18

В писмо до постоянния представител на Република България в Европейския съюз генералният секретар на Европейската комисия изрази силното си впечатление от постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

„Комисията оценява тесните и конструктивни отношения, които изградихме. Работихме ръка за ръка и можем да сме горди от постигнатия прогрес по дневния ред на ЕС”, се казва в писмото, подписано от Мартин Зелмайер.

Особено внимание се обръща на успеха на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която се проведе в София на 17 май 2018 г. и потвърди ангажимента към европейската перспектива за региона, както и на приключването на общо 46 законодателни досиета по време на председателството.

Източник: МВнР

В писмото се изразяват специални благодарности и за прогреса, който България като председател е успяла да постигне в сферата на Банковия съюз - системата за банков надзор и преструктуриране, която работи на базата на действащи в целия ЕС правила.

Също така за постигането на преговорен мандат за споразумението „Пост-Котону”, което ще зададе общата рамка на отношенията на ЕС с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в следващите две десетилетия.

Зелмайер отбелязва и усилията за реформиране на Общоевропейската система за бежанците, определяща правилата за регистрация и разпределение на имигранти.

Както и бързото стартиране на диалога по Многогодишната финансова рамка - следващия бюджет на Европейския съюз за периода от 2021 г. до 2027 г.

Писмото завършва с ръкописно послание от Зелмайер: „Съединението прави силата – и след Българското председателство!”.

Юнкер похвали България и Борисов за Македония

БСП иска правителството да си ходи, ГЕРБ: дайте аргументи

Борисов: Справихме се прекрасно, трябва да сме горди

Борисов предава европредседателството на Австрия

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@