14

В оенното дело е изключително сложна дейност затова и досега, както е по закон, ръководителят на служба „Военна информация” трябва да бъде човек с военно образование, с военна експертиза, с военен опит, с военно звание.

Това каза президентът Румен Радев относно подготвяните промени в Закона за военното разузнаване.

В Народното събрание има внесен законопроект за допълнение на Закона за военното разузнаване, с който се въвежда алтернатива да се даде възможност длъжността директор на служба „Военна информация” да се заема и от цивилен.

Президентът Радев е категорично против. „Военното дело е изключително сложна дейност”, смята Радев: „Ако сменят закона и я кръстят служба „Цивилна информация”, тогава ще приема да бъде и цивилен. Аз държа да си бъде военен от кариерата”, заяви той. 

Писането и обнародването на един закон за биберсигурност не е достатъчно, за да се защити българският гражданин, смята президентът Румен Радев.

По въпроса за пробива в системата на НАП, президентът каза, че това е много важна тема.

„Виждате, че серията и от атаки, и пробиви в информационната инфраструктура на държавата, е индикация за проблеми в сигурността. И тук въпросът за отговорността на държавните институции стои открит, защото точно тези държавни институции трябва да осигурят безопасност и сигурност на българския гражданин, а не той да бъде основният потърпевш от това огромно изтичане на данни”, посочи Радев.

Той каза, че трябва да има ангажираност. „Да напишеш само един закон за киберсигурност и да го обнародваш не е достатъчно, трябва да се изпълняват и всички мерки заложени в закона”, посочи Радев.

В сряда президентът проведе работна среща с ръководителите на службите за сигурност. Радев каза, че е имал задълбочен разговор с тях, те поели ангажимент да се предприемат всички необходими стъпки и той очаква реални резултати. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@