От финансово министерство опразнили сметката на Първанов
Източник: netinfo
36

За неприятен инцидент в сряда с банковата сметка на президентството съобщава "24 часа" във водещия си материал със заглавие "Опразниха сметката на президента".

На "Дондуков" 2 с изненада разбрали, според изданието, че сметката е празнена, а тяхно проучване установило, че средствата са изтеглени по нареждане на финансовото министерство. Наложило се дори екипът на президента спешно да събере и да внесе 500 лв., за да не бъде закрита сметката.

Това се случило в деня след като държавният глава публикува своя статия на сайта на президентството и защити БАН, нападната от финансовия министър Симеон Дянков, се посочва в материала.

Запитани за причините за опразването на средствата, от министерството отговорили, че е станала грешка, извинили се, след което парите били върнати.

От президентството са поискали писмено обяснение от вицепремиера Симеон Дянков за причините за това движение на парите, съобщили източници на "24 часа". "Станала е техническа грешка, няма виновен", признали от финансовото министерство.

България може да получи ресора "Комуникация" в следващата Европейска комисия за кандидата си Румяна Желева, съобщил на "24 часа" източник от Брюксел. Портфейлът бил лек, тъй като работата била главно да координира, и в същото време политически.

Двете изисквания бяха формулирани от премиера Бойко Борисов при мотивирането на желанието ни да вземем "Разширяването", отбелязва "24 часа".

На международните си страници повечето издания поместват материали във връзка с избора на белгийският премиер Херман ван Ромпой за президент на Европейския съюз, както и на британския еврокомисар за търговията Катрин Аштън - за върховен представител за външната политика.

Със заглавие под глава "Професия безработен чак до пенсия" "Труд" съобщава, че Националният съвет за тристранно сътрудничество вчера прие досегашното ограничение в срока за получаване на социални помощи от безработни в трудоспособна възраст да отпадне.

Според одобрените промени в Закона за социално подпомагане от 1 януари 2011 г. безработните, останали на месечни социални помощи, ще ги получават, докато почнат някаква работа.

Сега имат право на тях 12 месеца, през които получават от 13 до 107 лв. на месец в зависимост от дохода и състоянието на семействата им. Правителството е принудено да премахне ограничението заради подадената в Съвета на Европа колективна жалба на Европейския център за правата на ромите.

В резултат Европейският комитет за социални права констатира, че лице, на което е отказано продължаване на правото на месечни социални помощи поради тези законови мерки, може да изгуби основното си средство за препитание.

Необходима е единна система като испанската, която обхваща анестезиолози и изключително добре обучен допълнителен медицински персонал, който се занимава с разговора с близките, когато има потенциален донор, поддържането на пациента в мозъчна смърт, осигурява добрата комуникация между трансплантационните центрове.

Това казва в интервю за "Труд" директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева. Испания е страната, в която се установяват 37,5 случая на мозъчна смърт на всеки един милион от населението, докато у нас това число е 1,1, отбелязва тя.

По думите й не трябва повече да има субективно отсяване на случаите за трансплантация, а ще се действа по критерии: престой в листата, годините на пациента, тежестта на заболяването, а децата ще са с предимство.

Чрез бъдещия Закон за развитие на академичния състав всички процедури ще се върнат там, където им е мястото - в университетите и в академиите, казва в интервю за "Труд" министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Висшата атестационна комисия ще се трансформира в Апелативна комисия, която не провежда процедурите, а ги контролира от гледна точка на тяхната законност.

Седмичникът "Капитал" излиза с водеща тема "За какво ни е БАН". Според изданието инвестициите на държавата в наука трябва да са повече, но само ако тя може да даде повече резултати.

Депутатът от Коалиция за България Румен Овчaров казва в интервю за "Труд", че "Хора с наведени глави, морално уязвени, без визия за това каква промяна трябва да направят в партията, каква алтернатива е необходима на държавата, не могат да бъдат ясна и категорична опозиция."

Той отговаря защо БСП не се е показала като кaтегорична опозиция при обсъждането на бюджета. В отговор на въпрос Овчаров казва, че има проект "Промяната на БСП" и Кадиев е едно от лицата му.

На кметските избори показахме, че промяната може да бъде емблематична, отворена към реалните проблеми в обществото; с приет и разбираем за хората образ на новите млади лидери на БСП, казва Овчаров.

