"24 часа": Кой взе половин милиард? Тайна!
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
14

"Кой взе половин милиард? Тайна" е челното заглавие на "24 часа".

Близо 500 млн. лева бяха раздадени от правителството на Станишев в края на мандата. Тези пари бяха част от антикризисните мерки, които обаче не се усетиха. Сред бизнеса се разказва, че парите са били раздадени на "другарски" фирми, пише изданието.

В средата на декември вестникът е попитал официално премиера, БНБ и Министерството на финансите кои точно са фирмите, получили кредити от 500-те млн. лева от излишъка за 2008 г.

След половин месец и три официални отговора по Закона за достъп до обществена информация от "24 часа" не са получили никакви имена.

В отговора на Министерството на финансите, където се намира информацията за парите, става ясно, че Българската банка за развитие е отпуснала 28 кредитни линии на търговски банки на обща стойност 455 млн. лв.

Те са усвоени на 100% от 15-те банки партньори, които пък са дали общо 1241 заема. Посочена е и общата стойност на заемите, но не и имената на фирмите, които са се възползвали от парите.

"Подзаемите по програмите се предоставят от банките партньори съгласно техните кредитни политики и вътрешни правила. Те носят пълната отговорност за избора на клиенти при съобразяване с рамковите условия по програмите, на които трябва да отговарят крайните кредитополучатели и съответно поемат 100% от риска от неиздължаване на отпуснатите от тях кредити", отговарят от Министерството на финансите.

Подчертавайки, че публичността при харченето на държавните средства е изключително важно за функционирането на едно демократично общество, изданието заявявам, че ще заведем дело, за да получи отговорите на поставените въпроси.

Без Яне в парламента, докато мине в опозиция, информира "Труд". Деветимата депутати от РЗС няма да участват в пленарните заседания в началото на новата парламентарна сесия, която започва на 13 януари.

Причината е, че РЗС започва обиколка из страната за среща с хората. Вероятно освен заради срещите РЗС ще "заобикалят" парламента, за да успеят да спазят обещанието си да подкрепят ГЕРБ в първите им 6 месеца на власт.

Срокът, за който Янев бе дал дума да помага на управляващите, изтича на 27 януари.

Отношенията между РЗС и ГЕРБ обаче се обтегнаха докрай доста преди този срок.

Как Янето не дочака 27 януари, е анализът в "Монитор". Според автора абдикацията от парламента е зле прикрит опит за отклоняване на общественото внимание от процесите на разпад в РЗС.

Затова и се наложи на един от говорителите на Янев да обяснява, че никой нямало да прави преврат в партията. Преврат няма да се прави, но все повече от останалите в РЗС говорят за смяна на председателя Яне Янев.

Ако това не стане, една част от РЗС щели да напуснат партията и да търсят друга политическа формация. Това едва ли би било лична драма за Яне, който е свикнал да прескача от партия в партия.

ГЕРБ ще отметне в неделя най-краткия партиен конгрес, коментира "Труд". Предварително се знае, че той ще приключи в 15,30 часа. Избирането на Бойко Борисов за председател на партията, а на Цветан Цветанов за негово вице са логичните и очаквани събития на конгреса.

Интригата тази неделя ще е съставът на Изпълнителната комисия. Нейният мандат приключва и на форума ще трябва да има нов избор на членове.

Категоричната позиция на Бойко Борисов е, че "никой не сменя играчи, когато отборът е успешен и печели точки". Въпреки това обаче най-вероятно някои от сегашните "играчи" ще изпаднат от тима.

Мнозинството замисля намаляване на избирателните райони, пише "Сега".

Темата за ново изборно райониране на страната ще бъде обсъждана при изготвянето на новия избирателен кодекс, стана ясно вчера. Очаква се идната седмица да започне работа групата по написване на кодекса.

Необходимостта от прерайониране бе коментирана няколко пъти от експерта по изборно законодателство проф. Михаил Константинов в рамките на този мандат. В момента многомандатните райони са 31. Идеята е да се редуцират до 20.

Дянков призна, че пари има, но ги задържа заради имиджа ни в ЕС, отбелязва "Сега".

Бюджетът е разполагал с нужните средства, за да се разплати с лекари, съдии, фермери, инвалиди и др. в последните дни на 2009 г., но финансовият министър Симеон Дянков умишлено не е разрешил плащанията да бъдат направени.

Целта му е била дефицитът в края на годината да не мине 500 млн. лева, което е най-доброто постижение в ЕС.

Това ни трябва, за да покажем на европейците, на ЕК, че сме годни да влезем в еврозоната, и заради инвеститорите, обясни Дянков.

Не е ясно какво се опитва да скрие правителството, но трябва да се знае, че Европейската комисия не гледа само отчетения дефицит, но и просрочията, които се пренасят за 2010 г., коментираха икономисти пред "Сега".

От утре лекарите ще искат пари от всички пациенти, акцентира "Сега".

Лекарите заплашиха с безпрецедентни протести срещу забавените от Министерството на финансите плащания.

"От утре пациентите ще трябва да плащат на ръка всички медицински дейности в болниците и при личните лекари. Това ще се случи, ако до днес НЗОК не изплати парите за издръжка на болниците и джипитата за ноември", обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Плашилото на предпазните клаузи за България падна позорно, коментира "Сега".

Посочва се, че минахме 3-годишния изпитателен срок в ЕС и вече не ни ловят предпазните клаузи. Занапред никакъв срок не го задължава да доказва, че усилията му да вкара в европейския път България дават резултат.

Въпреки това Брюксел има допълнителни възможности, които би трябвало да държат нащрек правителството на Бойко Борисов.

ЕС разполага тази година със 123 млрд. евро, от които огромна част отива за ускоряване на развитието на страните членки и за сближаване на равнищата им на живот.

България има избор: да си остане все така бедна и с просперираща върхушка, или да направи някакво усилие за догонване на държавите, на които желае да прилича.

Залогът е несменяемият управленски елит, който печели от беззаконието. Бедата е, че той трябва да реши какво да жертва от себе си, за да получи достъп до еврофондовете, които вече не са официално замразени, но са все така недостъпни.

След "Наглите" МВР се зае и с "Апашите", съобщава "Сега". След двете издания на спецоперацията "Наглите", при която бяха арестувани над 30 души, сочени за съучастници в разбитата банда за отвличания, МВР започва масирано преследване и на останалата част от криминалния свят.

Това се разбра от изявление на главния секретар в министерството Калин Георгиев.

Той анонсира, че в момента тече акция с кодовото название "Апашите". Тя е насочена главно срещу наркодилъри, автокрадци и обирджии.

Рецептата на кабинета не е за нашата криза, смята социологът Живко Георгиев.

В интервю за "Сега" той отбелязва, че това, което наблюдавахме през първите шест месеца на правителството, е един опит да се противодейства на кризата с неадекватни средства.

Разбираемо е желанието на всяка цена страната ни да завърши с балансиран бюджет или поне минимум дефицит. Но това се превърна във фикс идея и в някаква степен държавата стана инициатор на един тип поведение, което стана масово - необслужване на задължения, без значение дали към кредитни институции, партньори или клиенти.

Това парализира икономическия живот в страната.

Боя се, че когато светът тръгне да излиза от кризата, българските икономически субекти ще загубят и скромните позиции, които имаха, допълва Георгиев.

Агроминистерството не е социална служба, заявява в интервю за "Труд" министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той посочва, че през 2010 г. най-важното е да се нормализира работата на фонд "Земеделие" - особено в програмата за развитие на селските райони, за да се оправдаят очакванията и на общините, и на фермерите.

Защото там има най-много средства, но и най-тежки неуредици. Ще положим усилия да се сложи ред в браншовите организации, за да работим съвместно по-ефективно.

В най-близък план, през февруари, започва кампанията по регистрация на земеделските производители за подпомагане през т.г. и се надявам да е безпроблемна, казва министър Найденов.

Трябваха дебати кой да ни бъде еврокомисар, казва в интервю за "Труд" евродепутатът от СДС Надежда Нейнски. По думите й е очевидно, че ГЕРБ наложи кандидатурата на Румяна Желева, което е тяхно право.

"В същото време смятам - продължава Нейнски, - че беше по-добре да има дебати, за да има възможност да се търси най-доброто решение за качествата и ресора на българския еврокомисар.

Това е моята представа за демократичен избор. Правителството реши да номинира Желева и с това практически дебатът се изчерпа."

Нейнски уверява, че ще подкрепи Желева, защото са от едно и също политическо семейство - Европейската народна партия.

Говорят, че аз управлявам, за да дразнят Борисов, казва в интервю за "24 часа" председателят на ДСБ Иван Костов. Той смята, че е нормално думата им да се чува от управляващите.

"В много отношения ние изнасяме дебата вместо ГЕРБ. Например при актуализацията на бюджета основно дебатът беше между нас и БСП.

Всичко това обаче става, защото напълно съответства на нашите убеждения и управленска програма. Ние не излизаме от нея, а отстояваме общите принципи в програмите си с ГЕРБ.

От една страна ние сме отворени да помагаме, а от друга - има остра необходимост на ГЕРБ да им бъде помагано. Тази партия не е била в управлението въобще. Те не знаят, мислят, че светът започва от тях", отбелязва Костов.

Бъдете нащрек, гонете шанса, препоръчва от страниците на "Стандарт" икономическият министър Трайчо Трайков.

Сега нещата са нестабилни, отчита той. Но ще се появят нови контрагенти, които досега не са поглеждали към България. Ще се появят възможности в нови страни. Също така трябва много внимателно да се следят възможностите, които предоставят европейските програми.

Министър Трайков казва още, че до средата на годината ще бъде продаден "Булгартабак".

Ще бъдат пуснати акции на борсата от дружествата от Българския енергиен холдинг - вече се подготвя процедурата за "Булгартрансгаз".

За "Кинтекс" все още има някои въпросителни дали си струва да се приватизират търговски дружества, чийто основен актив са хората и контактите.

2010 г. ще донесе растеж, обратно на правителствената прогноза, е експертното мнение на финансиста Андрей Пръмов. В интервю за "Класа" той посочва, че световните финансови пазари приключиха оптимистично 2009 г., с ръст за годината приключиха и родните борсови индекси.

Това означава, че преобладаващото очакване на инвеститорите е 2010-а да е година на възстановяване на икономическия растеж в глобален мащаб, независимо от многото наследени проблеми от финансовата криза.

Пръмов очаква новата година да донесе икономически растеж и у нас. Икономическата статистика сочи видимо възстановяване не само на пазарите, но и в редица отрасли на реалния сектор.

Рисковете за стопанското ни развитие остават, и то значителни, но са вътрешни, следователно управляеми.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мария Габриел: Дипломацията е кауза за защита на национални интереси

Мария Габриел: Дипломацията е кауза за защита на национални интереси

България Преди 32 минути

Кауза да даваш решения на предизвикателства по мирен път, заяви вицепремиерът в приветственото си слово в Деня на отворените врати в МВнР

Колко опасен е новият вариант на COVID-19, проф. Кантарджиев обясни

Колко опасен е новият вариант на COVID-19, проф. Кантарджиев обясни

Теми в развитие Преди 3 часа

Той прогнозира, че грипът ще е в пика си през месеците ноември и декември

<p>Имен ден днес празнуват...</p>

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

Свети Григорий живял по времето на император Диоклетиан, най-големия гонител на християните

Защо Наполеон въвежда данък върху прозорците?

Защо Наполеон въвежда данък върху прозорците?

Любопитно Преди 3 часа

Ето как се ражда френският прозорец

<p>Напрежение на протеста на енергетиците,&nbsp;&quot;Тракия&quot; и &quot;Хаинбоаз&quot; остават затворени</p>

Протестът на енергетиците продължава, "Тракия" и "Хаинбоаз" остават затворени

България Преди 4 часа

В петък в парламента беше отхвърлено искането за отлагане на териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони у нас

<p>Как да се справим с магнитните бури</p>

Главоболие, безсъние и лошо настроение: Как да се справим с магнитните бури

Любопитно Преди 4 часа

"Точното въздействие на магнитните бури върху нашето здраве все още не е напълно разбрано", казват специалистите

Очаква ни слънчев уикенд, какви ще са температурите

Очаква ни слънчев уикенд, какви ще са температурите

България Преди 4 часа

Временни увеличения на облачността ще има над планинските райони от Южна България

Необичайно горещо време в Испания и Португалия

Необичайно горещо време в Испания и Португалия

Свят Преди 5 часа

На места температурата превиши 35 градуса по Целзий

<p>300 млн. евро за субсидии в Германия свършиха за ден</p>

300 млн. евро за субсидии в Германия свършиха за ден

Технологии Преди 5 часа

Програмата за субсидиране на зареждане на електромобили с ток от соларни системи е спрямо след 24 часа

Firefox ще работи по-добре с приложенията на Google

Firefox ще работи по-добре с приложенията на Google

Технологии Преди 5 часа

Новата версия на браузъра идва с оптимизирани системи

<p>Значителен ръст на заразените с COVID-19 у нас</p>

COVID-19: 253 нови случая за последното денонощие у нас

Теми в развитие Преди 5 часа

Няма починали сред потвърдените заразени

<p>Двама загинали при катастрофа с училищен автобус във Великобритания</p>

Катастрофа с училищен автобус във Великобритания, загинаха шофьорът и 15-годишно момиче

Свят Преди 5 часа

Toй е пътувал в конвой с други автобуси по редовен маршрут

Пожарникари спасиха испанска студентка край Търново

Пожарникари спасиха испанска студентка край Търново

България Преди 13 часа

За случая съобщиха от районната служба по пожарна безопасност и защита на населението

.

Двойна елиминация: Моника и Виктория напускат “Игри на волята”

Любопитно Преди 13 часа

Моника Николаева се контузи, а Виктория Йорданова отпадна в битка срещу Момчил Василев и Теодора Мариновa

Андрей Трошев

Путин назначи човек от Вагнер за нов отговорник на доброволческите отряди в Украйна

Свят Преди 14 часа

Трошев е пенсиониран военен, който играе водеща роля във "Вагнер" от създаването ѝ през 2014 г. и е подложен на санкции от Европейския съюз заради ролята си в Сирия като изпълнителен директор на групата