29

Две села в община Елена са се превърнали в гробище за кучета. В Беброво и Черни дол от снощи са умрели над 20 домашни и бездомни кучета.

Труповете на четириногите любимци са навсякъде – в дворове, по пътя, в близки ниви.

Хората от двете села са силно притеснени от случилото се. Разказват, че домашните им питомци са умирали за около 5-10 минути в страшни мъки. Те се опитвали да им помогнат, но не успявали

Хората имат съмнение кой би могъл да посегне на живота на кучетата, но се страхуват да говорят. Разказват само как са си отивали животинките и че преди това са видели бял джип да обикаля из селата наоколо

"Нищо им нямаше на кучетата. Дойдоха си, запениха се и се случи. Давах им мляко, давах им билка да ги лекувам, обаче не става.

Треперят и умряха. Толкоз",

разказва Милан Желев от Черни дол.

Съседът му Христо Недев разказва същата покъртителна история за смъртта на своето овчарско куче "Ходих да си прибирам овцете. Кучетата бяха с мен. За половин час стана всичко.

Едното влезе в къщи и падна. Запени се и умря в агония", разказва с тъжни очи пастирът, чието куче му е било верен другар в самотните му дни в Балкана.

В село Беброво ситуацията е същата. И там животните умират като мухи в дворове и по улиците на селото. Хората са притеснени както за животните си, така и за децата и самите себе си.

Заканват се, че ако хванат злосторника, ще му се случи най-лошото.

"Направо ще го гръмна", категоричен е Димитър Димитров. "Какво право има той да хвърля отрова, за да ми трови кучето. Ами ако някое малко детенце се отрови? Ще вземе от земята ще го лапне и дотам" възмущава се Димитров.

От агенцията по храните във Велико Търново казаха за агенция БГНЕС, че ще разпоредят проверка на място, за да се установи причината за смъртта на кучетата.

Днес на място пристигна и шефа на РУП – Елена, за да се запознае с инцидента. Вече се води разследване по случая.