0

В ЦИК са постъпили 7 жалби и 66 сигнала към 17:30 ч. Това съобщиха на брифинг пред медиите от комисията.

Всички са обработени, голяма част от тях са свързани с нарушения в социалните мрежи, както и такива от секционни избирателни комисии, предадоха от DarikNews.bg.

От ЦИК посочиха, че са установили нарушения при интернет страниците на три информационни медии, които са публикували предварителни резултати. Те са били помолени да ги свалят.

Общо 32 машини в страната са дали проблем и не са сработили, като на съответните места са преминали към хартиен вот.

"Най-сериозният проблем е в четеца на машините, 11 от тези 32 са с такъв проблем", уточни Камелия Нейкова от ЦИК. 

"Сега, дали се агитира или си говорят за всекидневни битови неща хората, не е ясно", отговори Томов на въпрос за говорене на турски език в някои секции. Той уточни, че са се постарали да информират съответните комисии, че това не е редно, не е добра практика и не бива да се прави.

По повод блокиралата машина в Харманли и информацията, че част от вота е бил унищожен, от ЦИК заявиха, че при тях такави данни не са постъпвили. 

"Не би трябвало техникът да може да каже дали се е изтрила информацията. Ако машината работи и има възможност да разпечата окончателен протокол, то това ще се случи в 20:00 ч. Ако не работи машината и не може да бъде разпечатан окончателен, финален протокол, то това ще се случи в 20:00 ч. "

Относно гласуването в САЩ и Канада, Томов посочи, че няма проблеми. Toй обясни, че очаква да се повиши напрежението, когато започнат да приключват изборите в Турция и в Европа.

В една избирателна секция в Турция изборният ден не е започнал навреме заради липса на кворум, но към настоящия момент тя вече работи.

  • Как започна изборният ден в страната?

Изборният ден е започнал спокойно. Всички изборни секции на територията на страната са отворили и работят, заяви пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

На две места в страната отварянето на секции се е забавило с 15-20 минути заради закъснели членове на СИК. Постъпили са две жалби срещу решения на ЦИК, с които са направени промени в съставите на секционните комисии извън страната.

Цветозар Томов съобщи, че основният проблем при отварянето на секциите извън страната е бил в множеството отсъствия на членове на СИК. Една от причините е, че е имало доста болни хора, а някои от назначените хора по предложение на политически партии не се явяват на работните си места в изборния ден и това е затруднило ЦИК и МВнР. Но към момента няма секция, в която да няма необходимия брой хора, за да могат да работят.

  • София

Точно в 7.00 започна изборният ден на предсрочните парламентарни избори в София. В столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“ секциите отвориха. Всички членове на секционните избирателни комисии пристигнаха навреме.

Двама души бяха най-нетърпеливи за гласуване, иначе коридорите на училището в този ранен час бяха празни.

Изборният ден започна в 7:00 часа и ще завърши в 20:00 часа. Ако в този час пред секциите има чакащи хора, гласуването може да бъде удължено с 1 час.

Над 1600 секции са разкрити в столицата за вота в трите многомандатни района на изборите.

23-ти МИР включва районите „Изгрев“, „Красно село“, „Лозенец“, „Младост", „Панчарево“, „Студентски“ и „Триадица“, секционните избирателни комисии са 631. От тях шест са подвижни. Във всички секции ще се ползват машини, само в две секции в 23-ти избирателен район ще се гласува с хартиени бюлетини, в една в район „Панчарево“ и в една в район „Студентски“.

24-ти МИР обединява районите „Възраждане“, „Искър“, „Кремиковци“, „Оборище“, „Подуяне“, „Сердика“, „Слатина“ и „Средец“. В този район ще се гласува в 628 секции. Шест са разкрити в лечебни заведения и в Централния затвор. В 485 секции ще се гласува с машини, а в 143 секции ще има по две машини.

25-ти МИР включва „Банкя“, „Връбница“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Надежда“, „Нови Искър“ и „Овча Купел“. Там около 350 хиляди имащи право на глас ще гласуват в 505 секции. 4 са за хора с увреждания, а 8 са в болници.

Броят на избирателите по избирателни списъци общо в страната е 6 602 990 души.

  • Благоевград

Изборният ден в 3 ОУ в Благоевград започна, в училището са разположени 10 секции. Броят на гласоподавателите в 28 СИК са 611, машината работи, каза председателят й Евелина Лачева. За първите 15 минути в секцията правото си на глас упражниха трима души, опашки за сега няма пред нито една от 10-те секции.
Общият брой на откритите секции на територията на област Благоевград е 561, секциите с машинно гласуване са 448, а избирателите са 314 772 души. В 108 секции ще се гласува с хартиени бюлетини, основно в селата.

  • Казанлък

Избирателните секции в Казанлък отвориха врати точно в 7.00 часа. Общо 90 са секциите, в които гражданите ще могат да гласуват. Разкрита е и секция в МБАЛ "Д-р Христо Стамболски“, има и подвижна СИК, в която ще могат да гласуват хората с увреждания. В Община Казанлък ще има 8 секции, които са с под 500 избиратели, за които СИК са в състав до 7 членове, и 82 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в 9-членен състав.

  • Стара Загора

Тази сутрин в 9-а секция в Стара Загора, която се намира в основното училище в квартал "Самара", изборният ден не започна в 7 часа, заради повреда в машината за гласуване. Вотът се осъществява с хартиени бюлетини.

Всички останали секции са започнали изборният денят нормално, съобщи председателят на РИК - Кристиян Баджаков. Няма постъпили жалби и сигнали за нарушение на изборното законодателство.

270 са кандидатите , които се борят за 11 мандата в 27 МИР - Стара Загора. 287 хиляди и 15 са жителите, които имат право на глас на днешните предсрочни парламентарни избори. В 363 от общо 493 секции на територията на областта се гласува с машини, като в 73 от тях има по две устройства. 139 хиляди и 77 души имат право на глас в община Стара Загора. Общо разкритите секции в общината са 212. 150 са секциите в града, 54 в селата. 4 са подвижни секции.

  • Хасково

Изборният ден в Хасково стартира нормално. Всички секции са отворили навреме. От местния РИК заявиха, че никъде не е имало проблем с машините. Близо 230 000 са избирателите в Хасковска област, които ще гласуват в 478 секции. 345 от секциите са с над 300 избиратели и в тях ще се гласува с машина. В най-големите 15 секции ще се гласува с по две машини. Подвижните секции са 12, като 405 души са заявили да гласуват в подвижни кутии.

  • Сливен

Изборният ден в област Сливен започна в спокойна обстановка. Към 07.00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали и машини са предадени на СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. 287 служители на ОДМВР-Сливен и РДПБЗН-Сливен, са пряко ангажирани с охраната на изборните места. Оперативни дежурни групи и дежурни части на ОДМВР-Сливен отговарят за реда и спокойствието в региона. Екипи на „Пътна полиция” извършват контрол по пътна безопасност. Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица издават и в днешния ден удостоверения на граждани с изгубени, откраднати или повредени лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално.

  • Враца

Изборният ден започна спокойно. Няма сериозни нарушения в деня за размисъл, отчетоха от Общинската избирателна комисия във Враца. Наложи се РИК да заместват членове от СИК по настояване на политическите партии и коалиции. 151 000 души имат право на глас в днешния ден в областта. На територията на областта ще се гласува в 229 секции с машини, в 63 - с хартия, образувани са 24 подвижни секционни комисии. Разкрити са 9 допълнителни секции в домовете за стари хора, болници и в затвора. Започната е работа във всички секции.

  • Велико Търново

Изборният ден за предсрочните парламентарни избори започна нормално и във Велико Търново. Пред урните вече имаше първи желаещи за гласуване.

"Гласувах за най-точните хора", коментира първият гласуващ. "Депутатите трябва да са честни и да обичат България", допълни мъжът, който гласува точно в 7.01 ч.

"Крайно време е да се оправи тази България. Всеки глас е важен. Новите депутати трябва да могат да помогнат на бедните хора, и на малкия бизнес", коментира ранобудна дама, която също гласува рано.

"Като гледам, че едни и същи лица от старото НС ще влязат и в новото Народно събрание, нищо добро не очаквам", коментира мъж, дошъл също рано да гласува.

  • Смолян

В Смолянска област изборният ден започна в спокойна обстановка. Няма регистрирани сериозни престъпления или нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Предприети са всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден. В изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Служителите на МВР осигуряват външната охрана на изборните места. При необходимост се намесват за възстановяване на реда, ако за това има решение на съответната избирателната комисия.

  • Кърджали

Спокойно започна изборният ден. Над 262 хиляди са избирателите в Кърджалийска област. 542 са секциите, в които ще се гласува в региона. В 344 от тях ще се гласува машинно. 41 са подвижните избирателни секции. Броят на тези подвижни секции се е увеличил.

  • Бургас

В най-големия избирателен район - Бургаският, изборният ден започна нормално. Право да гласуват имат 360 000 души. Разкрити са 744 избирателни секции, 593 са с машинно гласуване, а 611 са машините.

  • Видин

Изборният ден във Видин започна нормално. Всички избирателни секции са отворили навреме. Председател на една СИК не е дошъл, защото е със счупен крак. А секретар на СИК се е обадил, че е болен. Близо 83 000 души имат право на глас във Видин. 257 са секциите, в 126 от тях ще се гласува машинни.

  • Плевен

Гласуването в плевенското село Буковлък, където са най-големите секции в областта, започна точно в 7 часа.
ЦИК поиска втора машина за две от секциите, тъй като в едната са над 1100 имащите право на глас, а се предполага, че ще има голям интерес.

  • Варна

Малко над 400 000 са избирателите във Варненска област. 649 са избирателните секции, от които в 541 има машини. Доставени са и 405 000 хартиени бюлетини. 8 мобилни секции ще поемат гласуването на трудноподвижните хора. Изборният ден започна без проблеми. В секция във Варненския квартал Владиславово машина е дала дефект още вчера при тестовото ѝ включване. Изписала е, че изборният ден не може да започне. Затова там преминаха на хартиени бюлетини.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 1 час

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 4 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 4 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 4 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 4 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 4 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо