103

Д нес е ден за размисъл преди евровота в неделя. Забранена е политическата агитация и публикуването в медиите на социологически проучвания.

България ще избира 17 членове на новия Европейски парламент. Първите евроизбори у нас бяха през 2007 г. - годината, в която България се присъедини към ЕС.

Как ЕС ще избере следващото си поколение лидери

В деня за размисъл и в изборния ден в София алкохолът няма да бъде забраняван. Причината - изборите за Европейски парламент у нас на 26 май, съответно и денят за размисъл (25 май), съвпадат с провеждането на абитуриентските балове в столицата. Продажбата, сервирането и употребата на алкохол се забранява само в изборните помещения и непосредствено прилежащите до тях територии. Тази забрана ще важи на 25 и 26 май. Решението на Столична община.

Свободната продажба на алкохол ще е разрешена и в Кюстендил и в деня за размисъл, и в деня на изборите.

В Пловдив обаче това няма да е така. Всички районни кметове вече са издали заповеди за пълна забрана на продажба и консумация на алкохол през цялата събота (25 май) и до 20 часа в неделя (26 май), когато свършва изборния ден.

В много други общини също няма забрана. Обяснението на повечето кметове е, че полза от тази забрана няма и че никой не може да забрани на хората да пият вкъщи или да се сдобият с алкохол дни преди изборите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@