44

„ГЕРБ взе най-отговорното решение, когато сезира конституционните съдии“, коментира депутатът от ГЕРБ Александър Иванов по повод решението на Конституционния съд, който обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон.

"Когато има решение на конституционните съдии, най-висшият орган, който казва дали конвенцията съответства на нашия закон, ние сме длъжни да се съобразим с него“, каза Иванов пред журналисти.

Конституционният съд за Истанбулската конвенция: Джендър противоречи на Конституцията

Попитан дали това решение на съда затваря въпроса с конвенцията, Иванов заяви: "Видяхте какво е решението, мотивирано е от конституционните съдии, има становище".

Поздравявам Конституционния съд за това решение за Истанбулската конвенция и всички българи и институции,

които като един застанахме срещу подмяната на българските национални ценности с една чужда на нашето общество и семейство идеология, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Казанлък.

"Днес съм изключително щастлива, че разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието на министър-председателя Борисов, който внесе тази конвенция и който след една година управление каза, че съжалява единствено затова, че тя не е била обяснена и приета", каза Нинова.

Президентът: Не трябва да ратифицираме Истанбулската конвенция

БСП е официално против Истанбулската конвенция

Нямаше друга партия в България, освен БСП, която в последните 5-6 месеца да беше подложена на такъв жесток натиск и от свои, и от чужди, каза Нинова и допълни, че били наричани "антиевропейци", "националисти", "фашисти", а своите ги заплашили с изключване от ПЕС.

Вътре в БСП имаше хора, които искаха да подкрепим Истанбулската конвенция, омбудсманът ни хокаше, вицепрезидентът ни поучаваше, каза Нинова.

Тя припомни, че БСП е внесла в последните месеци предложения за промени в Наказателния кодекс, свързани с насилието над жени, и вече вместо жертвата да води дело и да подава жалба, това ще прави прокурорът, а делата  ще се  водят със средствата на държавното обвинение.

Обединените патриоти приветстваха решението на Конституционния съд,

че Истанбулската конвенция не съответства на българския основен закон. Според тях в случая КС е защитил националния интерес.

Винаги сме изтъквали като мотив, че това е противоконституционно, днес думите ни се потвърдиха с решението на Конституционния съд и с интерес ще прочетем мотивите, коментира заместник-председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

Той посочи, че патриотите първи са поставили въпроса за Истанбулската конвенция, след което са последвали бурни дебати в продължение на повече от два месеца. С това решение тази тема трябва да бъде категорично затворена, коментира той.

Попитан дали има вариант страницата да не бъде напълно затворена, ако се подобри преводът на конвенцията, Искрен Веселинов коментира, че нов превод би направил нещата още по-тежки, защото в голяма част от текстовете в момента джендър или социалният пол е "замазан" с думата пол.

Спирането на Истанбулската конвенция - победа за ВМРО, победа за патриотите, коментираха от ВМРО. "През своята 125-годишна история ВМРО - БНД винаги е бранило българщината, ценностите и морала, дълбоко вкоренени в традициите и нравите на българския народ. Ето защо ние поведохме битката и срещу скандалната Истанбулска конвенция, която чрез своята философия директно "посяга" на устоите на българското общество и поставя под съмнение бъдещето на децата ни", се казва в позицията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@