2

П ълна измама е това, че едва ли не правилата се правят за това, за да се отстрани председателят на ВКС. Нито някой има интерес да отстрани този човек, нито някой ще го направи. Казвам го съвсем искрено. Такова е моето мнение. Създадените правила го пазят него и който и да е друг председател на ВКС. Дайте да не спекулираме със страхове.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който коментира проекта за промени в съдебния закон, инициирани от министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Цацаров бе в Народното събрание, където бе приет годишният доклад за дейността на ВСС за 2018 г.

Главният прокурор защити проекта на Кирилов с призива "не го разкъсвайте", като напомни, че текат дискусии. Предложените промени все още се обсъждат от междуведомствената работна група, а на последното й заседание самият министър на правосъдието предложи да отпадне текстът, който му дава възможността той да предлага на ВСС старт на разследване на някой от "тримата големи" в съдебната власт. 

На снимката: Сотир Цацаров, Лозар Панов
На снимката: Сотир Цацаров, Лозар Панов Източник: БГНЕС

Цацаров коментира и решението на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, която не е установи нарушения при проверките на апартаментите на властта, заради които бяха подадени поредица от оставки.

По казуса проверки бяха образувани срещу председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министрите Николина Ангелкова и Цецка Цачева, бившите зам.-министри Ваня Колева и Красимир Първанов, както и срещу народния представител Вежди Рашидов и председателя на ВКС Лозан Панов. 

КПКОНПИ: Няма конфликт на интереси при имотите на властта

"Проверките на прокуратурата по казуса "Апартаментгейт" продължават. Изходът им ще бъде предопределен от резултатите от данъчните проверки на НАП".

Цацаров обясни, че единият от сигналите - този срещу Цветанов в КПКОНПИ е дело на прокуратурата.

"Проверките при нас продължават и те не са свързани с производствата за конфликт на интереси. На всички от проверяваните лица са назначени данъчни проверки и данъчни ревизии, а на някои от тях - и на членове на техните семейства. Резултатът от данъчните проверки и ревизии, които извършва НАП и в момента, и които трябва да бъдат докладвани в прокуратурата - ще предопределят изхода и от прокурорските проверки", каза още той.

Цацаров обясни, че КПКОНПИ не може да се произнася по отношение на магистрати. "Това е скромната причина, поради която преписката на г-н Панов е препратена към Инспектората на ВСС", каза още той.

Още по тази тема вижте във видеото по-горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@