2

Н а извънредно заседание на управителния съвет на „ЧЕЗ Електро България“ АД, насрочено за 27 ноември, чешката държава в качеството си на основен акционер ще предложи назначаването на собственика на „Инерком България“ ЕАД за член на надзорния съвет на електроразпределителното дружество.

Това става ясно от справка в Търговския регистър за актуалното състояние на българското подразделение на чешката компания.

Освен Гинка Върбакова се предлага в управителния съвет на „ЧЕЗ Електро България“ АД да влязат още Маринела Пенева, Илиян Скарлатов, Екатерина Марчокова-Стоянова.

За да влязат в сила промените от чешката държава обаче поставят като изрично условие „Инерком България“ ЕАД да придобие 67% от акциите на българското електроразпределително дружество и да стане акционер. Така, ако предложените промени бъдат приети, те ще влязат в сила в момента на приключване на сделката.

Придобиването на българските активи на ЧЕЗ от „Инерком България“ ЕАД вече беше спряно веднъж от Комисията за защита на конкуренцията.

Това стана на 19 юли тази година. От КЗК посочиха, че сделката представлява хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

През август Гинка Върбакова излезе от управителните съвети на 5 дружества, собственост на „Инерком България“ ЕАД, които са в бизнеса със соларни паркове - очевидна стъпка за отделяне на тази дейност, така така че да се удовлетвори изискванията на регулатора. Но през октомври комисията отново отказа да одобри сделката с чешката компания.

От КЗК и до момента не са променили решението си за спиране на сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ.

Но последното предложение на чешката държава за извънредно заседание на управителния съвет на „ЧЕЗ Електро България“ АД в края на ноември, ясно показва, че работата по сделката с „Инерком България“ ЕАД продължава.

От БСП веднага реагираха на информацията, като говорителят на парламентарната група на партията Елена Йончева коментира пред журналисти: „Стана известно, че Гинка Върбакова и част от нейния екип влизат в управлението на "ЧЕЗ България". Това може да стане на извънредно общо събрание на "ЧЕЗ България", което се предвижда на 27 ноември. Това е скандално“.

Йончева заподозря, че правителството в ГЕРБ по някакъв начин е замесено в планираните промени в ЧЕЗ и запита дали те стават по препоръка лично на премиера.

В отговор на запитване от NOVA от ЧЕЗ обясниха, че изпълняват задълженията си по съществуващия договор за продажба на акции с „Инерком“. Една от точките е изпълнението на законовите изисквания, необходими за свикване на извънредно общо събрание в края на ноември в случай на уреждане на сделката и избор на нови членове на Надзорния съвет, представляващи „Инерком“. Реалното уреждане на сделката обаче се обуславя от изпълнението на всички предходни условия, посочени в договора.

„Инерком” обжалва във ВАС решението на КЗК за ЧЕЗ

ИПИ: Решението на КЗК за ЧЕЗ е невероятно

"Инерком”: Нямаме опасения за финансирането на сделката с ЧЕЗ

”Инерком” официално попита КЗК за сделката с ЧЕЗ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@