"24 часа": Обръщат джоба на всеки полицай
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Емоции в битката ми за държавата нямам, заявява в интервю за "Труд" министър-председателят на България Бойко Борисов. Между мен и Доган няма никаква договорка, казва още той.

Премиерът нарича "щуротии" слуховете за някакви тайни ангажименти между него и лидера на ДПС, които от седмица-две вървят из партийните централи. И подчертава, че ГЕРБ ще се ръководи само от законите в страната. "

Този, който днес иска да мачкаме Доган, утре на негово място ще е някой друг. Не искам да се върнем на 9 септември 1944 г.", казва Борисов.

Министър-председателят посочва, че основното изискване на Брюксел към нас е "съкращаване на разходите и балансиран бюджет".

Хванахме безработен с имане за 8 млн. лева, разкрива в интервю за "24 часа" Роман Василев, заместник градски прокурор на София.

"Ще съм първият, който ще арестува и действащ министър, ако има доказателства. Няма да има чадър нито за бивши, нито за настоящи управници", категоричен е Василев.

Той уверява, че няма теч на информация от прокурори, нито дела под натиск. До края на месеца в съда ще бъде внесено делото срещу бившия заместник-министър на МВР Раиф Мустафа.

Уточнява се окончателната квалификация, за да се конкретизира обвинението за подкуп. Към настоящия момент няма основание за сваляне на депутатския имунитет на ексминистър Емилия Масларова. По делото за ремонта на социалния дом в Стара Загора са назначени строителни и икономически експертизи, по които има още работа, обяснява прокурор Василев.

Законите за подслушването си противоречат, смята Цвета Маркова, председател на Държавната комисия по сигурността на информацията.

В интервю за "Труд" тя посочва, че има правен вакуум - указано е как да се унищожават специални разузнавателни средства (СРС), но не и как да се разсекретяват.

От много години има противоречие между Закона за СРС, Закона за защита на класифицираната информация и Закона за електронните съобщения.

Така че тези закони трябва много внимателно да се огледат. Нужна е промяна - може би не толкова спешна, колкото качествена, е позицията на Цвета Маркова.

Обръщат джоба на всеки полицай, пише на първа страница "24 часа".

Пътните и охранителните полицаи да изпразват джобовете си в началото на смяната си и съдържанието им да бъде описвано в специална тетрадка. Повторното броене на левчетата и стотинките трябва да става и в края на смяната им.

Тази нова заповед в системата на МВР е в сила от няколко дни. Служителите на МВР са задължени и да следят поведението на колегите си на пътя и да донасят за неправомерни действия.

Има и нареждане пътните патрули да застават на места, където има камери, за да могат да бъдат проследявани дали вземат подкупи от неизрядни шофьори.

Тест за двойка и шестица в ГЕРБ, под това заглавие "Труд" коментира издигането на кандидатурата на министъра на образованието Йорданка Фандъкова за градоначалник.

Това може да означава, че в ГЕРБ има кадрови недостиг, че Фандъкова е незаменима, че образованието е приоритет само на книга за новия кабинет или че премиерът Бойко Борисов иска лично да ръководи София и му трябва просто изпълнител.

Всяко от обясненията може да е верният отговор, но не е ясно кой е отговорът за шестица. Местенето на Фандъкова като пешка може да се тълкува и като безсилие, и като незаинтересованост. А самата идея за смяна ражда масова несигурност.

"Искате вноски? Пуснете спешно частна здравна каса", препоръчва в рубриката "Анализи" на "24 часа" икономистът Георги Ангелов. Той посочва, че според изследване 3/4 от българите не одобряват дейността на здравната каса.

За да си плащат хората осигуровките и да нямат стимули за укриване, те трябва да знаят, че срещу вноските си ще получат добра здравна услуга.

А те не получават - според Световната здравна организация качеството на здравната система у нас е много ниско - на 102 място в света сме. За да се промени системата, трябва да се премахне монополът на здравната каса.

Хората трябва да имат избор в коя здравна каса или здравен фонд да си внасят здравните вноски и да се махнат от сегашната, ако не са доволни.

Частни фондове поемат част от здравната осигуровка, информира "Сега". Авангардна идея за демонополизация на НЗОК представи здравният министър Божидар Нанев - част от осигурените от здравната каса медицински услуги да се управляват от частни фондове.

Това е едно от предложенията, с които ГЕРБ смята да реформира сектора. Възможно е специализираната доболнична помощ и високоспециализираните дейности и изследвания, които в момента се осигуряват от НЗОК, да се дадат на частни здравноосигурителни дружества.

Здравните вноски само в болниците, коментира за "Стандарт" доц. Божидар Финков, бивш здравен министър. Според него включването на частните здравни фондове безспорно ще налее допълнителен финансов ресурс. Но трябва да се подходи много внимателно, за да не се дестабилизира НЗОК.

Фондовете могат да влязат в играта едва след като изградят собствена информационна система. Те трябва да ползват и инфосистемата на НЗОК, която още не е завършена. Този процес ще отнеме време. В бъдеще здравните фондове биха могли да плащат за по-високи медицински технологии.

Затова те трябва да разполагат с по-висок капитал и по-голям брой клиенти. Вероятно най-рано през 2011 г. може да има реално опериращи частни здравни фондове, прогнозира Финков.

Всекидневниците от сряда отразяват тържествата по повод Деня на независимостта. Вицепремиерът Цветан Цветанов участва в тържествата във Велико Търново за 101-вата годишнина от обявяването на независимостта на България.

Правителството отстоява националните интереси, както в отношенията с партньорите от ЕС, Русия и НАТО, така и в областта на енергетиката, заяви в приветствие към гражданите премиерът Бойко Борисов.

Хазната олеквала и през залесяване, пише "Труд". Прокуратурата ще проверява и фонд "Българска гора".

Министърът на земеделието Мирослав Найденов е заявил вчера за вестника, че задължително ще поиска прокурорска проверка на горския фонд след сигналите на депутати за безконтролни харчове.

Фондът плащал на фирми за декар залесяване над два пъти повече, отколкото е давала Държавната агенция по горите на държавните лесничейства.

Шефовете на фирми ще казват колко вземат, отбелязва в интервю за "24 часа" Ралица Агайн, заместник-председател на Комисията за финансов надзор.

Комисията ще следи със специален формуляр дали и как управителните съвети на публични компании обявяват възнагражденията си. Дали се състоят от фиксирана част, или има допълнителни стимули и как се определят те.

В тази връзка са най-актуалните инициативи на ЕК и на комитета на европейските регулатори на ценни книжа - да бъдат направени бонусите за директорите по-прозрачни и да се въведат критерии да се определят по-благоразумно.

Концесия на "Хемус" била възможна само с държавна субсидия, отбелязва "Труд". Държавата задължително ще трябва да плаща субсидии, ако магистрала "Хемус" (София - Варна) бъде дадена на концесия. Иначе тя няма да е финансово изгодна за инвеститорите.

Това е показал концесионният анализ за аутобана, извършен в началото на годината от пътната агенция.

В понеделник премиерът Бойко Борисов съобщи, че се обмисля да бъде дадено на концесия трасето от София до Велико Търново на магистралата, като към него бъде добавен и аутобан Русе - Велико Търново.

Останалата част от "Хемус" - от Търново до Шумен, можела да се довърши с държавни средства.

Взехме 972 млн. евро от ЕС за година, съобщава "Труд". Финансирането на България от бюджета на ЕС се е увеличило на 972 млн. евро м.г. от 592 млн. евро през 2007 г., обяви вчера Еврокомисията. Вноските на страната ни в съюзния бюджет също са се повишили от 291 млн. евро през 2007 г. на 364 млн. евро през 2008 г.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 18 минути

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 46 минути

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 1 час

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 3 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист