.

"Сега" коментира готовността на синдикатите и работещите в БДЖ да излязат на национална стачка от 1 октомври, след като в края на миналата седмица стана ясно, че железницата няма да получи очакваната финансова помощ от Световната банка в размер от 460 млн. лв.

Надеждата бе с тези пари дружеството да се реформира. Макар да обеща и парламентът да гласува, финансовият министър Симеон Дянков също не отпусна заем от хазната от 140 млн. лв.

Стачката е и заради масови съкращения, пазени в тайна. "От 1 октомври се планира да бъдат освободени по 1000 души от структурите "Пътнически превози" и "Товарни превози", разкри вчера във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него стачката може да се вдигне веднага след тази дата, ако това съкращение стане факт.

"Дънди" изнася безконтролно 10 т злато и редки метали от България за година, информира "Класа".

Метали за над 16 млрд. долара са излезли от страната за последните 8 години. Около 10 т злато и още 12 ценни метала, сред които стратегическите германий, талий, платина и паладий, се изнасят годишно от канадската фирма "Челопеч майнинг", дъщерно дружество на "Дънди прешъс металс Инк.", през митнически пункт Пристанище "Бургас център" под тарифна позиция 2603: "Медни руди и техните концентрати".

Това количество изчисляват български учени, при условие че има ежегоден добив от 3 млн. т руда от мината в Челопеч.

Металите се изнасят във вид на концентрат, който се обработва в завод в Намибия, собственост на "Дънди". Това става в разрез с официално подписания концесионен договор, сключен между правителството на България и "Челопеч майнинг" ЕАД на 19.05.1999 г., според който годишно от находището трябва да се добиват по 2 млн. т руда.

Въз основа на това количество е изчислена и много спорната концесионна такса, формирана от 1,5% от стойността на злато, мед и сребро в добитите руди по средноаритметични международни цени на металите на Лондонската борса.

Българските минни геолози изчисляват обаче, че чистата годишна печалба на "Дънди" възлиза на около 2 млрд. долара.

В интервю за "Пари" Мариана Коцева, председател на Националния статистически институт, обявява:

"От Нова година ще правим всички бизнес изследвания онлайн. Много е важно бизнесът да разбере, че ни е партньор, за да получаваме коректна информация от фирмите", подчертава тази обвързаност г-жа Коцева.

Пред "Дневник" Румен Порожанов, изпълнителен директор на фонд "Земеделие", казва:

"Договорили сме 41% от бюджета на програмата за селските райони, в пари това са 1,346 млрд. евро. За съжаление в случаите, когато имаме неразплатен проект по САПАРД, който е неразплатен по съмнение за измама и впоследствие се оказва, че всичко при него е наред, сумите са дължими от фонда и източникът е бюджетът".

В противовес водещото заглавие на "Дума" е: "Губим 500 млн. лева за развитие на селските райони?".

Некадърността на ГЕРБ в сектора "Земеделие" ощетява хиляди българи, предупреждава Ивайло Калфин на среща в Стралджа със земеделски производители.

"Сигурен съм, че Бойко Борисов не иска да загуби тези пари, но не се вслуша още преди време, когато му казваха да не слага неподготвен човек начело на фонд "Земеделие", коментира Калфин.

Думите му бяха по повод смяната на зам.-директора на фонда от края на миналата седмица Десислава Тодорова.

Калфин коментира и провала на управляващите в областта на усвояване на еврофондовете.

Само 1% от кохезионния фонд и 7% от структурните фондове на ЕС са използвани. През 2009 г. България е била на 13-14 място в съюза по този показател, а сега е на предпоследното 26-то. След нея е само Румъния.

За вестника Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката, казва: "Чуждите инвестиции са на минус за пръв път от 16 години. Вътрешното потребление е спаднало с 30 на сто спрямо 2008-а година. Правителството създаде хаос в икономиката.Инвеститори има, но те не идват в България."

За "Стандарт" премиерът Бойко Борисов казва: "Не БСП, а ние вече сме на всеки километър. И Стоичков е любимец като Ламбо, но не напира за президент.

Следващите три години на българите ще им се случват неща, за които са мечтали. Цветанов си остава най-довереният ми човек. С електронното правителство ще превъзпитаме чиновниците", сигурен е министър-председателят.

Николай Василев, бивш министър на икономиката, споделя за "Монитор": Сделката за "Булгартабак" ще донесе позитиви за България.

