Евгений Дайнов: Който иска отмяна на джендъра, иска и разпадане на „традиционното семейство"
Евгений Дайнов   
Източник: БГНЕС
427

П онякога времето лекува по интересни начини. Например: минават дни, седмици и онова, което е било драма, започва да изглежда като комедия.

Имахме драма, когато излезе решението на Конституционния съд (КС), обявяващ за противоконституционна Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие – т.нар. Истанбулска конвенция. Драмата беше в това, че авторитетни съдии, намиращи се на върха на кариерата си, се произнесоха като кръчмарски философи по въпроса с „джендъра”.

Конституционният съд за Истанбулската конвенция: Джендър противоречи на Конституцията

Мнозинството съдии казаха, в общи линии, следното: ако допуснем джендъра в България, всеки ще може да решава, дали е мъж или жена. А това не било „бинарно” според Конституцията.

Не познавам осемте съдии, за които – както за кръчмарските философи – „джендър” очевидно е някакъв хомосексуален караконджул, най-вероятно платен от Сорос, за да нахлуе и подкопае „българщината”. И според които съдии конституционното задължение на българската жена е да бъде единствено и само родилка, майка или акушерка.

Не ги познавам, но в онзи момент изпитах парещ срам от това, че съм техен съгражданин.

Църквата за решението на КС за Истанбулската конвенция: Слава на Бога!

Президентът: Не трябва да ратифицираме Истанбулската конвенция

Реакцията на общественика Юлиян Попов беше мигновена: съдебната реформа да започне с ограмотяване. Съдиите да бъдат научени да четат и да разбират прочетеното.

Конституционият съдия Филип Димитров, несъгласен с мнозинството свои колеги, обяви тяхното решение за „нелепо”.

Беше драма. Днес е смехория, основана върху нелепост. Защото е ясно, че КС постига с решението си точно обратното на онова, което си мисли, че постига.

Мисли си, че ако няма „джендър”, мъжете ще си бъдат мъже, жените – жени; и всичко ще остане най-прекрасно в този наш най-прекрасен от всички светове. Смешното е, че въпросът стои по точно обратния начин: ако премахнем „джендъра”, то точно тогава всеки ще може да се обяви днес за жена, а утре – за мъж. И цялата конституционна „бинарност” отива на кино.

Става дума за елементарно (не)разбиране на прочетеното. „Джендър” ще рече: онези роли, които дадено общество очаква да изпълняват в него жените и, респективно, мъжете. В Саудитска Арабия до миналия месец не очакваха от жените да карат автомобили; и все още не очакват от тях да гласуват на избори. В България, напротив, жени карат коли и дори стават конституционни съдийки. Всяко общество с джендъра си.

Цялата каша покрай „джендъра” може да бъде проследена до това, че англичаните нямат нашия късмет да са развили различни думи за „секс” и за „пол”. Там имат само sex. И в търсенето на думичка, равносилна на нашето „пол”, вземат gender от граматиката (където означава „род”). Ние нямаме този проблем. При нас сексът си е секс, а полът – пол. И в този смисъл тяхното „джендър” ние превеждаме като „обществено и културни роли, свързани с пола”.

Ако тръгнем да се борим с „джендъра”, то ние се борим за това, двата различни пола да нямат разписани в обществото различни роли. Да са напълно еднакви и взаимно заменяеми.  Точно за това, наивно и без-разсъдно, се борят както съдиите от КС, така и основните български партии, обявили война на „джендъра” в името на „традиционното семейство”.

В световен мащаб, за отмяна на „джендъра” се борят единствено най-крайните феминистки, наричани „разярени” (и старателно избягвани) от останалите поборници за права на жените. Главният идеолог на „разярените феминистки”, Сюзан Окин, развива цялостна програма за ликвидиране на джендъра – за, по нейните думи, „де-джендъризация на обществото”, за „общество без джендър”.

Общество без джендър – това е общество, в което няма разписани роли за мъжете и за жените. Естествено, от тук Окин вади извода, че ако няма „джендър”, няма да го има и сегашното семейство. То ще бъде обитавано от хора с напълно заменяеми полови роли и функции.

Който иска отмяна на джендъра – той иска и разпадане на „традиционното семейство”.Това – за сведение на Корнелия Нинова и Патриотичния фронт.

Нинова: Разумът победи над чужди интереси. Патриотите: Темата да се затвори

БСП е официално против Истанбулската конвенция

Всъщност, ще взема да пиша до разярените феминистки да пратят поздравителен адрес до българския Конституционен съд, българските социалисти и българските националисти. Такава мощна политическа подкрепа, каквато имат в България, разярените феминистки никога през живота си нито са виждали, нито са очаквали.

Та именно премахването на „джендъра” би довело до кошмара на КС за едно общество, „загубило способност да прави разлика между жена и мъж”. И би направило от България една същинска Мека на „разярените” феминистки от цял свят.

Конституционният съд стана за смях, а можеше да свърши наистина полезна работа. Защото в Истанбулската конвенция има поне едно много важно положение: че жените трябва да бъдат защитавани не само от директно физическо насилие, но и от онзи натиск, който им се оказва тогава, когато решат да не се подчинят на ролите, разписани в тяхната общност.

Например, в някои ромски общности у нас женската роля включва това, момичетата да напускат училище на 13, за да бъдат омъжвани за мъже, които не те са избрали. Какво обаче се случва, ако някое ромско момиче се изправи и каже: „Не искам това! Искам да следвам модела на голямото общество – да завърша училище, после да се дипломирам в университет и да се омъжа тогава, когато аз реша и за когото реша”? Случва се, че целият род натиска това момиче да спази „традицията”.

Точно такива момичета трябва да бъдат закриляни от държавата. Защото, съгласете се, ако всички ромки се омъжват на 13 и раждат деца, то и майките, и децата се превръщат в тежест за обществото. А ако, напротив, момичетата се образоват и влеят в пазара на труда, те започват да създават стойност и не тежат на останалите.

Това беше същината на ИК, която Конституционният съд не разбра, защото не умее да чете и да разбира прочетеното.

Или, както гласеше популярен из София графит от края на 80-те години: „Четете книжки!”. Полезно е. Предпазва и от ненужни драми, и от не-смешни комедии.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 427
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

427 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 14 минути

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 37 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 59 минути

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 1 час

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 1 час

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 1 час

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 2 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 2 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 3 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 3 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 3 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички