0

„Еврохолд България” АД, получи в сряда ексклузивност при преговорите за придобиването на българските активи на чешката компания „ЧЕЗ Груп”.

Това съобщиха от българското дружество. То участва самостоятелно в преговорите за покупката на бизнеса с доставки на електрическа енергия за Западна България.

От „Еврохолд” посочват, че ще финансират сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.   

Намерението за придобиването на активите на „ЧЕЗ Груп” в България е част от дългосрочната стратегия на „Еврохолд” за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж.  

„Еврохолд България” АД е публична компания, чиито акции се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Холдингът развива дейност в 11 европейски страни в областите на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи.

През 2018 г. консолидираните приходи на „Еврохолд” достигат 1,3 млрд. лв., оперативната печалба е 52,3 млн. лв., а активите са оценени на 1,4 млрд. лв.

Преговорите с предходния кандидат за закупуването на бизнеса на ЧЕЗ в България, дружеството „Инерком”, ръководено от Гинка Върбакова, бяха прекратени от чешка страна след като българската Комисия за защита на конкуренцията забрани сделката заради концентрация на пазара, тъй като и двете компании осъществяваха дейност в енергийния сектор. От „Инерком” обжалваха решението на КЗК пред Върховния административен съд, като делото все още не е приключило.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@