"Продажбата на холдинга дава възможност за повишение на кредитния ни рейтинг. Най-важното според мен е, че най-после държавата се освобождава от един много горещ "политически картоф", който е като отрова в политическия живот у нас."

"Не питайте за нищо ГРАО и не му възлагайте задачи", предупреждава "Атака".

ЦИК възложи - за първи път - проверка на дирекция ГРАО ("Гражданска регистрация и административно обслужване") да провери претендентите за президент дали отговарят на изискването да са живели в страната през последните 5 години, както повелява конституцията.

От ГРАО заявиха, че не можели да извършат проверката, тъй като не разполагали с подобна информация. Ами защо не ползват данни от МВР, от Гранична полиция и въобще да положат грижи да съберат липсващите им данни?!

Защото ГРАО се изживява като отделна губерния. Българин, живеещ от доста време в чужбина, разбрал, че фигурира отново в избирателните списъци у нас. В отговор на недоволството му от ГРАО си измили ръцете с твърдение: "Не е ли ясно, че държавните институции не могат и не трябва да следят милионите български граждани".

Оказва се, че ако си алармирал МВР и НОИ, че живееш в чужбина, ГРАО не е информирана за това и тъне в неведение. Темата за "мъртвите души" и "кой" и "защо" препотвърждава съществуването им, се изяснява, защото няма как в България да има 7 милиона избиратели, както твърди ГРАО, след като последното преброяване на Националния статистически институт установи, че цялото население, барабар с новородените, е 7,3 милиона души.

"Сега" прави обзор с голям исторически диапазон:

"Обещанията на кандидатите за президент в спектъра от "народен съд" до "усмивки". Нова Конституция, народен съд за грабителите на прехода и голи усмивки са само част от обещанията, които дадоха до момента 18-те кандидатпрезидентски двойки, подали документи за участие в изборите.

Анализът на изданието логично продължава темата с твърдението: "Стръвта е хвърлена, кукичката ще усетим след 23 октомври".

Политиците знаят ли какво работи президентът? Защото в предизборната кампания досега няма дебат за действията на бъдещия държавен глава. Има волни глупости и пренаписване на биографии.

Всеки гаси безсмислен пожар под краката си - Росен Плевнелиев е опарен от приятелския огън на Цветан Цветанов (историята с подкупа), Румен Христов обединява десните (дежа вю). Ивайло Калфин, издигнат с опасението, че няма да бъде припознат от червения електорат, обръща дефекта в ефект с подгласничеството на Стефан Данаилов.

Очевидно кандидатите говорят много, но всичко, което казват или вършат, няма общо с бъдещите им действия, а въобще и с функциите на президентската институция.

Изследване на агенция "Медиана", публикувано от "Класа" прогнозира: "Избирателите на ДПС могат да определят президента. Само 17% от хората смятат, че вотът ще е честен". Директорът на социологическата агенция - Кольо Колев - предполага, че разликите между тримата водещи кандидат президенти - Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева, съвсем няма да са големи и това може да даде шанс на партията на Доган, която не излъчи свой претендент за поста.

"Стара градска легенда е, че едва ли не ДПС винаги досега е определяла изборите - има само един такъв случай", заяви Колев. Той допълни, че ролята на ДПС до голяма степен се определя от ниската избирателна активност сред българите.

Пред "Труд" Сергей Станишев, лидер на БСП, заявява: "БСП няма да се коалира с ГЕРБ. Ние никога не сме водили компроматни кампании. Мисията на нашите кандидати е да върнем на хората надеждата, вярата, че нещата могат да бъдат по-различни.

Като изключи телевизора, за да не гледа членовете на правителството, които го заливат със самодоволни и арогантни слова, всеки гражданин може да си зададе няколко въпроса: Аз по-добре ли живея днес, отколкото преди две години? Държавата ми по-добре ли се грижи за хората? По-сигурна ли е работата ми? По-високи ли са доходите ми? Всеки ще си отговори отрицателно.

Пътувайки в страната, аз виждам чувство на отчаяние и безперспективност. Все повече са разочарованите от ГЕРБ", твърди Станишев.

Вестникът публикува и становищата на водещи социолози в отговор на въпроса: "Ще се отрази ли скандалът с "брокерите" на гласовете за Плевнелиев?"

"Дневник" анонсира: "Кандидатът на БСП - с най-големи шансове за подкрепата на ДПС".

ДПС не обявява към кого би насочило подкрепата си и дори твърди, че все още не е обсъждало президентската надпревара. Дискусията щяла да се случи в близките дни.

Засега като най-вероятен фаворит за подкрепа се очертавал кандидатът на левицата Ивайло Калфин. По-малка била възможността да се подкрепи независимата Меглена Кунева, срещу която имало настроения в ръководството на ДПС, но и това бил възможен вариант.

Плевнелиев зареди батериите на среща с роднини и учители, информира "24 часа". В кафенето "Матрицата" на родния си Гоце Делчев той е събрал роднини и съученици - хора, които го обичат и от които да поеме малко любов и много положителна енергия. 

Коментари 38
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

38 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Беларус осъди журналист на затвор за обида на Лукашенко в изтрити съобщения в чат

Свят Преди 4 часа

Общо 29 беларуски журналисти са задържани под стража, като или очакват съдебно дело, или вече излежават присъда

Борисов

Борисов: ГЕРБ ще влезе и ще гласува против проектокабинета

България Преди 5 часа

"Ще влезем, ще гласуваме против кабинета, защото каквото и да направят, утре ще кажат, че сме съпричастни с разрухата на държавата", каза Борисов

Бейрут

Експлозията в Бейрут година по-късно: Tрагедията в цифри

Свят Преди 8 часа

В същото време "Амнести интернешънъл" обвини днес ливанските власти, че възпрепятстват безскрупулно разследването на опустошителната експлозия, помела Бейрут преди една година

Ариана Гранде

Ариана Гранде отправи призив със снимка

Любопитно Преди 8 часа

Певицата качи снимка с маска

Генералният директор на БНР Андон Балтаков напуска

Генералният директор на БНР Андон Балтаков напуска

България Преди 9 часа

"Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година", съобщава генералният директор на БНР Андон Балтаков

.

Слънцето издава звуци, наподобяващи „пеене“

Технологии Преди 9 часа

Преди повече от половин век учените откриват бързи трептения на Слънцето, подобни на "високи" ноти

Снимката е илюстративна

Голям горски пожар в Стара планина, 360 сигнала за пожари за два дни

България Преди 9 часа

Хеликоптер AS532 AL Cougar от състава на ВВС се включва в гасенето на големия пожар, който гори в труднодостъпна гориста местност в Стара планина

Румен Радев връчи мандата за правителство на кандидата за премиер на „Има такъв народ“

Президентството с информация относно връчения мандат на Пламен Николов

България Преди 10 часа

Какво съобщиха от Прессекретариата на Румен Радев

Откриха телата на мъж и 5-годишно дете в кола в яз. "Копринка"

Откриха телата на мъж и 5-годишно дете в кола в яз. "Копринка"

България Преди 10 часа

Предстои назначаването на ДНК експертиза

Сакскобургготски

Царското семейство с позиция след решението по делото за двореца „Врана”

България Преди 10 часа

Какво посочват в съобщение от Секретариата на Н.В. Цар Симеон II

Започват масови проверки за спазване на COVID мерките у нас

Започват масови проверки за спазване на COVID мерките у нас

Теми в развитие Преди 11 часа

Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

Пламен Николов

МОН представи подробности за дисертацията на Пламен Николов

България Преди 11 часа

Какво съобщиха от Министерство на образованието и науката

Каква е рецептата за щастие на Ballan

Каква е рецептата за щастие на Ballan

Любопитно Преди 11 часа

Ако се чудите как да стартирате един свой ден, то трябва да се вслушате в съвета на една от най-младите ни онлайн звезди

Най-бляскавото кралско семейство, за което не знаете

Най-бляскавото кралско семейство, за което не знаете

Любопитно Преди 11 часа

Тези кралски особи може да не са ви познати, но това няма да остане така за дълго

MTV стана на 40 години

MTV стана на 40 години

Любопитно Преди 11 часа

Телевизия MTV започна да излъчва на 1 август 1981 г., като първо пусна кадри на НАСА от историческото кацане на Луната на астронавтите от мисията "Аполо 11" през 1969 г.

Трима мъже се удавиха в р. Янтра за три дни

Трима мъже се удавиха в р. Янтра за три дни

България Преди 12 часа

По телата им не са открити следи от насилие