В обширен материал "Това ли са сараите на Доган?" "Труд" пише, че при повторната проверка за пет имота, които се свързват с името на Ахмед Доган, поискана в сряда от лидера на ДСБ Иван Костов става дума за т. нар. Сарай на ДПС в Бояна, спа хотел "Орфей" в Девин, хотел "Каса домини" в Рибарица, почивна станция в парк "Росенец" край Бургас и детския дворец в с. Дръндар, където е израснал Доган.

Тези имоти бяха обект на проверка от комисията "Антимафия" в предишния парламент, но до конкретно решение така и не се стигна, припомня изданието. Само за един от имотите има явни доказателства, че Доган е бил негов собственик - двореца в Дръндар, пише "Труд".

Главният прокурор Борис Велчев пише в третата част от анализа си в "Труд": "Трябва да запазим наказателната репресия само за истинските престъпления. А не за всяко правонарушение, което е било инкриминирано в далечната 1968 г. или в годините на прехода."

Трябва да засилим вътрешния контрол в системата на държавните органи, така че не всичко да се хвърля в прокуратурата: при нас материали трябва да постъпват по изключение, отбелязва Велчев.

Според него разковничето е в превенцията, която да не позволява да се извършват престъпления, а това може да се осигури с повече вътрешен контрол и законодателство, което да го улеснява и да утвърждава отговорността на контролните органи.

Гласове се купуват с мръсни пари, отбелязва Велчев. "Не искам да кажа, че парламентът не се постара да приеме законодателна уредба за противодействие на купуването на гласове. Но кой знае защо приемането на тези състави не беше съпроводено с промяна в НПК, която да позволи по тези дела да бъдат използвани СРС", пише той.

Бюджетната комисия в парламента вчера одобри увеличението на 12% на данъка върху хазартната дейност от тото, лото и спортни залози, съобщава "Труд".

На практика бе прието предложението на финансовото министерство, което вицепремиерът Симеон Дянков мотивира като "борба с пороците" - така в хазната ще влязат 12 млн. лв., отбелязва изданието.

20 години след началото на прехода българската индустрия се мъчи да достигне върховото си ниво от 1988 г. Това се е получило през миналата година, но заради връхлетялата ни глобална криза сме се върнали на нивото от 1985 г.

Интервю с Франц Бекенбауер, вицепрезидент на Германския футболен съюз и президент на ФК "Байерн" (Мюнхен), публикува "Труд" под заглавие "Футболът има нужда от Стоичков и Балъков". Твърденията, че един ден може да оглави ФИФА, Бекенбауер коментира така: "Не, не, не. Аз съм на пенсионна възраст. За мен е време да освобождавам постове, а не да заемам нови".

Скандалът с Черничкия се оказа лек за Темида, казва в интервю за "Стандарт" заместник-главният прокурор Валери Първанов. В отговор на въпрос посочва, че обвинител номер едно не трябва да е недосегаем, за да няма съмнение за злоупотреби.

Всички издания съобщават, че ексвоенният шеф Николай Цонев беше привикан вчера в Националната следствена служба, за да му бъдат предявени материалите, събрани срещу него.

Според прокуратурата Цонев е извършил две престъпления по служба. Едното - купуване на мобилен завод за производство на хангари, той е разписал, когато е бил министър, а другото - съмнителна сделка за купуване на авиотехника, е парафирал, докато е бил управител на управление "Снабдяване и търговия" в Министерството на отбраната. Той е пуснат под гаранция от 15 000 лева.

Изводът от анализ на Българската стопанска камара и фондация "Фридрих Еберт" е цитиран на първата страница на "Сега". Изследването разкрива, че от 1998 до 2008 г. средствата за работна заплата в промишлеността реално са се повишили само с 14,6%.

За този 10-годишен период производителността на труда се е увеличила 4 пъти, а заплатите номинално са нараснали само 2,5 пъти, показва анализът на БСК.

Тези данни опровергават често повтаряното от предното правителство твърдение, че заплатите у нас изпреварили производителността, коментира "Сега".

Европейската комисия реши да започне наказателна процедура срещу България заради липсата на завод за отпадъци в София, пише "Дума" под глава.

Още през 2007 г. страната ни трябваше да разполага със съоръжения за третиране на боклука по евростандартите; забавянето от две години доведе до две писмени предупреждения от Брюксел, припомня вестникът. В крайна сметка от ЕК са преценили, че още няколко години София няма да има ефективно преработване на сметта и затова ще заведе дело срещу България в Съда на европейските общности в Люксембург, пише "Дума".

Коментари 36
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

36 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 12 минути

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Свят Преди 16 минути

Това съобщи военният говорител на групировката

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 49 минути

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 1 час

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 1 час

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 7 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 9 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 10 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 11 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 12 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро