7

Д иректорът на служба "Военна информация" може да е военнослужещ с висше военно звание или цивилно лице, реши парламентът днес, като гласува на второ четене промени в Закона за военното разузнаване.
Предложението се внася в Министерския съвет от министъра на отбраната.

Когато директорът на службата навърши пределната възраст за съответното военно звание, се освобождава от военна служба и продължава да изпълнява длъжността си до изтичане на срока, за който е назначен, е друг одобрен текст.

Стига с тези поправки за определени хора, бъдете принципни, заяви Николай Цонков от БСП. Срещу решението се обяви и президентът Румен Радев, който защитаваше тезата, че шефът на военното разузнаване задължително трябва да бъде военен и да разполага с необходимата експертиза, опит и професионална подготовка.

Радев: Шефът на "Военна информация" трябва да е военен

Милен Михов от "Обединени патриоти" обясни, че процедурата, по която става назначението, елиминира тази теза. Кой може да твърди, че министърът на отбраната ще предложи точно един човек за този пост и той ще бъде утвърден от МС, от президента с указ, ако не отговаря на всички изисквания, на които трябва да отговаря ръководителят на военното разузнаване, коментира той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@