21

К ъде отиват парите за винетките. Това коментира в студиото на "Здравей, България" проф. Олег Асенов, началник отдел "Управление на информационна инфраструктура” към Национално ТОЛ управление. 

Дискусията остави отворени въпроси, свързани с това защо и как се разпределят парите за търговската реализация на продажбата на винетките. 

"7% от общата продажба на винетките отиват за търговска реализация – за търговско опериране и за изграждане на допълнителната инфраструктура, необходима за търговското опериране. Тези 7% са необходими не само на фирма ”Интелигентни трафик системи”, но и на всеки един партньор, който може да кандидатства по условията, за да инвестира и развие отвореността на системата. Интерфейсът, който се развива с нашата система за валидиране на винетките, е нещо съвсем друго. Ако някаква външна система трябва да се свърже с нашия интерфейс, тя трябва да инвестира средства. Но ние нямаме готов отворен интерфейс за търговската система”, обясни проф. Олег Асенов.

"В момента 60% от реализацията за продажби минава през каналите на националния доставчик, 40% - през пунктовете за обслужване на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Посредник за продажбата има, за да може да се развие динамично отворена мрежа от пунктове на обекти, които свободно да са свързани един с друг - а те самите - да са свързани с ядрото, което обслужва системата за продажба на електронни винетки", каза още гостът на телевизията.

Към момента при хартиените винетки разходите за реализация са около 4,35%, посочи проф. Асенов.

"А общият брой продадени винетки от началото на 2019 г. досега са един милион и 247 хиляди електронни и хартиени винетки, които са с 500 хил. повече от продадените за миналия период от - 17 декември 2017 до 31 януари 2018 година", допълни той.   

Още от дискусията вижте и във видеото.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@