1

О тмина още една година, в която за голямо съжаление се сбогувахме с видни българи.

Актьори, общественици и други известни сънародници напуснаха този свят, но ние няма да ги забравим. Всеки един от тях е допринесъл със своята работа и таланти в своята област. 

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ЛИЦАТА, КОИТО НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИМ

Още в първите дни на новата година почина известният актьор Иван Ласкин

Източник: БГНЕС

Ласкин има множество роли в театъра, снимал е в български и чужди  филми. През 1986 г. детският сериал „Васко да гама от село Рупча” го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Помнят се ролите му и в сериали като „Хайка за вълци” и „Дунав мост”. През последните години умът и острият му език имаха свой  „живот” в социалните мрежи –  коментарите му предизвикваха люти спорове и стотици споделяния.  

"Да напълниш зала е бизнес. Да те гледа един човек е изкуство.", каза той преди време. 

Няколко дни по-късно си отиде и друг виден актьор - Николай Узунов. Николай Узунов е участвал в сериала "На всеки километър", както и филмите "Зарево над Драва", "Автостоп", "Един снимачен ден", Иконостасът", "Шведски крале", "Отклонение" и др. Николай Узунов е роден е в град Чирпан на 30 октомври 1945 г. През 1968 г. завършва актьорско майсторство в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Големият Иван Вуцов също се отиде от този свят през януари. 

Иван Вуцов
Иван Вуцов Източник: БГНЕС

Роден в Габрово, той започва кариерата си в местния „Янтра”. Там защитникът е забелязан и преминава в „Левски”. Със „синия” отбор Вуцов има 213 мача за първенството, 41 - за Купата и 60 международни срещи. Като национал той играе на световното първенство в Англия през 1966 г. Като треньор на националния отбор класира България на световните финали в Мексико през 1986 г. Дълги години е изпълнителен директор на Българския футболен съюз.

През февруари се сбогувахме и с Тодор Кавалджиев, който беше вицепрезидент на България в периода 1997-2002 г. Още като ученик е арестуван, защото се опитва да възстанови Младежкия земеделски съюз. Прекарва повече от 11 години по комунистическите лагери и затвори. През 1989 г. е един от възстановителите на БЗНС „Никола Петков“. Избран е за народен представител във Великото народно събрание, а през 1996 г. – за вицепрезидент на Петър Стоянов. Първи алармира за корупционни практики и за това, че бивши комунисти най-активно овладяват предприятия и мощности в процеса на приватизация. До последния си дъх беше пример за честност и почтеност.

Световноизвестните личности, които загубихме през 2019 г.

Внезапно в началото на март почина и една от най-уважаваните български журналистки, продуцентът на предаването "Събуди се", Весела Тотева

Весела Тотева
Весела Тотева Източник: NOVA

Тя бе продуцент на съботно-неделния сутрешен блок на телевизията и журналист с повече от 18 години практика. Превръща в своя кауза борбата с наркотичните зависимости сред младите хора. Самата тя признава в автобиографичната си книга „Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка”, че е била зависима от хероина, но е успяла да преодолее проблема.

През същия месец се сбогувахме и с народната певица Стефка Кушлева. Дълги години с прочутия квартет "Сестри Кушлеви" тя представяше магията на българските фолклорни песни в страната и чужбина.

Музикалният свят в България потъна в скръб, когато стана ясно, че в началото на април ни напусна вокалистът на „Gravity Co” Явор Захариев. Той беше открит от родителите му в безпомощно състояние и със счупен нос, в апартамента, където живеел. Няколко дни по-късно издъхна в болница.

Големите българи, с които се простихме през 2019 г.

Още един спортна легенда ни напусна през април - Александър Костов. Известен е с отлична техника, бързина и изобретателност. Както и със своя финт, наречен "финтът на Сашо". След края на състезателната си кариера е треньор на „Хасково" и „Монтана", както и на отбори в Кипър, Тунис и Индонезия. През 70-те години е помощник-треньор на „Левски", а по-късно е член на спортно-техническата комисия на клуба.

През май почина друг виден български журнарист - Радослав Янкулов. Той бе дългогодишен спортен журналист и бивш генерален директор на БНР. 

Месец по-късно си отиде режисьорът и преподавател Юлия Кънчева. Тя е автор и режисьор на 17 документални филма, две телевизионни постановки, една игрално-документална новела, един игрален филм, няколко телевизионни предавания за БНТ. Автор е също и на едноактна пиеса и два сценария за игрални филми. Има множество публикации в специализирания печат и пресата.

През юли си отиде още една музикална легенда - Буги Барабата

основателят на „Бараби Блус Бенд“, съавтор на вечното „Няма бира“, написал чудесната песен на Георги Минчев „Равносметка“, си отиде от този свят тази нощ, съобщи скръбната вест радио Z-Rock.

Жорж Ганчев
Жорж Ганчев Източник: БГНЕС

Колоритният Жорж Ганчев ни напусна през август. Жорж Ганчев Ганчев, рождено име Георги Ганчев Петрушев беше политик и многократно кандидат за президент, народен представител, основател и председател на Българския бизнес блок, български и британски фехтовач, британски и американски театрален и кинодеец, американски и български писател. Той е шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).

Простихме се и с телевизионната легенда Юлиан Вучков през септември. 

Проф. Вучков глобен за "гейовщина по гаден начин"
Проф. Вучков глобен за "гейовщина по гаден начин" Източник: Любомир Спиров, БГНЕС

Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките на тема „Българската драматургия (1878 – 1944). Есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик, доктор на науките. Създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания. От октомври 2012 г. – почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, а от 2013 година – и на Университета за национално и световно стопанство. Той е един от най-ярките образи на екрана. 

В началото на октомври се простихме със световноизвестния български музикант Милчо Левиев. български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист, работил през голяма част от живота си в Съединените щати. Той носи световна слава на България с джаз композициите си. Удостоен е с ордените „Стара планина” и „Св. св. Кирил и Методий” за големите си заслуги в областта на музиката.

Друг любим за зрителите артист също почина - Йосиф Шамли. Носител на Аскеер, дълги години играе в трупата на Народния театър "Иван Вазов". Ще го запомним с великолепните му роли в Народния театър, а за българската еврейска общност той остави и още една празнина. Като основател и ръководител на детската театрална школа и школа за възрастни към Еврейски център "Бейт Шалом", Шамли възпита няколко поколения в любов към театъра и самочувствие на сцената, реализирайки чудесни постановки.

Краят на годината бе белязан от още големи загуби на родни величия в сферата на киното и театъра.

В края на декември обичаният Стефан Данаилов почина. 

Стефан Данаилов
Стефан Данаилов Източник: ЕПА/БГНЕС

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ НЕЗАБРАВИМИТЕ РОЛИ НА ЛАМБО В КИНОТО

Едно име, което носи със себе си толкова спомени и емоционален заряд на всеки българин. Стефан Данаилов е една от малкото фигури в българския обществен живот, които не е лесно, дори е непосилно да забравиш. Той е любим актьор на редица поколения, звезда на киното и театъра. Хитовите му роли в киното, телевизията и театъра са прекалено много, за да могат да бъдат изброени в рамките на една статия. Образите, в които Ламбо се е превъплъщавал, и до днес извикват спомени в умовете на неговите почитатели.

Малко след Данаилов, се простихме с още една любима и голяма българка - Стоянка Мутафова.

Животът на Стоянка е посветен на театъра, където тя участва в 90 постановки. А през 2016 г. неуморната актриса прави голямо турне в театрални зали в САЩ, Германия, Канада, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. Седмото изкуство също е неразделна част от житейското ѝ приключение. Тя се снима в едни от най-емблематичните наши филми: “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп” и други. През 2019 г. актрисата отбеляза 70 години на театралната сцена и своя 97-ми рожден ден.

„Стоянка е жива. Стоянка е театърът. Стоянка е жизнелюбието и ние ще я обичаме, докато ни има”, каза за нея Татяна Лолова.

Всяка една от тези видни личности ще бъде запомнена със своето дело на този свят в малка България. Поклон пред тяхната памет.

В галерията горе вижте и с кои други известни българи се простихме през отиващата си 2019 г.

Стоянка Мутафова
Стоянка Мутафова Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 25 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 30 минути

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 1 час

По случая се извършва вътрешна проверка

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 3 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 3 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 3 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 3 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 3 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 3 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон