Двама в МВР с обвинения след сигнала на ОЛАФ
Източник: iStock/GettyImages
37

В качеството им на обвиняеми са привлечени две лица от Министерството на вътрешните работи, на които са предявени обвинения за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на властта и за злоупотреба със служебно положение. Освен това са разследвани и за търговия с влияние, както и за извършени корупционни престъпления, съобщиха от прокуратурата.

Получените материали от ОЛАФ са присъединени към делото за „търговия с влияние”. Във връзка със случая беше препоръчано България да възстанови близо 6 милиона евро, получени от европейските фондове.

ОЛАФ поиска да върнем 6 млн. евро от еврофондовете

Става въпрос за доставката на 350 високопроходими превозни средства за българската полиция, при която с едностранна промяна на тръжните условия са поръчани автомобили от друг клас.

Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материалите получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд „Вътрешна сигурност” за закупуване на превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства. 

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна „търговия с влияние”. По това разследване вече са обвинени двама души - секретарите на президента Илия Милушев и Пламен Узунов, за когото става дума в доклада на ОЛАФ, съобщава „24 часа”.

ОЛАФ потвърди: Миню Стайков е извършвал измами по европейски програми

По същото досъдебно производство активно се извършват действия по разследването, с оглед осигуряване на обективност, пълнота и всестранност на фактите и обстоятелствата подлежащи на доказване, така и с оглед на законовото изискване обвинение да не почива единствено на установеното в докладите по разследванията на Европейската служба за борба с измамите. 

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от българска страна е информирана и Европейската прокуратура.

Ето и каква позиция разпространи прессекретариатът на държавния глава:

"Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна „сензация“ бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата.

Процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи.

Въпросният договор не само е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 г., почти 10 месеца след края на мандата на служебното правителство, но и посоченият краен срок за изпълнение на същия договор е септември 2017 г. Заради това очевидно противоречие в началото на февруари 2018 г. Европейската комисия е информирала МВР, че при сключване на въпросния договор за страната ни може да последва финансова санкция. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало препоръката на ЕК и на 22 февруари 2018 г. е подписало договора", се казва в прессъобщението.

Ето каква е позицията на ПП ГЕРБ

"Във връзка с опитите на президентската институция да замеси правителствата на Бойко Борисов в скандала около поръчката на полицейски автомобили, която ОЛАФ разследва, сме длъжни да заявим следното:

Според съобщението на ОЛАФ разследването е за подговкатата на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили. По времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск. Промяната на тези критерии е нарушението на изискванията на Споразумението с ЕК, което е предмет на конкретното разследване на ОЛАФ. Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи. Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд.

От ГЕРБ разглеждаме стремежа на президентската институция да прехвърли отговорността за разследването върху някой друг като опит за разпъване на политически чадър над Пламен Узунов. Припомняме, че именно секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев – Пламен Узунов вече е разследван и за търговия с влияние. В същото време не сме изненадани, че от „Дондуков“ 2 поставят под съмнение работата и на Европейската служба за борба с измамите - OLAF, тъй като вероятно се чувстват над закона", се казва в съобщение от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 2 минути

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 27 минути

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 1 час

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 1 час

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 2 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 2 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 2 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 2 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 2 часа

Трите модела идват в България през май

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 2 часа

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Любопитно Преди 2 часа

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 2 часа

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 2 часа

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 2 часа

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 2 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 3 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение